Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lyg mažyčiai miestai ant vandens: žvilgsnis į prabangių kruizinių laivų vidų Klaipėdoje

Klaipėdiečiams ir miesto svečiams, matantiems uoste prišvartuotus kruizinius laivus, smalsu, ką jų keleiviai veikia plaukdami, kokios pramogos jiems siūlomos. Deja, ne į visus laivus įleidžiami ir žurnalistai, tik į kai kuriuos.
Kruizinio laivo „Azamara Journey“ erdvės
Kruizinio laivo „Azamara Journey“ erdvės / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Kruiziniai laivai tik iš pažiūros yra vienodi, o iš tikrųjų kiekvienas jų labai skirtingas. Ir skiriasi jie ne tik išvaizda, bet ir vidaus interjeru. Tačiau visuose juose yra pagrindiniai dalykai, kurių gali prireikti keleiviams. Jeigu laive keli deniai, būtinai yra ir liftas.

Žinoma, ne kiekviename jų yra dirbtinė ola, kad galėtum treniruotis kopti į kalnus, krepšinio aikštelė su įspūdinga žiūrovų tribūna, bet kirpykla, parduotuvė, koncertų ir sporto salės, lošimų automatai, kazino – beveik visuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Mein Schiff 6“ kruizinis laivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Mein Schiff 6“ kruizinis laivas

Kruiziniuose laivuose neretai gyvena dailininkai, tapantys paveikslus, kuriuos galima nusipirkti, aktoriai, kiti atlikėjai, koncertuojantys vakarais. Jie keičiami įvairiuose uostuose. Beje, keleiviai itin mėgsta, kai į laivą koncertuoti pakviečiami vietiniai atlikėjai iš kurio nors uosto.

Yra, kur išleisti pinigus

Pavyzdžiui, šiemet Klaipėdoje viešėjo gana prabangus 12 denių britų kruizinis laineris „Queen Victoria”. Tokį įspūdį sudaro marmuru dengtos detalės, labai įspūdingi laiptai. Jo pokylių salė vienu metu gali priimti 450 keleivių.

Laivo teatras, labai primenantis senuosius operos teatrus, atrodo prabangiau nei mūsų uostamiesčio teatras. Jame yra ložės, viena jų – karališkoji. Spektaklius vienu metu gali žiūrėti 800 žmonių.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į Klaipėdą atplaukė ištaigingas karališkas laivas „Queen Victoria“
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į Klaipėdą atplaukė ištaigingas karališkas laivas „Queen Victoria“

Yra ir dviejų aukštų biblioteka, ir paveikslų galerija, 6 restoranai, kurių pagrindiniame telpa 850 žmonių, du baseinai, kirpykla, sporto salė, lošimo automatai, speciali šokių aikštelė, kurioje šokami lotynų šokiai, parduotuvė ir kt.

Dviem keleiviams tenka 1 įgulos narys. Šiame laive ypatingas dėmesys skiriamas vadinamiesiems solo klientams, t. y. tokiems, kurie keliauja vieni. Įgulos narys žino visų jų vardus, bendrauja su jais, kalbina.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į Klaipėdą atplaukė ištaigingas karališkas laivas „Queen Victoria“
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į Klaipėdą atplaukė ištaigingas karališkas laivas „Queen Victoria“

16 dienų kelionė tokiu laivu kainuoja mažiausiai 3 tūkst. eurų. Maistas į kelionės kainą paprastai būna įskaičiuotas tik viename kokiame nors restorane, o kituose reikia mokėti papildomai. Kur išleisti pinigus tokiame laive tikrai yra.

Viena diena keleiviui – 500 dolerių

Žurnalistai buvo įleisti pasižvalgyti ir į 2000 metais pastatytą vienuolikos denių kruizinį laivą „Azamara Journey”.

Šis laivas nėra nei labai didelis, nei itin prabangus. Tik 8 deniai ir 355 kajutės. Apie 700 jo keleivių aptarnauja daugiau kaip 400 įgulos narių.

Tačiau ir jame yra grožio salonas, masažo kabinetas, treniruokliai, sūkurinė vonia, koncertų salė, lošimo automatų salė, restoranai, parduotuvės, kuriose galima nusipirkti prabangių drabužių, papuošalų.

Kruizo juo kaina prasideda nuo 3-4 tūkst. JAV dolerių, o viena diena vienam keleiviui vidutiniškai kainuoja apie 500 dolerių.

Įgula turi savo barą

Vokietijos kompanijos 15 denių kruizinis laivas „Mein Schiff 5“ kupinas moderniausios įrangos. Jis kainuoja apie 625 mln. JAV dolerių (558 mln. eurų).

Sakoma, jeigu visi jo keleiviai ir įgula susirinktų vienoje vietoje laive, jis pasvirtų 1 laipsniu. Laivo įgulą sudaro apie 1 000 narių. Dirba žmonės iš 44 šalių. Keleiviams skirta 12, o įgulai – 2 deniai (13 denio laivuose nebūna).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Mein Schiff 5“ kruizinis laivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Mein Schiff 5“ kruizinis laivas

Įgulos nariams ne darbo metu į keleivių denius eiti draudžiama, jiems neleidžiama ir šokti diskotekose. Jie gyvena atskirai ir turi netgi savo barą.

Laive yra 13 restoranų, pagrindiniame restorane – 1 000 vietų. Viršutiniame denyje yra 2 baseinai su sūkurinėmis voniomis, krepšinio aikštelė su įspūdingo dydžio žiūrovų tribūnomis, bėgimo takelis. Yra ir vadinamosios sporto salės, vienoje – batutai, kitoje – treniruokliai.

Laivo teatre – 1 000 vietų. Jį aptarnauja 22 žmonių komanda, tarp kurių dainininkai, šokėjai, aktoriai. Beje, „Mein Schiff 5“ turi savo muzikantų grupę. Šiame laive yra specialus kambarys paaugliams, į kurį suaugusieji neįleidžiami, patalpa, kurioje atėjęs žmogus savo emocijas gali išlieti tiesiog piešdamas. Vidutinė, įskaitant ir maitinimą laive, kruizo kaina – apie 1 500 eurų.

Paprastai kruiziniai laivai mūsų uostamiestyje stovi tik kelias valandas ir išplaukia tą pačią dieną. Sakoma, kad kiekvienas kruizinio laivo keleivis uoste išleidžia apie 50 eurų. Paprastai tokiuose laivuose keleivių būna nuo kelių šimtų iki 2-3 tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius