Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muitinės pareigūnai įspėja: be leidimo nevežkite tokių suvenyrų namo

Vilniaus oro uoste, tikrindami iš Stambulo atvykusio reiso keleivių bagažą, vienos keleivės lagamine muitininkai pastebėjo kriauklę, rašoma LR Muitinės pranešime spaudai.
Kriauklė iš Zanzibaro
Kriauklė iš Zanzibaro / Muitinės departamento nuotr.

Iš kelionės po Zanzibarą grįžusi lietuvė kriauklę neslėpdama gabeno registruotame bagaže tarp asmeninių daiktų. Moteris galbūt nežinojo, kad šios rūšies kriauklėms vežti reikalingi specialūs leidimai, atitinkantys Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos (CITES) konvencijos nuostatas. Pagrindinė šios konvencijos nuostata yra ta, kad tarptautinė prekyba laukiniais gyvūnais ir augalais neturi grėsti jų išlikimui.

Todėl muitininkai šį suvenyrą sulaikė.

Dėl savo neįprastos išvaizdos ir spalvų daugelis kriauklių yra mėgstami keliautojų kaip suvenyrai iš egzotiškų kraštų. Dažnai keleiviai teisinasi kriauklių nepirkę, o tiesiog radę paplūdimyje.

Pareigūnai rekomenduoja visada pasidomėti, ar iš egzotiškų šalių ketinamiems atsivežti suvenyrams, pagamintiems iš laukinių augalų, gyvūnų ar jų dalių, yra reikalingi CITES leidimai, o kartais – ar apskritai galima juos gabenti.

Muitinės departamentas primena, kad Lietuvos muitinės internetinėje svetainėje galima susipažinti su CITES konvencijos nuostatomis bei Prekybos laukiniais gyvūnais bei augalais taisyklėmis. Šios Taisyklės reglamentuoja nykstančių laukinių gyvūnų, augalų, jų dalių ar produktų, gautų iš laukinių gyvūnų bei augalų pardavimą, pirkimą, taip pat įvežimą į Lietuvos teritoriją, išvežimą iš jos ar gabenimą tranzitu, prekybos leidimų išdavimą ir jų kontrolės tvarką.

Taisyklėse taip pat išvardinti leidimai, kuriuos privaloma pateikti muitinės įstaigai įsivežant CITES konvencijos saugomus laukinės faunos ir floros egzempliorius ar gaminius iš jų.

Keliautojai, ketinantys įsigyti egzotiškų suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, dar prieš išvykdami į kelionę tokių leidimų turėtų kreiptis į Aplinkos apsaugos agentūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius