-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja tendencija: kai pomėgis tampa kelionės motyvu

Nemažai žmonių keliauja dėl to, kad svetur užsiimtų savo mėgstama veikla. Keliavimas pagal pomėgius, dažniau įvardijamas kaip hobio turizmas, įgauna pagreitį visame pasaulyje – dabar tokį keliavimo būdą renkasi beveik penktas turistas.
Machne Yehuda
Machne Yehuda, Izraelis / Nidos Degutienės nuotr..

Žmonės ieško draugų ir bendraminčių, kad galėtų kartu įveikti tūkstančius kilometrų dėl savo pomėgio, pradedant aktyviu vandens sportu, baigiant egzotiškomis gastronominėmis kelionėmis. Savo pomėgių vedini į Lietuvą taip pat atvyksta turistai iš užsienio.

Kur pagal pomėgius keliauja lietuviai?

Kelionių agentūros „West Express“ specialistė Laura Šepetienė sako, jog keliaujantiems pagal pomėgius labiausiai rūpi pažinti tai, kas dar neatrasta, ką įprastai aplenkia turistai.

„Konkretūs pomėgiai reikalauja ir labai specifinių žinių apie tam tikrus maršrutus ar vietas, todėl geriausiai planuojant kelionę padeda tarpininkauti vietiniai gidai, kurie gali parodyti autentiškas vietas ir suorganizuoti norimas pramogas“, – pasakoja specialistė.

Viena populiariausių lietuvių pamėgtų hobio turizmo tendencijų – gastronominės kelionės.

„Lietuviai dažnai derina du dalykus – pažintį su šalimi ir maistu. Labai populiarios tampa „gatvės maisto“ ekskursijos, kuomet visu kelionės tikslu tampa vietinių skonių pažinimas, maršrutai po turgus, užeigas, barus ir kitas autentiškas vietas. Tokiomis kelionėmis ypač vilioja egzotiškosios šalys, kaip Indija, Izraelis, Vietnamas, Meksika. Nemažiau populiarios kulinarinės pamokos ar specialios kelionės, suorganizuotos taip, kad aplankytumėte geriausius „Michelin“ žvaigždėmis įvertintus restoranus“, – sako L.Šepetienė.

Tuo tarpu aktyvaus hobio mėgėjų kelionės labai tikslingos, o keliautojams paprastai nėra svarbios žymiausios šalies vietos. Lietuviai dažnai renkasi žvejybą, slidinėjimą, kaitavimą, nardymą, atrakcionų parkus.

Vienas svarbiausių reikalavimų leidžiantiems aktyvų laisvalaikį – patogi viešbučio vieta ir maistas. Pasitaiko, jog tik atvykus į šalį ir joje išbandžius naują veiklą, palaipsniui tai virsta hobiu, kurį norisi išbandyti skirtingose pasaulio vietose.

Nida Degutienė: gastronominėje kelionėje svarbu visada jaustis šiek tiek praalkus

Tai, jog autentiškus kulinarinės kelionės įspūdžius galima patirti tik patekus tarp vietinių žmonių, gali patvirtinti kulinarė, keliautoja ir knygos „Izraelio skoniai: šventė ir kasdiena“ autorė Nida Degutienė.

„Iš visų kulinarinių kelionių, neišdildomą įspūdį man paliko Šabo vakarienė Jeruzalėje. Sėdėjome prie bendro stalo su vietine žydų šeima, klausėmės dainingų maldų, ragavome šventiškų Šabo patiekalų. Taip pat įsimintinas buvo rytmetys Jafos arabės krikščionės namuose, kur buvom vaišinami arabiška kava ir saldumynais bei išgirdome emocingą pačios jaunos moters istoriją ir gyvenimo arabų bendruomenėje subtilumus. Taip pat vaišės druzų kaime ir kulinarinė popietė, kai maistą gaminomės patys. Tokius dalykus būtų labai sunku patirti didelėse grupėse keliaujantiems turistams ar pavieniams keliautojams“,– pasakoja N.Degutienė.

Asmeninės nuotr./Nida Degutienė
Asmeninė nuotr./Nida Degutienė

Izraelio virtuvė ne vienintelė gastronominė kelionė, kurioje ji po siūlelį išnarstė vietinės kulinarijos subtilybes. Šiemet keliautoja pabuvojo Pietų Korėjos gastronominėje kelionėje, taip pat yra susipažinusi su Portugalijos, Pietų Afrikos ir Meksikos, Tailando, Vietnamo bei Skandinavijos virtuvėmis.

Nidos Degutienės nuotr./Jeruzalė
Nidos Degutienės nuotr./Jeruzalė

Pašnekovė pažeria daugybę naudingų patarimų, norintiems leistis į gastronominę kelionę.

Aš pati keliaudama stengiuosi vengti „viskas įskaičiuota” pasiūlymų, kadangi tokiose vietose savo noru „užsidarai” dideliame viešbutyje, užuot nėręs į autentiškas gurmaniškas paieškas

„Keliaujant labai svarbu iš anksto pasidomėti, kuo ypatinga svečios šalies virtuvė, ką rekomenduoja paragauti kiti keliautojai ir kokiais patiekalais didžiuojasi vietiniai.

Visus kulinarinius pageidavimus pravartu susirašyti ir tinkamai pasiplanuoti jų ragavimo laiką: juk žmogaus skrandžio galimybės ribotos, o mėgautis maistu geriausia švelniai praalkus.

Aš pati keliaudama stengiuosi vengti „viskas įskaičiuota” pasiūlymų, kadangi tokiose vietose savo noru „užsidarai” dideliame viešbutyje, užuot nėręs į autentiškas gurmaniškas paieškas“, – pataria N.Degutienė, šiuo metu svajojanti iš arčiau susipažinti su Japonijos virtuve.

Asmeninės nuotr./Vidmantas Čičelis
Asmeninė nuotr./Vidmantas Čičelis

Vidmantas Čičelis: keliauju ne gerti, o atrasti įdomių alaus skonių ir kvapų

Neaplenkiant gastronominių kelionių, nemažiau egzotiškas hobio įprasminimas gali būti kelionės po geriausius šalies vynuogynus ar bravorus. Pažinti šalies alaus tradicijas ir paragauti vietinio alaus – tokius tikslus planuojant kelionę apsibrėžia žinomas alaus somelje Vidmantas Čičelis.

Kitoje srityje dirbantis ir alaus degustacijas hobiu įvardinantis Vidmantas renkasi šalis, kuriose nori aplankyti kuo daugiau su alumi susijusių vietų ar renginių: „Jei toje šalyje gyvena draugai, dažnai jiems patikiu galimybę parodyti man vietas, kurios yra vertos dėmesio. Ne visos geros vietos įtraukiamos į lankytinų vietų sąrašus ir ne viskas, kas įtraukta, yra verta apsilankymo.

Vidmanto Čičelio nuotr./Alaus ir vyno kelionės niekada nepraranda aktualumo
Vidmanto Čičelio nuotr./Alaus ir vyno kelionės niekada nepraranda aktualumo

Yra miestų, kurie jau pateko į alaus istoriją ir neapsilankyti ten yra neatleistina. Paragauti „Pilsner Urquell“ alaus galima daugelyje šalių, bet žinant, kad tai pirmasis Pilsner stiliaus alus pasaulyje, būnant Čekijoje reikia stengtis aplankyti Pilzeno miestą“, – pasakoja V.Čičelis.

Nors praktiškai kiekvienas lietuvis yra alaus mėgėjas, retas kuris išragavęs tiek alaus rūšių ir nukeliavęs dėl gurkšnelio alaus tiek kilometrų, kiek Vidmantas. „Kalbant apie šalis, Belgija žavi savo tradicijomis, rūgščiaisiais Lambic alumis, stipriaisiais Eliais. JAV žavi savo bravorų kiekiu, eksperimentų drąsa. Lenkija stebina alaus kokybe. Kiekviena šalis vis kitokia ir kuo ilgiau joje būni, kuo daugiau aplankai neturistinių vietų, tuo lengviau atrasti, kuo ji išskirtinė“, – savo patirtį atskleidžia Lietuvos alaus somelje.

Vidmanto Čičelio nuotr./Degustacija
Vidmanto Čičelio nuotr./Degustacija

V.Čičelis pasakoja, jog degustacines keliones daug smagiau planuoti kartu su draugais ar grupėmis: „Jei nėra degustacinių rinkinių, tuomet užsisakius po skirtingo alaus taurę visi paragaujame po 80 ml ir to pilnai užtenka. Nevažiuoju gerti, keliauju pažiūrėti, atrasti įdomių skonių ir kvapų.“

Asmeninės nuotr./Danas Macijauskas
Asmeninės nuotr./Danas Macijauskas

Danas Macijauskas: didžiausias kaituotojų rojus – Venesuelos krantai

Fotografas D.Macijauskas – ekstremalaus vandens sporto mėgėjas, kuris pakrantes vertina pagal vėją, vandens banguotumą bei vaizdus. Prieš porą metų Lietuvoje, „Surfhouse Summer Camp“ stovykloje, kaitavimą išbandęs D.Macijauskas, vos po dviejų valandų vėjo gaudymo nusipirko reikiamą kaitavimo įrangą ir išvyko į Pietų Ameriką.

Venesueloje su šiuo sportu praleido daugiausiai laiko, nors per pastaruosius dvejus metus D.Macijauskas gaudė vėją Peru, Brazilijoje, Tailande, Šri Lankoje ir Filipinuose.

„Kol kas didžiausią įspūdį paliko Venesuelos krantai Los Roques – tai kaituotojų rojus, kurį privalo išbandyti kiekvienas šio sporto mėgėjas dėl visada pastovaus vėjo, lygiausio vandens paviršiaus, kokį esu matęs, ir gražiausios vietos visame pasaulyje“, – sako save šio hobio mėgėju laikantis kaituotojas.

Nors pomėgis kaituoti fotografui iki šiol nebuvo pagrindinis prioritetas kelionių metu, D.Macijauskas nepraleisdavo laisvos minutės ar progos pabūti vėjuotose bei šiltose pakrantėse.

Šiais metais D.Macijauskas planuoja kelionę skirti tik savo mėgstamam hobiui. „Taip keliaudamas neturi daug laisvės, nes vežiesi papildomų kilogramų, tad greičiausiai šįkart kelionę rinksiuosi tikslingai – ten, kur svarbu apsilankyti bent kartą gyvenime kaituotojui – tai Egiptas, Tarifa ir Keiptaunas, nors visada sutikčiau susikrauti lagaminus ir grįžti į Venesuelą“.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šlyninkos malūnas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šlyninkos malūne, Zarasų rajone, galima paragauti blynų, užmaišytų su naminiu alumi

Kas į Lietuvą vilioja turistus?

Lietuva taip pat vilioja pomėgių turinčius turistus. „West Express“ atvykstamojo turizmo ekspertė Vilija Malinauskaitė pastebi, kad vasaros sezonu į Lietuvą atvyksta tam tikras srautas žmonių, kurie domisi gamta: paukščių stebėtojai, gamtininkai, dviratininkai, pasirenkantys gražiausių Lietuvos kraštovaizdžių maršrutus.

Štai visai neseniai didelė grupė iš Kinijos aplankė visus 5 Lietuvos nacionalinius parkus. Tokios grupės išbando ir Lietuvos virtuvę, domisi papročiais, aplanko artimiausius architektūrinius objektus.

Nemažai turistų į Lietuvą atvyksta dėl aktyvios veiklos praktikavimo, organizuojamų vietinių sporto renginių, kaip bėgimo ar dviračių maratonai, teniso ar paplūdimio tinklinio čempionatai. Neretai čia turistai atvyksta net su asmeniniais treneriais, norėdami pasiekti geriausių rezultatų, didinti savo meistriškumą ir kartu susipažinti su mūsų šalimi.

Lietuvoje ypač populiarus dviračių turizmas – dviračių mylėtojams organizuojamos ne tik ekskursijos po miestus, bet ir siūlomi maršrutai po gražiausius regioninius parkus bei rezervatus. Vasaros sezonu turistai renkasi ir baidares.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius