Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Neatrastas Stambulas – ką apžiūrėti, jei lankotės čia ne pirmą kartą?

Jei Stambule viešite ne pirmą kartą, tikriausiai nenorėsite vėl lankyti tų pačių muziejų ar istorinių paminklų – nepraleiskite progos pažinti mažiau turistinę jo pusę. Šis šurmuliuojantis megapolis – miestas, kurį galima iš naujo atrasti kaskart į jį sugrįžus.
Stambulas žiemą – mažiau turistų, daugiau netikėtų atradimų
Stambulas žiemą – mažiau turistų, daugiau netikėtų atradimų / Gabijos Lebednykaitės nuotr.

Sugrįžimai – puiki dingstis patyrinėti „kitą“ Stambulą – rečiau keliautojų lankomas ar apskritai užsieniečiams negirdėtas vietas, kurias pamačius geriau atsiskleis margas šio paslaptingo senovinio miesto charakteris.

Taigi – kokių įdomybių siūlo „kitas“ Stambule?

Azijoje esanti miesto dalis

Jei Stambule lankotės ne pirmą kartą arba turite daugiau laiko, būtinai užsukite į Azijoje esančią miesto dalį. Dauguma turistų ją nepelnytai laiko neverta dėmesio ir taip manydami suklysta – azijinė Stambulo dalis slepia ne vieną keliautojų neatrastą perliuką.

Trumpa kelionė keltu per Bosforo sąsiaurį ir jūs – jau seniausiame ir labai kontrastingame šios Stambulo dalies rajone, vadinamame Üsküdar.

Jame gausybė mečečių, neišvaizdūs šiuolaikiniai namai stovi šalia apgriuvusių arba gražiai restauruotų senovinių mūrinių pastatų ir rūmų, palei ilgą pakrantę rikiuojasi kavinės ir restoranai, o spalvinguose, seną istoriją menančiuose Kuzguncuk ir Çengelköy kvartaluose, kur seniau draugiškai sugyveno turkai, graikai ir žydai galima pasigrožėti išlikusia tradicine architektūra ir atsipūsti jaukiose kavinėse ar papietauti jūros gėrybių restoranėliuose.

Princesės salos Marmuro jūroje

Mėgiama miestiečių poilsio vieta, ypač vasarą. Net sunku patikėti, kad šias iš miesto centro keltu lengvai pasiekiamas saleles iš visų pusių supa daugiamilijoninis megapolis.

Jose galima papramogauti taip, kaip tai daro stambuliečiai – pasivažinėti pakrante arklių traukiama karieta, išsinuomotu dviračiu ar tiesiog pasivaikščioti pušynuose – salų ramybė ir žaluma bus neįtikėtinas kontrastas gyvybingam Stambului.

Didžiausioje saloje, vadinamoje Büyükada, yra net paplūdimys, taigi vasarą galima ir išsimaudyti.

Neragauti gardumynai

Turkų virtuvė – tikrai ne vien kebabai ir Stambulas – labai gera galimybe tuo įsitikinti.

Jei jau prisiragavote turkiškų saldumynų ir kavos, pasimėgavote tradiciniais pusryčiais ir dažniausiai restoranuose siūlomais patiekalais, paragaukite mažiau įprastų valgių: labai populiaraus greito užkandžio kumpir (orkaitėje keptos milžiniškos įdarytos bulvės) saldaus fermentuoto gėrimo boza, tradicinės aromatingos lęšių sriubos mercimek corbasi, o vienas keistesnių patiekalų turbūt bus... saldus vištienos pudingas.

Tavuk gögsü gaminamas iš vištienos krūtinėlės ir ryžių miltų su cukrumi, cinamonu ir įvairiais kitais prieskoniais – anyžiais, gvazdikėliais, kardamonu… Jei išdrįsite – paragaukite!

Kaljanas

Ir nebūtinai tik rūkantiems! Žinoma, paties kaljano parūkyti galima visur, tačiau Stambule esame keleto vietelių, kurias ypač vertina vietiniai – dėl jų autentiškos atmosferos ir įdomios istorijos.

Viena tokių ypatingų vietų – kavinė, esanti pačioje senojo Stambulo širdyje, prie Didžiojo turgaus, tačiau beveik nepastebima užsieniečių, nėra nėra jokios gerai matomos iškabos.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./„Slapta“ kaljano kavinė
Gabijos Lebednykaitės nuotr./„Slapta“ kaljano kavinė

„Corurlu Ali Pasa“ kavinė įsikūrusi trijų šimtmečių senumo pastate, kuriame anksčiau veikė religinė islamo mokykla – sienas vis dar puošia arabiškos citatos iš Korano ir senutėliai kilimai.

Kadangi ši kavinė pusiau slapta – kad ją rastum, reikia žinoti, kur ieškoti ir ji niekaip nereklamuojama – 99 procentai lankytojų čia būna vietiniai ir beveik visi – vyrai. Ir turistai ir moterys įleidžiamos, bet jų tiesiog… nėra arba pasitaiko labai retai.

Puiki proga paskanauti kaljano dūmo, pagurkšnoti arbatos arba saldaus gėrimo salepo su vietiniais. Beje, nepaisant slaptumo, kavinė labai populiari – žmonių čia tiršta kasdien.

Feneras ir Belekas

Du seni pakrantės rajonai, žinomi savo spalvingais mediniais nameliais ir vingiuotomis gatvelėmis – nuostabus atradimas romantikams ir „instagramininkams“.

Ciganhiro rajonas ir jo vaivorykštiniai laiptai

Ciganhiras yra netoli amžinai ūžiančios Taksimo aikštės ir triukšmingi Istiklalo prospekto, tačiau šio rajono atmosfera – visai kitokia.

Jis laikomas viena geriausių vietų gyventi Stambule – puiki lokacija, ramiau, švariau ir saugiau nei daugelyje kitų miesto dalių ir šiuolaikiška, europietiška atmosfera.

Čia mėgsta įsikurti ar lankytis menininkai, modernus jaunimas ar vakarietiškam gyvenimo būdui prijaučiantys stambuliečiai, veikia daug meno galerijų, mažų vietinių prekių ženklų parduotuvėlių ir visko, kas madinga Vakaruose – veganiškų restoranėlių, jogos studijų, sveiko maisto parduotuvių ir stilingų kavinių. Gera vieta, jai atsibodo turkiška egzotika ir norite pasijusti kaip Europoje.

Čia lankantis verta pamatyti Ciganhiro įžymybę – Vaivorykštės laiptus. Tai – į pensiją išėjusio inžinieriaus Hüseyino Çetinelio visuomeninė-menininė iniciatyva, turinti įdomią istoriją.

2013-aisiais šis inžinierius nusprendė vienam neišvaizdžiam, pilkam Ciganhiro kvartalui įpūsti gyvybės ir pats savo lėšomis nudažė ilgus laiptus vaivorykštės spalvomis.

Kilo sujudimas – miesto valdžia tai įvertino kaip provokaciją, LGBT kultūros propagavimą ir tuoj pat laiptus perdažė pilkai.

Pats idėjos autorius teigė negalvojęs apie homoseksualus ar jokią kitą konkrečią bendruomenę, o tiesiog norėjęs padaryti rajoną gražesnį ir pralinksminti žmones.

Jis sulaukė didžiulės visuomenės paramos, buvo pradėtos palaikymo kampanijos socialiniuose tinkluose, idėja pasklido į kitus Turkijos miestus, kur irgi atsirado vaivorykštinių laiptų.

Galiausiai valdžia nusileido ir davė leidimą vėl nudažyti laiptus. Dažai nuolat išblunka, tačiau laiptai periodiškai vis perdažomi – Hüseyino Çetinelio idėja išliko gyva, o laiptai įkvėpė gatvės menininkus imtis panašių projektų visame mieste.

Mažiau žinomi muziejai ir istoriniai paminklai

Tokių mieste labai daug – kam patinka modernus menas, verta užsukti į Stambulo šiuolaikinio meno muziejų, o jei labiau prie širdies senasis Stambulas, neaplenkite Süleymaniye mečetės.

Ji – mažiau populiari nei Mėlynoji ar Šventosios Sofijos mečetės ir yra toliau nuo pagrindinių turistinių zonų, tačiau ne mažiau verta dėmesio.

Keletą šimtmečių ji buvo didžiausia mečetė visame mieste, jos puošyba įspūdinga, kaip ir nuo kalvos, ant kurios ji stovi, atsiveriantis vaizdas, o dar šauniau, kad lankymas nemokamas ir nereikia laukti eilėse ar stumdytis su daugybe kitų turistų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius