-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatrastoji Markė: atostogos su itališka dvasia ant Adrijos krantų

Vaizdingi, Renesanso dvasią išlaikę kalnų miesteliai, viduramžių pilys ir kaimai bei net 180 km ilgio jūros pakrantė su 17 „Mėlynąja vėliava“ besididžiuojančių paplūdimių. Visa tai telpa Italijos centrinėje dalyje, tarp Apeninų kalnų ir Adrijos jūros, įsispraudusiame Markės regione. Nors šis pavadinimas lietuvių ausiai vis dar nelabai girdėtas, daugeliui italų vasaros atostogos Markės kurortuose – kasmetė tradicija, kurios laužyti nevalia.
Markės regionas, Italija
Italija, Markės regionas / 123RF.com nuotr.

Švarių paplūdimių čempionas

Kurortų Markėje tikrai ne vienas ir ne keli, o visi 26 ir visus juos skalauja turkio spalvos šilta Adrijos jūra. Vasaros atostogų piko metas juose prasideda liepos viduryje ir tęsiasi iki priešpaskutinės rugpjūčio savaitės.

Šis laikotarpis yra nemažos dalies italų tradicinių atostogų metas. Todėl kitomis vasaros sezono savaitėmis, kuomet karštis įkaitinęs orą ir jūros vandenį ne ką mažiau, žmonių Markėje itin nedaug, o vietiniai į saulės voniomis besidžiaugiančius užsieniečius žvelgia su nuostaba: kodėl jie ant paplūdimio vartosi ne piko metu?

„Markė ilgą laiką daugelio europiečių atostogautojų nebuvo atrasta ir tik pastaraisiais metais į ją pradeda vykti vis daugiau keliautojų iš Vakarų Europos. Tikimės, kad Markės gamtos ir istorinių paminklų grožio dermę greitu metu pamėgs ir lietuviai, kuriems šįmet ir pristatėme poilsines keliones šia nauja kryptimi, – teigė Dovilė Valaitė, „Tez Tour“ produkto vadybininkė. – Ją ypač turėtų įvertinti ramaus poilsio mėgėjai. Čia jie galės susipažinti su kalnuose išsidėsčiusiais idiliškais senoviniais kaimais ir miesteliais bei džiaugtis itin švariais paplūdimiais. Būtent Markės kurortai, dėl ypač didelio dėmesio aplinkosaugai, turi daugiausia „Mėlynąja vėliava“ įvertintų paplūdimių visoje Italijoje.“

Tokius paplūdimius galima rasti septyniolikoje regiono miestelių: nuo Markės sostine tituluojamos Ankonos ir vienu seniausiu karnavalu Italijoje garsėjančio Fano, iki kitų žymių vietos kurortų, tokių kaip Fermas, Pedasas, Numana ir kitų.

Ir nors nemažai ypač smarkiai prižiūrimų Markės paplūdimių yra mokami, regionas garsėja ir nemokamų viešųjų paplūdimių gausa, kuriuos rasite kone kiekvienam kurorte. Nors juose ir nebus saulės gultų, tačiau norint degintis ant savo atsinešto rankšluosčio ar užtiesalo jie tiks idealiai.

123RF.com nuotr./Markės regionas, Italija
123RF.com nuotr./Markės regionas, Italija

Antikos paveldas ir daug dviračių

Priklausomai nuo poilsiautojų lūkesčių, Markės miesteliai siūlo skirtingai žavius atostogų receptus ir žavi savo senoviniu paveldu.

Pavyzdžiui, regiono sostinėje Ankonoje iki šiol išlikusi II a. menanti Trojano arka, taip pat 1017 m. statyta katedra bei su miesto istorija supažindinantis Miesto muziejus (Museo della Citta).

Pezaro uostamiestis yra tikras rojus sportą ir muziką vertinantiems atostogautojams. Šis kurortas yra vadinamas dviračių miestu ir garsėja ypač gerai išvystyta šios transporto priemonės infrastruktūra visoje Italijoje. Na, o už savo, kaip muzikos miesto, įvaizdį jis dėkingas čia gimusiam garsiam italų kompozitoriui Džoakinui Rosiniui.

Atostogų Konero Rivjeroje tikrai nepamiršite dėl kurortą juosiančių uolėtų kalnų grandinės bei vėjo ir jūros suformuoto vingiuoto kraštovaizdžio. Konero Rivjera laikoma viena iš gražiausių pajūrio vietovių Markėje ir aprėpia keletą ypač vaizdingų miestelių – Sirolą, Numaną, Marčelį, Porto Rekanatį ir Portonovą. Pastarieji tiks ne tik pasyvaus poilsio, bet ir vandens bei paplūdimio sporto mėgėjams.

123RF.com nuotr./Italija, Markės regionas
123RF.com nuotr./Italija, Markės regionas

Veiklos rasite ne tik prie jūros

Tačiau Markė nėra skirta vien tik tiems, kas savo atostogų neįsivaizduoja be sūraus šilto jūros vandens ir įkaitusio smėlio. Istorijos bei gamtos paminklų entuziastai čia taip pat ras ką veikti.

Pavyzdžiui, norint trumpam pabėgti nuo itališko karščio, galima leistis į pažintį po kvapą gniaužiančią, vieną didžiausių Europoje uolų sistemą Grotte di Frasassi, esančią tarp Ankonos ir Perudžijos. Tik prieš tai nepamirškite fotoaparato ir šilto džemperio!

Pasigrožėti Apeninų kalnų gamta ir kraštovaizdžiais galima Sibilinio nacionaliniame parke (Parco Naturale dei Monti Sibillini) Markės pietvakariuose. Daugiau nei 40 km per kalnų viršūnes besitęsiančiame parke atrasite aukščiausią regione, 2476 m. kalną Monte Vettore. Šis parkas taip pat ideali vieta mėgstantiesiems kalnų dviračius, žygius pėsčiomis ar, dėl sraunių kalnų upių, plaukimą plaustais.

Be puikaus klimato, gražios gamtos ir istorinio paveldo, Italija visame pasaulyje garsėja ir savo virtuve, o Markė nėra išimtis. Regionas ypač garsėja savo mėsos patiekalais, tokiais kaip keptas paršelis ar marinuota aviena, bei patiekalais iš valgomųjų trumų ir kitų grybų.

Tačiau šalia tyvuliuojanti jūra taip pat padarė savo: vienas iš firminių Markės patiekalų neabejotinai yra žuvienė iš 14 žuvų rūšių (brodetto), dažnai pagardinama pomidorais arba šafranu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius