Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Negyvoji jūra – Izraelio simbolis, sparčiai senkantis ežeras be infrastruktūros

Negyvoji jūra – viena labiausiai išreklamuotų pasaulio sveikatinimosi vietų. Žemiausias pasaulio sausumos taškas, gydomųjų savybių turintis vanduo ir jo paviršiuje plūduriuojantys bei laikraščius skaitantys poilsiautojai – tik keli faktai ir vaizdai, kuriuos iš karto įsivaizduojame, išgirdę minint Izraelį ir Negyvąją jūrą.
Kaukazietis skaito knygą plūduriuodamas Negyvojoje jūroje
Poilsiautojas skaito knygą plūduriuodamas Negyvojoje jūroje / Travel On Spot nuotr.

Informaciją parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite čia.

Vis dėlto atvykus prie šio sparčiai nykstančio sūraus vandens telkinio romantika kaip ir jūros vanduo po truputį pradeda garuoti.

Travel On Spot nuotr./Purvo terapija
Travel On Spot nuotr./Purvo terapija

Nauda sveikatai

Dar prieš du tūkstančius metų buvo žinomos Negyvosios jūros gydomosios savybės, čia buvo vienas pirmųjų pasaulyje sveikatingumo kurortų, ši vieta, minima ir Biblijoje.

Įprastame jūros vandenyje druskų koncentracija siekia 3 proc., o Negyvosios jūros vandenyje druskos sudaro net 27 proc.

Įprastame jūros vandenyje druskų koncentracija siekia 3 proc., o Negyvosios jūros vandenyje druskos sudaro net 27 proc.

Magnis, kalis, kalcio chloridas ir bromidai, esantys vandenyje, jaunina žmogaus odą, gerina nervų sistemos veiklą, aktyvina kraujo apytaką, stiprina kaulus ir nagus, atpalaiduoja raumenis, bet tuo pačiu suteikia kūnui energijos ir jėgų, stiprina imunitetą.

Travel On Spot nuotr./Poilsiautojai maudosi Negyvojoje jūroje
Travel On Spot nuotr./Poilsiautojai, išsitepę gydomuoju purvu, prie Negyvosios jūros

Tad gerokai pamirkti tokiame vandenyje bent kartą gyvenime verta kiekvienam.

Negyvosios jūros vanduo – viena pagrindinių terapijos priemonių osteoartritu sergantiems žmonėms. Pilnas mineralų, labiau aliejų primenantis vanduo daugeliui pacientų palengvina ar iš viso numalšina kaulų ir sąnarių skausmus.

Atlikti bandymai parodė, kad Negyvosios jūros vanduo per mėnesį stipriai apmalšindavo ir žvynelinės sukeltus simptomus. Dažnai sergantys sloga ir virusinėmis infekcijomis taip pat turėtų čia atkeliauti.

Travel On Spot nuotr./Negyvoji jūra
Travel On Spot nuotr./Negyvoji jūra

Žemiausias sausumos taškas

Dėl sūraus vandens, kuriame negali tarpti žuvys ir augalai, šis telkinys pavadintas Negyvąja jūra, tačiau geografiškai tai tėra giliai dauboje susikaupęs ežeras.

Jo vandenis ilgus šimtmečius pildė Jordano upė, bet dėl žemės ūkio veiklos ir drėkinimo sistemų dabar Negyvąją jūrą pasiekia tik nedidelė dalis upės vandens.

Ruošiamas statyti 180 km tunelis nuo Raudonosios jūros, kuriuo tekantis jūros vanduo būtų išfiltruotas ir jau gėlas papildytų Negyvąją.

Per dešimtmečius Negyvoji jūra nuseko dešimtis metrų ir „suskilo“ į du vandens telkinius, sujungtus kanalu.

Dabar šis sūrus ežeras kasmet nusenka net po metrą, todėl pastaraisiais dešimtmečiais rengiami Negyvosios jūros gaivinimo gėlu vandeniu projektai.

Vienas realiausių – ruošiamasi statyti 180 km tunelis nuo Raudonosios jūros, kuriuo tekantis jūros vanduo būtų išfiltruotas ir jau gėlas papildytų Negyvąją.

O kol kas Negyvosios jūros pakrantės labiau primena didelio žemės „dubens“ dugną, kuriame karšti, vasarą siekiantys net 45–50 laipsnių, saulės spinduliai garina ežero likučius. 430 m žemiau jūros lygio esantys ežero krantai kiekvieną atvykusį priverčia pasijusti tarsi seniai nusekusio vandenyno dugne.

Travel On Spot nuotr./Žemiausia sausumos vieta pasaulyje – prie Negyvosios jūros
Travel On Spot nuotr./Žemiausia sausumos vieta pasaulyje – prie Negyvosios jūros

Daug reklamos – mažai infrastruktūros

Nors Negyvosios jūros fenomenas pasaulyje labai gerai išreklamuotas, atvykus prie sūraus ežero krantų daugelis gali ir nusivilti. Jūra kasmet vis tolsta nuo pakrantės kelio, o vietoj viešbučių, gydyklų ir daugybės žaliuojančių kurortų driekiasi nugarintos dykynės.

Izraelio teritorijoje tėra tik kelios vietos, kuriose įrengti paplūdimiai maudynėms. Daugiausia žmonių susikoncentravę Ein Bokeko viešbučių miestelyje. Tiesa, šių viešbučių kainos ypač didelės, o maitinimo įstaigos – tik kelios ir taip pat nesibodi iš turistų paimti nemažų pinigų.

Tačiau paplūdimiai čia nemokami, yra persirengimo kabinos, dušai ir visi patogumai. Gydomojo purvo, paėję šiek tiek į šalį nuo paplūdimių, čia taip pat rasite.

Šiek tiek pigesnę nakvynę Negyvosios jūros pakrantėje galėsite atrasti kelių namų miestelyje Neve Zohar. Bet ir čia viskas labiau panašėja į apgyvendinimo paslaugų monopolį, tad iš jūsų šeimininkas nesibodės iškaulyti vieną kitą papildomą šekelį.

Be to, ir Negyvoji jūra šioje vietoje padalyta į atskirus baseinus, kurie neleidžia vandeniui pabėgti nuo viešbučių, tačiau tai tuo pačiu sukuria pramoninio tvenkinio vaizdą.

Pravažiavę palei vienišą, dykuma tekantį Negyvosios jūros upelį, dar neseniai buvusį jūros dugnu, pasieksite pagrindinį sūraus vandens telkinį. Čia raibuliuoja bangelės, o vaizdas primena, jei ne jūrą, tai bent jau marias.

Vis dėlto ir šioje dalyje Izraelis teturi vieną oazę – Ein Gedi. Joje ir koncentruojasi daugelis atvykusių turistų.

Travel On Spot nuotr./Paplūdimys ant Negyvosios jūros kranto
Travel On Spot nuotr./Paplūdimys ant Negyvosios jūros kranto

SPA, kurio paplūdimiai bando pabėgti

Šalia oazės esantis Ein Gedi SPA už įėjimą prašo beveik 20 eurų, o už visas papildomas paslaugas (daiktų saugojimą, rankšluosčius ir t.t.) – dar po 5 eurus.

Pats sveikatingumo centras – gabalėlis paplūdimio ir gėlo vandens baseinas poilsiui. Pagrindinis SPA pastatas dar ne taip seniai buvo arti jūros, o dabar lankytojus gerą kilometrą į paplūdimį vežioja traktoriaus velkamas traukinukas.

Travel On Spot nuotr./Viešbučiai ant Negyvosios jūros kranto
Travel On Spot nuotr./Viešbučiai ant Negyvosios jūros kranto

Pačiame paplūdimyje – medinis tualetas, aštuoni dušai, pakabinti ant metalinio strypo, kelios pašiūrės ant smėlio ir vandenyje bei daug plastikinių kėdžių.

Atrodo, kad daugelis Baltijos šalių ežerų pakrančių dabar kur kas geriau įrengtos poilsiautojams nei šis Negyvosios jūros SPA. Antra vertus, kai jūros vanduo per metus gali pasitraukti nuo įrengto paplūdimio dešimtis metrų, tai ir persistengti įrengiant patogumus neapsimoka.

Lieka laukti Raudonosios jūros vandens kanalų, kurie turėtų stabilizuoti Negyvosios jūros vandens lygį. O tada ir naujos gyvenvietės bei sveikatingumo oazės galės kurtis sūriame paplūdimyje, nebijodamos, kad jūra gali pasitraukti.

Daugiau informacijos apie Izraelį rasite čia.

Patarimai keliaujantiems

Jei nenusipirkote atostogų kelialapio viename Ein Bokeko viešbučių ir tenorite išsimaudyti Negyvojoje jūroje, siūlome keliauti nuomota mašina ar maršrutiniu autobusu.

Nakvokite toliau nuo jūros ir naudokitės gera Izraelio susisiekimo sistema. Automobiliu nuo Raudonosios jūros kurorto Eilato iki sūraus ežero gerais keliais atvyksite kiek daugiau kaip per dvi valandas.

Travel On Spot nuotr./Negyvoji jūra prie Neve Zohar miestelio
Travel On Spot nuotr./Negyvoji jūra prie Neve Zohar miestelio

Tad tai gali būti ir puiki vienos dienos kelionė ar tarpinė stotelė pakeliui į Jeruzalę ir Vakarų Krantą.

Paplūdimius taip pat rinkitės nemokamus (geriausi Ein Bokeke), nes vanduo visur vienodai gydantis, o didelių patogumų negausite ir sumokėję už SPA bilietą.

Geriausia prie Negyvosios jūros vykti šaltesniuoju metų laiku, kai klimatas ten gana malonus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius