Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Noriu į safarį. Keniją ar Tanzaniją rinktis?

Anksčiau ar vėliau tokį klausimą sau tenka užduoti beveik kiekvienam keliautojui, nusprendusiam pradėti pažintį su laukine Afrikos gyvūnija. Juodojo žemyno rytinėje pakrantėje įsikūrusios kaimynės Kenija ir Tanzanija yra klasikinės safarių kryptys, kai kuo panašios, tačiau abi labai savitos ir turinčios nemažai skirtumų. Kokie jie?
Kenija
Kenija / „Travel Planet“ nuotr.

Abi šios šalys yra šiek tiek piečiau pusiaujo, abi turi po kalną su snieguota viršūne ir puikių nacionalinių parkų, patenkančių į metinės stambių žinduolių didžiosios migracijos zoną. Garsusis Kilimanžaras dunkso Tanzanijos teritorijoje, tačiau geriausiai matomas jis iš kaimyninės Kenijos Amboselio parko.

Tanzanija – gerokai didesnė (885 tūkst. kvadratinių kilometrų) už Keniją (569 kv. km) ir turi įspūdingo ilgio pakrantę (1424 km). Kenija gali pasigirti 536 km ilgio krantais, tačiau jos žemės yra derlingesnės, o gamtovaizdis toks įvairus, kad kartais keliautojui gali atrodyti, jog pabuvojo keliose skirtingose valstybėse.

„Travel Planet“ nuotr./Kenija
„Travel Planet“ nuotr./Kenija

Abejose valstybėse didžiuliai žemės plotai priklauso masajų gentims, yra išlikę daug tradicinių kaimų, todėl įdomi kultūrinė patirtis – ir vienur, ir kitur garantuota. Tanzanijoje gamtos mylėtojus vilioja vienas garsiausių pasaulyje Serengečio nacionalinis parkas ir Ngorongoro ugnikalnio krateris jo rytuose. Kone pusės Lietuvos dydžio parke gyvena apie 3 tūkst. liūtų, tūkstantis leopardų ir 8 tūkst. hienų.

Tai – neaprėpiamos platybės, kuriose šešėlį nuo kaitros gyventojams teikia su niekuo nesupainiojamų akacijų skėčiai. Lygumose ganosi daugybė žolėdžių, o pamatyti Didįjį penketą kartais įmanoma net per vieną dieną. Tai – liūtas, dramblys, leopardas, buivolas ir raganosis.

Nuo gruodžio iki gegužės žolėdžiai ganosi Serengečio pietryčių savanose, o vasarį susilaukia jauniklių. Gegužę ar birželį baigiasi lietūs, išdžiūva žolė, jaunikliai būna jau paūgėję, ir milijonai kanopinių patraukia ieškoti sodresnių ganyklų į Šiaurę. Liepą-rugpjūtį jie pasiekia Maros upę, kur grobio tyko milžiniški krokodilai.

Šis reginys ne be reikalo vadinamas didžiausiu gamtos šou visoje planetoje. Tai verta pamatyti bent kartą gyvenime. Masai Maros lygumos Kenijoje įvairesnės nei Serengetis, čia yra ir vešlių miškų, daugiau kalvotų vietovių, o gyvūnija tokia pat gausi. Abu šie parkai nuostabūs, bet ir populiarūs, todėl laukinės gamtos dovanomis teks dalytis su tuzinais kitų tokių pat keliautojų. Mažiau jų privačiuose parkuose.

Tanzanijos safarių ypatumai

  • Didžiulės žolėdžių bandos, pritraukiančios ir plėšrūnus. Jauniklių metas Serengetyje, persikėlimas per Grumečio upę – įspūdingi reginiai.
  • Didesnėje šalyje daugiau erdvės pasiskirstyti turistams bei daugiau galimybių asmeniniams potyriams.
  • Serengetis, Manjaros ežeras ir Ngorongoro krateris yra UNESCO paveldo objektai, kuriuos lanko daugiausia turistų.
  • Mažiau turistų taip pat reiškia mažesnį viešbučių pasirinkimą ir didesnes kainas. Migracijos metui viską reikia užsakyti prieš pusmetį ar anksčiau.
  • „Travel Planet“ nuotr./Tanzanija
    „Travel Planet“ nuotr./Tanzanija

Kenijos safarių ypatumai

  • Migraciją galima stebėti keturis mėnesius, įspūdingiausi vaizdai Masai Maros parke prie upės.
  • Turizmas yra labiau išplėtotas nei Tanzanijoje, tad viešbučiai įvairesni ir pigesni.
  • Pradėjus kelionę iš Nairobio galima nesunkiai apsukti klasikinį safarių žiedą pro Masai Marą ir Nakuru ežerą su flamingais, raganosiais ir hipopotamais.
  • Didžiąją migraciją geriausia stebėti liepą-spalį, bet viešbučius ir paslaugas patartina užsakyti gerokai iš anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius