Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą Japonijoje: dažniausios turistų daromos klaidos

Japonija – ne tik atstumu, bet ir kultūriškai tolima šalis, todėl atvykėliai neretai patiria kultūrinį šoką. Nors išmokti japoniško gyvenimo subtilybių nepagyvenus Tekančios Saulės šalyje tikriausiai neįmanoma, visgi verta susipažinti su situacijomis, kuriose japonai elgiasi kitaip, nei mums yra įprasta.
Tokijas
Tokijas / Shutterstock.com nuotr.
  1. Maudymosi kostiumėliai viešosiose pirtyse. Sento, arba viešosios pirtys, išvertus iš japonų kalbos, reiškia vanduo už pinigus. Anksčiau viešosios pirtys būdavo bendruomenės susibūrimui skirta vieta arba vieta nusiprausti vonios neturintiems. Tačiau šiuolaikinėje Japonijoje tai suprantama kaip tradicija, ypač populiarius būdas atsipalaiduoti, stiprinti sveikatą. Sento turistus stebina, kaip daugeliui atvykėlių pasirodo, nejaukia situacija – į bendras prausimosi erdves lankytojai eina išsirengę visiškai nuogai. Tiesa, Japonijoje tokia praktika yra įprasta ir eiti į bendras maudynes prisidengus maudymosi kostiumėliu japonams atrodytų keista.

  2. Jokių arbatpinigių! Nors Japonija yra mandagumu garsėjanti šalis, turistai nustemba, jog arbatpinigių palikimas, vakarų pasaulyje suvokiamas kaip mandagi padėka už aptarnavimą, čia nepriimtinas. Dar labiau stebina požiūris į arbatpinigius – palikdami jų taksi vairuotojui ar restorano padavėjui įžeistumėte japoną. Tiesa, japonai išlieka atlaidūs nieko nenutuokiantiems turistams ir kartais net priima paliktus arbatpinigius. Kitu atveju, galite patekti ir į nepatogią situaciją – kavinės darbuotojai skubės jus sulaikyti ir nerimaus, kad išeidami užmiršote susirinkti savo pinigus.

    Shutterstock.com nuotr./ Tokijas
    Shutterstock.com nuotr./ Tokijas
  3. Ar japonai draugiški? Dauguma atvykusių į Japoniją drovisi kreiptis į praeivius, bijo, kad liks nesuprasti dėl kalbos barjero. Japonų tikslumas ir tvarka užsieniečiams sudaro įspūdį, jog menkiausios klaidos ar „sistemos“ reikalavimų neatitikimas įžeis, suerzins ar sukels didelių nepatogumų vietiniams. Tačiau japonai yra supratingi ir ypač linkę ištiesti šalies svečiams pagalbos ranką – net jei nemoka anglų kalbos ar kažkur skuba. Taigi atsikratykite šalto japonų tautos stereotipo ir nesidrovėkite klausti, prašyti pagalbos.

  4. Ne, traukiniai nevažiuoja visą parą. Sunku patikėti, kad šalyje, kuri garsėja greičiausiais traukiniais pasaulyje, nėra visą parą kursuojančio viešojo transporto. Net ir Tokijuje būsite priversti sekti laiką norėdami spėti į paskutinį traukinį, kuris dažniausiai išvažiuoja tarp vienuoliktos ir pirmos valandos nakties. Jeigu vis dėlto nespėsite – nenusiminkite ir būkite išradingi. Japonai, nenorėdami brangiai mokėti už kelionę namo taksi, renkasi naktį praleisti karaoke baruose!

  5. Tai – ne mano kaltė, kodėl turėčiau atsiprašyti? Japonai turi daugiau nei 20 skirtingų būdų atsiprašyti. Žodžiai „ačiū“ ir „atsiprašau“ daugelyje situacijų reiškia tą patį – dėkodami atsiprašote už sukeltus nepatogumus. Atsiprašymas taip pat parodo, kad esate geras, nuoširdus, pakankamai brandus prisiimti atsakomybę už savo veiksmus žmogus. Taigi, net jei manote, kad neturėtumėte atsiprašyti, vis tiek tarkite sumimasen – niekada nepakenks!

Dar iš arčiau susipažinti su Tekančios Saulės šalies kultūra galėsite savaitgalio kelionėje su Japonijos kultūros festivaliu „nowJapan“ Vilniaus senamiestyje, rugsėjo 8–9 dienomis. Daugiau informacijos apie festivalį rasite čia, o bilietus į savaitgalio kelionę po Japoniją įsigyti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius