-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Planuojantiems kelionę į Maroką: ką aplankyti pirmam susipažinimui su šia egzotiška šalimi?

Marokas – lankytinos vietos šioje šalyje yra išties įspūdingos. Marokas yra net 10 kartų didesnis už Lietuvą, todėl pažinti šią egzotišką valstybę reikia laiko. Apkeliavusi visą Maroką ir gyvendama Marakeše, kasdien atrandu gausybę naujų dalykų, kurie pamažu dėlioja šalies mozaiką.
Marokas
Marokas / Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr.

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke

Labai dažnai keliautojai į mane kreipiasi su savo sudarytu maršrutu, kuriuo per 10 ar 14 dienų siekia aplankyti beveik visą Maroką. Todėl savo sąraše paminėsiu tas vietas, kurias aplankę būsite pažinę visą šalį. Beje, visuomet sakau, kad geriau pamatyti mažiau, bet kokybiškai, todėl tikrai nerekomenduoju turint nedaug laiko susiplanuoti pamatyti visus gražiausius Maroko kampelius.

Aplink Tagazutą ir Agadyrą

Kad ir koks gražus ir šiltas būtų Agadyras, jame rekomenduoju praleisti nedaug laiko.

1960 metais galingas žemės drebėjimas beveik visiškai sunaikino kurortą, o jį atstatę architektai užsibrėžė tikslą sukurti modernų miestą. Dėl savo modernumo, švarių, palmėmis apsodintų alėjų, viešbučių kompleksų ir architektūros, Agadyras dažnai vadinamas Maroko Majamiu.

Agadyras dažnai vadinamas Maroko Majamiu.

Agadyrą rekomenduoju šeimoms su vaikais ar vyresniems keliautojams, kurie nori ramesnio poilsio. Agadyras taip pat gali būti puikus įvadas į Maroką, nes ne vienam keliautojui Marakešas pirmą dieną sukelia nemažą šoką bei sumaištį.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Agadyras, Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Agadyras, Marokas

Šalia Agadyro esantis Tagazuto kaimelis – bangų gaudytojų Meka. Į Tagazutą lengvai nusigausite su taksi ar vietiniu autobusu (kaina apie 10 dirhamų, 1 euras, už autobusą). Į Tagazutą susirenka kitokie keliautojai – jiems neaktualūs standartiniai „viskas įskaičiuota“ paketai, jie nebijo iššūkių ir yra truputį romantikai. Jiems patinka stebėti, kaip žvejai iš jūros parvelka savo valtis; patinka vakare išlįsti į vietinius restoranus, kuriuose visi jaukiai ragauja šviežias žuvis. Tagazute pilna viešbučių, siūlančių jogos ir surfinimo paketus.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Tagazutas, Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Tagazutas, Marokas

Kita dėmesio verta vieta – Sidi Ifnio kaimelis, nuo Agadyro nutolęs apie 160 km; į jį nusigausite su CTM kompanijos autobusu (kaina 75 dirhamai). Visai verta išsinuomoti automobilį ir aplankyti šalia esančius Mirlefto ir Tiznito kaimelius. Bent jau mane Sidi Ifnis žavi savo ramybe ir autentika, nuostabiais paplūdimiais bei draugiškais vietiniais. Žinoma, pakeliui į Sidi Ifnį būtinai aplankykite garsųjį Legziros paplūdimį ir jo arką.

As Suvaira

As Suvairą pasilikau pabaigai ir nepridėjau šio miesto prie Agadyro apylinkių dėl svarbios priežasties. As Suvaira – mano mėgstamiausia vieta Maroke. Sunku net paaiškinti, kuo šis miestas jau daugybę metų traukia autentikos, ramybės ir meno pasiilgusius keliautojus. Sakoma, kad tai dėl as Suvairoje gyvenančių dvasių, kurios kiekvieną savaip privers įsimylėti šį mažą miestą.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Ožkos medžiuose, As Suvaira, Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Ožkos medžiuose, As Suvaira, Marokas

As Suvaira – tai vieta, į kurią atvykęs privalai pabuvoti bent keletą dienų, atsijungti visus internetus ir pasimėgauti nieko neveikimu pučiant Atlanto vėjui, bangoms skalaujant visus penkis pėdų pirštus, skrandžiui besimėgaujant jūros lydekomis, papilvei – šviežiomis braškėmis, o ausims – tradicine vietinių muzika.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / As Suvaira
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / As Suvaira

Marakešas ir jo apylinkės

Apie Marakešą patys marokiečiai turi skirtingas nuomones: dauguma jo nekenčia, o ten gyvenantys neįsivaizduoja savęs kitur. Marakešas yra nemėgstamas dėl alinančių vasaros karščių, kuomet termometro stulpelis pakyla iki 45 laipsnių karščio, chaotiško gatvių gyvenimo ir priekabių prekiautojų. Tačiau man Marakešas – tobulas miestas, kuriame gyvenimas verda ištisą parą. Marakeše rasi visa, ko geidžia širdis: ir europietiškų barų, restoranų, prekybos centrų, ir egzotiškų pilvo šokių ar tradicinių amatų.

Marakeše privalote visą dieną paklaidžioti po Medinos gatvės turgaus (Souks) labirintus ir kaip galima labiau išklysti iš turistinių vietų. Rekomenduoju aplankyti centre esančią tradicinių amatų prekyvietę „Ensemble Artisanal”, kurioje visos kainos fiksuotos, o pelnas eina tiesiai į vietinių gamintojų rankas. Nepabijokite paragauti ir pagrindinėje Marakešo Jemaa el Fna aikštėje pardavinėjamų apelsinų sulčių, kurių stiklinė – tik 4 dirhamai (apie 30 euro centų).

Būtinai raskite laiko dienos turui į netoli Marakešo esantį Urikos slėnį (Ourika Valley), kuris yra labai populiari vietinių poilsiavimo vieta. Iki ten galite nusigauti dideliu taksi, tik paprašykite nuvežti iki Setti Fatma kaimelyje esančių mažų krioklių. Palaipioję po olas, galėsite papietauti šalia esančiuose restoranuose, kurių dauguma savo sofas yra išstatę aplink šalia esančią upę.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Setti Fatma, Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Setti Fatma, Marokas

Vos už 40 km nuo Marakešo nutolęs Lalla Takerkoust garsus dėl savo dirbtinio ežero, 1929 metais iškasto elektros Marakešui ir jo apylinkėms generavimui. Lalla Takerkoust ežeras – tikra atgaiva po karštojo Marakešo triukšmo. Į Lalla Takerkoust iš Marakešo galima patekti arba keliaujant vietiniu „Atlas“ kompanijos autobusu, arba dideliu taksi, kuriuo dalysitės su kitais keliautojais. Autobusas Nr. 45 sustoja už Medinos esančioje stotelėje, kaina į vieną pusę – 7 dirhamai (apie 60 euro centų).

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Lalla Takerkoust ežeras, Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Lalla Takerkoust ežeras, Marokas

Uzudo kriokliai

Nors Aukštojo Atlaso kalnuose įsikūrę garsieji Uzudo kriokliai nuo Marakešo nutolę apie 160 km, juos iš Marakešo lengvai aplankysite su dienos ekskursija arba nuomota mašina. 110 metrų aukščio kriokliai yra aukščiausi Maroke; ten galėsite maudytis, laipioti po olas, valgyti vietos restoranuose ir fotografuotis su vietinėmis laisvai gyvenančiomis beždžionėmis.

Atlaso kalnai

Jei esate kalnų mylėtojas, privalote aplankyti Imlilio kaimą, nuo Marakešo nutolusį apie 60 km. Imlilio kaimas išgarsėjo dėl savo strateginės padėties – jis įsikūręs aukščiausio Šiaurės Afrikoje kalno – Tubkalio (4167 m) – papėdėje.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Imlilis, Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Imlilis, Marokas

Į Imlilį iš Marakešo patogiausia nuvykti su dideliu taksi, nuomotu automobiliu arba privačiu turu. Jei planuojate kopti į Tubkalį, tam skirkite bent dvi dienas, gidas privalomas. Jei vykstate su nuomotu automobiliu, labai patariu pasisamdyti vietos gidą, kuris parodys gražiausias vietas. Į Imlilį tikrai verta nuvažiuoti bent dienai bei pasigrožėti nepakartojamu Tubkalio papėdės kraštovaizdžiu. Taip pat Imlilis yra ne toks turistiškas kaip Uzudo ar Urikos slėniai, todėl tikrai patiks autentikos ir gamtos mėgėjams.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Imlilis, Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Imlilis, Marokas

Sacharos dykuma

Lankytinų vietų Maroke sąrašas nebūtų idealus be Atlaso kalnų. Beveik visų keliaujančių į Maroką svajonė – aplankyti Sacharos dykumą. Tačiau dauguma turistų labai klaidingai įsivaizduoja, koks atstumas ir kelias skiria Marakešą nuo Sacharos dykumos. Kelionė į gražiausias kopas turinčią Merzugą trunka apie 8 valandas, o kelias veda per vingiuotus Aukštojo Atlaso kalnus.

Kelionei į Sacharos dykumą turite paskirti bent tris dienas. Galite vykti su nuomojamu automobiliu, privačiu ar grupiniu turu. Norintys savarankiškai su nuomotu automobiliu pasiekti Merzugą iš anksto užsisakykite, kad ir per „Booking.com“, kambarį dykumos stovyklavietėje ir visi tikrai jums padės užsakyti kupranugarių žygį. Arba galite apsistoti prie pačios dykumos esančiuose viešbučiuose ir į dykumą su kupranugariu išjoti porai valandų, likusį laiką savarankiškai pasivaikščioti kopose.

Beveik visų keliaujančių į Maroką svajonė – aplankyti Sacharos dykumą.

Beje, pati Sacharos dykuma Maroke užima nemažą plotą ir ne vienas keliautojas pasiklysta informacijos gausoje, renkantis, kuri dykuma yra geriausia.

Jei nenorite patys vairuoti iki dykumos, labai rekomenduoju trijų dienų turą į dykumą su grupe, kuris kainuoja 105 eurus. Jo metu pamatysite gražiausias Aukštojo Atlaso kalnų vietas, aplankysite garsiąją kasbą Ait Ben Hadu ir Varzazato miestelį, kuriame filmuojami garsiausi Holivudo filmai.

Maroko Šiaurė: Tandžeras, Šefšauenas, Fezas

Keliautojams, kurie turi mažiau nei 10 dienų pamatyti Maroką, nerekomenduoju lįsti į šiaurę, arba ten keliaujant reiktų atsisakyti arba dykumos, arba kitų vietų. Kodėl? Nes vien iki Fezo nukakti užtrunka apie 6 valandas. Nuo Fezo iki garsiojo mėlynojo miesto Šefšaueno – vėl apie 3,5 val. kelio. Tad vien nuvažiavimui ir parvažiavimui sugaišite apie dvi dienas.

Norintiems sutaupyti laiko, labai rekomenduoju iš Marakešo imti naktinį traukinį į Tandžerą. Atvykę į Tandžerą iškart keliaukite į autobusų CTM stotį ir vykite į Šefšaueną. Šis mėlynasis miestas yra daugelio sąraše dėl mėlyna spalva dažytų namų ir gatvių. Tai tikras rojus tiems, kurie myli gamtą, kalnus ir ramų poilsį. Ten tikrai verta praleisti bent vieną naktį.

Iš Šefšaueno keliaukite į Fezą, jo senamiestis išties įspūdingas. Feze rekomenduoju taip pat praleisti bent vieną dieną bei naktį. Tikrai verta nusisamdyti vietinį gidą, nes Fezo senamiestis yra vienas didžiausių pasaulyje senamiesčių, kuriame uždrausta važinėti automobiliams. Tai išties klaidus, kupinas istorijos paslapčių miestas. Turintys laiko, būtinai užsukite į netoli Fezo esantį Volubilisą – romėnų palikimą. Tuomet į Marakešą galite grįžti arba pakrante, trumpam užsukdami į Rabatą bei Kasablanką, arba griebkite traukinį iš Fezo į Marakešą.

Jei neturite daug laiko, tikrai nerekomenduoju lįsti į šiuos didžiuosius Maroko miestus. Dėl didžiulių kamščių, vagysčių Kasablanka yra vienas nemėgstamiausių miestų net patiems marokiečiams. Ten jokios romantikos nėra, tad dauguma keliautojų lieka nusivylę. Žinoma, dėl visko kaltas filmas „Kasablanka“, kuris net nebuvo filmuotas Maroke.

Šis gidas – tik maža dalis to, ką galite pirmą kartą pamatyti, užuosti, išgirsti Maroke. Labai patariu būti protingai atviriems, smalsiems ir spontaniškiems. Mano didžiausias patarimas – geriau mažiau, bet neskubant. O jei vis dar negalite apsispręsti, ką pirmą kartą pamatyti Maroke, kreipkitės į mane, kelionių planuotoją Rasą. Gyvenu čia jau 6 metus ir pažįstu kiekvieną slapčiausią šalies kampelį.

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius