Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiarėjančios solo kelionės: ne tik madinga, bet ir naudinga

Pastaraisiais metais, kaip niekada anksčiau, ypač populiarėja solo kelionės. Pasirodo, keliauti vienam ne tik madinga, bet ir naudinga – nors dažnai sakoma, jog kelionėse pažinsi kompanioną, visgi puikiai pažinti galima ir save, rašoma pranešime spaudai.
Keliautoja
Keliautoja / 123RF.com nuotr.

Solo kelionės – vis dar vienišių pasirinkimas?

Solo keliones vis dar gaubia daugybė stereotipų, mitų ir dažnai nepagrįstų įsivaizdavimų.

„Man labai dažnai tenka keliauti vienam, daug kas klausia, ar nebūna liūdna ir kodėl nieko nepasiimu į kompaniją, – pasakoja kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius.

– Drąsiai galiu teigti, kad minusas yra vienintelis: nėra su kuo pasidalyti įspūdžiais, kartu paaikčioti ir pasižavėti, o neretai ir pasijuokti iš kokio nors kelionės nesusipratimo.“

Visgi keliautojas pabrėžia, jog galima rasti daugybę pliusų, vienas iš jų – naujos pažintys: „Keliaudamas vienas dažniau susipažįstu su naujais žmonėmis, drąsiau užkalbina ir kiti. Tad jeigu jums patinka bendrauti, keliaudami vieni tikrai nepasijusite vieniši.“

123RF.com nuotr. / Keliautojas
123RF.com nuotr. / Keliautojas

Skirtingi pomėgiai ir poreikiai dažnai sukelia nemažai keblumų renkantis kelionių kryptį su bendrakeleiviais – galbūt mėgstate skaityti knygas paplūdimyje ir tai yra tobulų atostogų scenarijus, o artimajam labiau patinka žvejyba Norvegijos fjorduose ar ekstremalus žygis kalnuose?

Solo kelionė gali tapti puikiu sprendimu, norintiems mėgautis savo svajonių atostogomis.

„Yra klientų porų, kurie kasmet vyksta į kelionę tuo pačiu metu, bet skirtingomis kryptimis – po vieną. Galbūt santykiams tai irgi naudinga?“ – pastebi R.Širvinskas.

Kodėl vis dar bijome keliauti vieni?

Tikriausiai baimė susidurti su neplanuotomis situacijomis kelia didžiausią susirūpinimą keliaujant vienam. Visgi reikėtų nepamiršti, jog šiuolaikinės technologijos mums leidžia susisiekti su artimaisiais realiu laiku, susirasti reikalingą informaciją internete, pasitelkti bičiulių pagalbą ar ieškoti pagalbos vietinėse institucijose. Be to, šiuolaikiniame pasaulyje galima pasiruošti kelionei iš anksto, numatyti ir suplanuoti dalykus daug tiksliau, taip išvengiant gausybės nesusipratimų.

123RF.com nuotr. / Keliautojas
123RF.com nuotr. / Keliautojas

Kaip dar vieną dvejonę galima įvardinti negalėjimą čia ir dabar dalintis įspūdžiais su kitais. Tam taip pat yra sprendimas – socialiniai tinklai. Tad jeigu norisi atostogų akimirkomis su artimaisiais pasidžiaugti iškart – keliaujant vienam tai tikrai nėra problema.

Ar keliauti vienam visada brangiau?

Dažnai galvojama, jog solo kelionės yra žymiai brangiau. Iš dalies taip – reikia nepamiršti, jog visas biudžetas yra vieno keliautojo rankose ir nėra su kuo pasidalyti išlaidomis. Visgi kelionės kaina priklauso nuo paties keliautojo norų ir įpročių: pavyzdžiui, jei ketinate nuomotis automobilį, tuomet nuomos, kuro ir kitos susijusios išlaidos bus didesnės. Bet jei nuspręsite vykti viešuoju transportu – tereikės nusipirkti vieną bilietą.

„Keliauti vienam nebūtinai yra brangiau. Taip, jei norite gyventi vienviečiame viešbučio kambaryje, jis kainuos praktiškai tiek pat, kiek dvivietis, bet pačios kelionės kaina tikrai nepadvigubės – juk jums reikės vieno lėktuvo bei kitų transporto priemonių bilieto, maistas – vienam, muziejai ar kitos lankytinos vietos taip pat. Tad galima teigti, jog keliauti vienam ir karališkai gyventi visame kambaryje gali kainuoti apie 30 proc. daugiau, nei asmeniui keliaujant dviese“, – antrina R.Širvinskas.

Kaip pastebi Makalius, kai kurioms turizmo sferoms po pandemijos dar reikia laiko atsigauti, todėl patikina, jog šiuo metu apsimoka vienam keliauti kruiziniu laivu: kol laivai dar pilnai neužpildyti, priemoka už tai, kad kajute naudosis tik vienas asmuo, siekia apie 15-20 proc. kajutės kainos, o specialių pasiūlymų metu dažniausiai visai nieko primokėti nereikia.

123RF.com nuotr. / Poilsiaujantis vyras
123RF.com nuotr. / Poilsiaujantis vyras

Solo kelionės – proga pažinti save, vietinę kultūrą ir išmokti naujų dalykų

Šiuolaikiniame pasaulyje dažnai neturime laiko sau, o juk vienintelis žmogus, su kuriuo praleidžiame visą gyvenimą, ir esame patys. Net psichologai rekomenduoja skirti laiko tik sau, tad atostogos – puikus metas, o solo kelionė – tobula priemonė.

„Solo kelionės mane praturtina, skiriu laiko apmąstymams apie tikslus bei svajones. Neretai susiduriu ir su iššūkiais, su kuriais turiu susitvarkyti absoliučiai vienas. Ir tai man patinka“, – savo mintimis dalijasi R.Širvinskas.

Be to, tokiose kelionėse galima išmokti ir daug naujų dalykų. Pirmiausia – vietos kalbos ar tobulinti jau mokamą užsienio kalbą, kadangi turėsite galimybę daugiau bendrauti su vietiniais. Taip lavinami ne tik bendravimo įgūdžiai, bet kartu tai ir proga giliau pažinti šalies kultūrą bei tradicijas.

123RF.com nuotr. / Keliautojas
123RF.com nuotr. / Keliautojas

Dažniausiai būdami vieni mes labiau atsipalaiduojame – tai pastebi ir aplinkiniai, todėl drąsiau užkalbina, užsimezga pokalbiai ir naujos pažintys.

Kitas didelis privalumas keliaujant vienam – visiška laisvė rinktis ir spręsti savarankiškai. Galbūt mėgstate prabangius restoranus bei viešbučius ir galite tai sau leisti – puiku! O gal norite rinktis biudžetinę kelionę ir pasinaudoti viskuo, ką galima rasti už mažiausias kainas – taip ir padarykite.

Nereikės aukoti vakarienės prabangiame „Michelin“ žvaigždute pasipuošusiame restorane, dėl, pavyzdžiui, futbolo varžybų. Ir atvirkščiai, nebūsite priversti miegoti marmuru ir auksu spindinčiame viešbutyje, jei geriausiai jaučiatės stovyklaudami prie laužo.

Ką galima sutaupyti keliaujant vieniems?

Pirmiausia, sutaupysite daug energijos, bandydami rasti geriausią kompromisą, tinkantį visiems keliautojams – tereikės pasitarti su savimi. Kelionės metu nereikės taip dažnai galvoti, kaip toliau leisti dieną, kur valgyti, eiti, ką pamatyti. Sprendimų priėmimo laikas sutrumpės, todėl sutaupysite laiko, kurį galėsite skirti pačiai kelionei.

„Solo keliautojai taip pat turėtų pasiimti mažiau bagažo, nei įprasta – nebus, kas pagelbėtų. Tad nepamirškite, kad viskas, kas bus ant jūsų kupros – to gabenimu turėsite pasirūpinti patys“, – sako kelionių ekspertas. Tai reiškia, kad ne tik sutaupysite vietos lagamine, bet, galimai, ir sumažinsite mokestį už bagažą.

123RF.com nuotr. / Lagaminas
123RF.com nuotr. / Lagaminas

Taip pat galima sutaupyti atostogas. Taip, visiškai teisingai. Vienas populiariausių pastarojo metų keliavimo būdų – „darbostogos“. Pandemijos metu nemažai žmonių išbandė darbą nuotoliu ir nereto darbdavio požiūris į tokio darbo galimybę pasikeitė labai teigiamai. Taigi, dabar tikrai yra daugiau galimybių dirbti iš bet kurio pasaulio kampelio.

Pakeitus aplinką pastebimi tokie teigiami dalykai, kaip padidėjęs produktyvumas ir kūrybingumas. Be to, keliaujant solo, darbo metu niekas neblaško, žymiai lengviau suplanuoti, kada linksmintis, o kada ir kiek dirbti.

Nuo ko pradėti?

Pandemijos metu ypatingai išpopuliarėjo vietinis turizmas – Lietuvoje taip pat. Keliautojai atrado ne vieną galimybę praleisti savaitgalį, pamatyti, paragauti ir patirti tai, ko anksčiau net nežinojo esant vos už kelių dešimčių kilometrų.

Jeigu vis dar dvejojate, kaip pradėti keliauti vienam – išbandykite save solo kelionėje Lietuvoje. Pasirinkimo galimybės neribotos: galima leistis į kelių savaičių kelionę pėsčiomis ar dviračiu aplink Lietuvą, ar susiplanuoti solo poilsį kurortų viešbučiuose, sanatorijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius