-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš galingą taifūną Japonijos dangus nusidažė purpurine spalva – kodėl?

Penktadienio, spalio 11 dienos, vakarą Japonijos gyventojai ir turistai pastebėjo neįprastą vaizdą – dangus nusidažė ryškia purpurine spalva. Vaizdas buvo išties gražus, tačiau jis buvo galingo taifūno ženklas.
Prieš galingą taifūną Japonijos dangus nusidažė purpurine spalva
Prieš galingą taifūną Japonijos dangus nusidažė purpurine spalva / Scanpix/Twitter nuotr.

Praėjusį savaitgalį Japonijai smogė taifūnas Hagibis. Per Tokiją ir jo apylinkes užklupusią audrą žuvo apie 70 žmonių, dar 15 tebelaikomi dingusiais. Šis taifūnas buvo smarkiausias Japonijoje nuo 1958-ųjų.

Artėjant audrai, japonų dėmesį patraukė neįprastas dangus. „Twitter“ ir „Instagram“ vartotojai dalijosi nuotraukomis su ryškiais violetiniais, purpuriniais ir rausvais debesimis aptraukiamu dangumi:

Tai, kad dangus nusidažo ryškiomis spalvomis prieš audrą, yra gerai žinomas fenomenas, vadinamas šviesos sklaida. „Įprasta dienos meto dangaus mėlyna spalva yra skirtingai į visas puses sklaidomų oro molekulių rezultatas“, – yra aiškinęs Stephenas F. Corfidis iš JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos.

Anot jo, šviesos sklaida yra mokslinis terminas, naudojamas apibūdinti reiškinį, kai šviesos judėjimo kryptis arba atspindėjimas keičiamas smulkių medžiagų dalelių. Pavyzdžiui, dulkės ar vandens lašeliai lemia tai, kad, saulei pašvietus į dūmų pilną kambarį ar rūke paskendusį mišką, pasimato šviesos spinduliai.

Taifūnas Hagibis į Japoniją atnešė didelį kiekį lietaus. Vanduo prieš pradėdamas kristi žemyn laikėsi debesyse ir išsklaidė šviesos spindulius į spalvas, kurios atrodė neįprastos akiai.

Taifūnas Japoniją pasiekė šeštadienį vakare, bet dar prieš tai atnešė smarkias liūtis, dėl kurių patvino upės ir susidarė nuošliaužų. Nors Hagibio vėjų greitis siekė 216 km per val., daugiausiai žalos padarė smarkios liūtys, dėl kurių iš krantų išsiliejo 21 upė.

Centrinėje šalies dalyje esančiame Nagane, neatlaikius pylimui, Čikumos upės vanduo užliejo gyvenamuosius rajonus, kur vanduo pakilo iki antrų aukštų.

VIDEO: Japonijoje siautėjo galingas taifūnas – gamtos aukų skaičius padaugėjo iki 56

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius