Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Purškalas nuo meškų: kokios jo veikliosios medžiagos ir kaip efektyviai jis veikia?

Meškos paprastai žmonių vengia, tačiau kartais mūsų ir jų keliai neišvengiamai susikerta. Kartais visai netyčia, o kartais gyvūnas yra tiesiog alkanas. Bet ar žinojote, kad geriausias būdas apsiginti nuo puolančios meškos yra specialus priešlokinis purškalas? Tik kas įeina į jo sudėtį?
Rudasis lokys
Rudasis lokys / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 3 Lokys Meška Turistai

Dažnai sakoma, kad užpuolus lokiui geriausia apsimesti negyvu. Tai nėra labai gera strategija – gyvūnas jus greičiausiai matė ir užuodė anksčiau, todėl žino, kad dar visai ką tik buvote gyvas. O kai kurios lokių rūšys nesibodi sudoroti ir neseniai žuvusių gyvūnų. Jei neturite tinkamų priemonių, geriausia yra šaukti ir mojuoti rankomis. Kita išeitis – nešiotis ginklą – lokius dažnai išgąsdina jau vien šūvio garsas. Tačiau geriausia priemonė prieš puolantį lokį – specialus purškalas.

Priešlokinį purškalą dar devintajame dešimtmetyje išrado mokslininkė Carrie Hunt. Tiesa, prireikė nemažai bandymų, kol buvo pasiektas norimas purškimo nuotolis. Juk norima atbaidyti lokį, kad jis nepriartėtų.

Įprastai geri purškalai pasižymi maždaug 10 metrų veikimo nuotoliu. Jie ypač gerai veikia, kai gyvūnas yra šiek tiek arčiau – 3–5 metrų atstumu. Reikia taikytis į gyvūno snukį, bet tai nėra labai sunku – būtent ta dalimi, kuria valgo, lokiai ir atsisuka į žmones.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Purškalas nuo meškų
„Wikimedia Commons“ nuotr./Purškalas nuo meškų

Antilokinio purkšalo pagrindas – kapsicinas – medžiaga, aptinkama aitriosiose paprikose. Kitaip tariant, tai yra pipirinis tirpalas. Tiesa, kapsicino ten visai nedaug – vos 1–2 %. Ši medžiaga yra labai koncentruota ir vos vienas jos lašas visą litrą vandens gali paversti labai aitriu. Antilokiniai purškalai parduodami visoje JAV, nors į kai kurias vietoves juos įsinešti draudžiama. Kita vertus, kitose vietose lankytojai skatinami įsigyti tokias priemones, nes jos yra labai efektyvios.

Nėra užfiksuota nė vieno atvejo, kuomet antilokinis purškalas būtų pražudęs lokį. Tiesa, patys žmonės jais dažnai susižeidžia – pasikeitus vėjo krypčiai skystis paglosto ir purškiančiųjų akis bei nosis. Tačiau to neverta bijoti, nes lokiai beveik visada pasitraukia atsisakę visų savo vakarienės planų.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Purškalas nuo meškų
„Wikimedia Commons“ nuotr./Purškalas nuo meškų

2008 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad 98 % į pavojingas situacijas pakliuvusių žmonių išvengė bet kokių sužeidimų vien antilokinio purškalo dėka. Tiesa, jokios priemonės nėra visu 100 % efektyvios, todėl geriau lokių tiesiog vengti. Juk stresinėse situacijose bus sunku ir nusitaikyti ar sulaukti tinkamo momento, kad purškalas nebūtų iššvaistytas veltui. Beje, išpurkštas ant palapinės ar drabužių priešlokinis purškalas gali turėti iš priešingą poveikį – jis padės lokiams jus surasti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius