Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimvydas Širvinskas: „Lietuviai ieško nuotykių ir nuolaidų“

Dešimt kilogramų cukraus iš įvairių pasaulio šalių, daugiau nei 350 asmeninėje kolekcijoje saugomų lėktuvo bilietų šaknelių ir prieš metus pamestas jų skaičius, daugiau nei 100 taškų žemėlapyje, kuriuose dar neteko lankytis. „Visų keliautojų draugu spėjęs tapti personažas“, – taip save apibūdina nepailstantis keliautojas, kelionių agentūros „Makalius.lt“ įkūrėjas Rimvydas Širvinskas, visuomenei žinomas Makaliaus slapyvardžiu.
Rimvydas Širvinskas-Makalius kelionių parodoje „Adventur“ savo stende
Rimvydas Širvinskas-Makalius kelionių parodoje „Adventur“ savo stende / Keturivejai.lt nuotr.

Tarptautinio turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodos „Adventur“, vykusios sausio 23-25 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, metu šiltai su auditorija bendravęs „Makalius.lt“ vadovas nešykštėjo praktinių patarimų žiūrovams, būsimiems keliautojams, kaip pigiai ir patogiai susiplanuoti savo atostogas.

Bene pusę pasaulio išmaišęs R.Širvinskas teigia, kad neverta, susigundžius patrauklia akcija, čia pat lyg išdegus akis pirkti kelionę: „Niekada skubotai neįsigykite kelionių. Planuodami savo atostogas, pirmiausia į tai investuokite savo laiką.“

Taip pat svarbu sekti kainų kitimo tendencijas, kadangi lėktuvo bilietų kainų pokytis primena bangos lūžimą.

Jei kainų kitimas būtų pateiktas grafike, pastebimas kainos didėjimas nuo labai mažos iki vis didesnės, o taške, kuriame pasiekiama didžiausia kaina, už kurią vartotojai nustoja pirkti iš pradžių labai pigiai kainavusį bilietą, kaina it banga lūžta ir vėl gerokai sumažėja.

Dar vienas patarimas moterims auditoriją prajuokino – R.Širvinskas-Makalius siūlo atsisakyti kelių porų aukštakulnių ir suknelių skaičių sumažinti bent jau iki dienų skaičiaus, kiek planuojama būti svečioje šalyje, idant pavyktų išsiversti su rankiniu bagažu ir taip sutaupyti pinigų. 

123rf.com nuotr./Graikijoje galite rasti ir tokių jaukių vietelių, toli nuo turistinių centrų.
123rf.com nuotr./Graikijoje galite rasti ir tokių jaukių vietelių, toli nuo turistinių centrų.

Vasaros sezono kryptys nesikeičia

Besiteiraujantiems patarimo, kuria kryptimi vykti atostogauti, „Makalius.lt“ įkūrėjas siūlo rinktis – Graikiją.

Ši šalis, kartu su Turkija ir Bulgarija, remiantis 2014 metų spalio mėnesio kelionių agentūros „Novaturas“ duomenimis, užima lyderio pozicijas lietuviams renkantis vasaros sezono kelionių kryptį.

„Jau keleri metai šios kryptys vyrauja renkantis keliones vasaros atostogoms. To priežastis – didelė pasiūla: į Turkiją skrydžiai vykdomi kasdien, tas pats su Graikija ir jos salomis, Kreta, Kosu, Rodu, Korfu.

Didelis skrydžių pasirinkimas šiomis kryptimis, todėl žmonės dažniausiai ten ir keliauja. Be to, ten puikiai išvystytas turizmo sektorius.

Į Ispaniją keliaujama santykinai mažiau. Tuo metu Turkijoje, Graikijoje, Bulgarijoje iš principo yra mažos kainos, ypač populiarios šios šalys šeimų poilsiui, jei šeimą sudaro 4-5 asmenys“, – tvirtina R.Širvinskas.

123rf.com nuotr./Kazachai žemėlapyje dairosi ir Lietuvos
123rf.com nuotr./Daugėja lietuvių, keliaujančių savarankiškai.

Lietuviai – nuotykių ieškotojai ir nuolaidų medžiotojai

Keliautojai skirstomi į tam tikras kategorijas pagal savo kelionės tikslą ir keliavimo būdą.

Tai – poilsiautojai, turistai ir piligrimai. Pasiteiravus, kokie keliautojai yra lietuviai, R.Širvinskas išskiria kelis vyraujančius tipus.

„Daugiausiai yra keliaujančių su kelionių organizatoriais, poilsiui besirenkančių Turkiją ir Egiptą. Tačiau daugėja ir savarankiškų keliautojų – tų žingeidžiųjų žmonių, kurie norėtų tai padaryti savarankiškai, investuoti laiko į savo kelionės planavimą, pasidomėti (šalimi – aut. past.) pirmiausia patys", – sakė kelionių ekspertas.

Lietuviams jau daugiau nei 5 metus kelionių klausimais patariantis R.Širvinskas-Makalius pastebi, kad keičiasi ir lietuvių laiko suvokimas kelionėms. Atostogų, kaip studentai, jie nebepalieka paskutinei nakčiai. 

Kodėl savarankiškos kelionės yra gerai? Todėl, kad savarankiškų kelionių metu savo kelionę prisitaikome kiekvienas sau.

Pavyzdžiui, jei esate futbolininkas, tai ir planuosite kažkur nuvykęs užsukti į futbolo varžybas, nes taip laiką praleisite gerai.

Jeigu mėgstate megzti, tuomet savo kelionės metu nepraleisite progos tarkim nueiti į didžiausią mezgimo siūlų parduotuvę Dubajuje. 

Dažnai „ant lagaminų“ gyvenantis kelionių organizatorius mano, kad lietuviai jau iš tiesų yra subrendę planuotis savo keliones savarankiškai.

Anot pašnekovo, yra ir toks keliautojų tipas, kurio atstovai keliauja savo malonumui ir dažniausiai tokioms kelionėms pasirenka Indiją, kopia į kalnus, užsibrėžia tikslą keliauti aplink pasaulį arba po Europą autostopu.

„Šie žmonės patiria daugiausiai iš visų keliautojų. Jie  yra nuotykių ieškotojai, kurie dar prieš kelionę užprogramuoja save būsimiems nuotykiams“, – sako R.Širvinskas.

Kad ir koks būtų keliautojas, jei tik gali, yra linkęs tuos pačius įspūdžius įsigyti už mažesnę kainą. Anot R.Širvinsko, lietuviai keliautojai – nuolaidų medžiotojai.

„Juk esame parodoje, tai galiu pasakyti, kad lietuviai pirmiausia yra nuolaidų medžiotojai. Sako, paskaičiuokite man čia tą viešbutį. Čia jau galutinė kaina? Kokia nuolaida? O, mačiau didesnę man kažkas siūlė. Dėl 5 litų pasirinks ne šitą, o kitą kelionių agentūrą", – sakė kelionių agentūros įkūrėjas.

Lietuviams jau daugiau nei 5 metus kelionių klausimais patariantis R.Širvinskas-Makalius pastebi, kad keičiasi ir lietuvių laiko suvokimas kelionėms. Atostogų, kaip studentai, jie nebepalieka paskutinei nakčiai.

Anksčiau daugelis ieškodavo paskutinės minutės kelionių pasiūlymų, o dabar kuo toliau, tuo anksčiau pradeda kelionių paieškas ir bilietų įsigijimą, planuojasi ir derinasi atostogų laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius