Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Roma: 8 dalykai, kuriuos verta žinoti prieš skrendant į Amžinąjį miestą

Roma – vienas tų miestų, kuriuose sunku apsisukti per 24 valandas. Jam reikėtų skirti visą savaitę ir dar daugiau. Itališkas maistas, Senovės Romos architektūra, muziejai, Vatikanas, persipynusi įvairių laikotarpių istorija ir modernusis Italijos veidas. Patarti, ką pamatyti Romoje, – beviltiška.
Turistai žiūri į Romos forumą
Turistai žiūri į Romos forumą / 123rf.com nuotr.

Vis dėlto Travelonspot.com siūlo atkreipti dėmesį į smulkmenas, kurios padės dar smagiau praleisti laiką Italijos sostinėje.

Informacija parengė viešbučių rezervavimo sistemos „Travel On Spot“ specialistai. Daugiau apie keliones sužinokite čia.

1. Tyrinėkite Romą

Vienas Romos simbolių – miesto fontanai. Didingi statiniai karštomis vasaros dienomis traukia daugybę žmonių. Atminkite, kad ir daugelis Romos muziejų bei istorinių paminklų tam tikromis mėnesio dienomis įleidžia turistus nemokamai.

Daugiau panagrinėjus miesto architektūrą ir istoriją galima atrasti ir itin įdomių nemokamų pramogų bei objektų. Pavyzdžiui, senas kapines, kuriose apsigyvenusios katės, Santa Marijos bazilikoje esančią šv. Valentino kaukolę, netoli Koliziejaus įsikūrusio Mončio kvartalo senienų turgų, nemokamus filmus Casa del Cinema centre, šiuolaikinio meno ekspoziciją galerijoje „Sala 1“ ar klube „Big Mama“ skambantį bliuzą. Pabodus vaikščioti po galerijas ir muziejus, pasižvalgykite į Romą nuo Džianikolo kalvos.

„Scanpix“ nuotr./Trevi fontanas Romoje
„Scanpix“ nuotr./Trevi fontanas Romoje – viena lankomiausių vietų

2. Kada lankyti Vatikaną?

Vatikanas – vienas labiausiai turistų lankomų pasaulio kampelių. Nenuostabu, kad ten nuolat vaikštinėja minios jų. Vis dėlto trečiadieniais ir sekmadieniais, kai popiežius Pranciškus pasirodo susirinkusiesiems, į Vatikaną suplūsta dar daugiau žmonių. Tad jei norite viską ramiau apžiūrėti, venkite šių savaitės dienų. Ką jau kalbėti apie didžiąsias krikščioniškas šventes. Antra vertus, galimybė pamatyti popiežių ir pabūti minioje su piligrimais iš viso pasaulio taip pat paliks neišdildomą įspūdį.

123rf.com nuotr./Turistų pilna šv. Petro bazilika Vatikane
123rf.com nuotr./Turistų pilna šv. Petro bazilika Vatikane

3. Dėvėkite uždaresnius drabužius

Nors per sezoną karščiu alsuojančioje Romoje labai patogu ir madinga dėvėti trumpas, lengvas sukneles, šortus ir kitą vasarišką aprangą, atminkite, kad daugelyje bažnyčių ir muziejų derėtų prisidengti apnuogintas kūno vietas. Antraip galite būti neįleisti į vidų ar sulaukti gėdinančių prižiūrėtojų pastabų.

123rf.com nuotr./Turistai Vatikane
123rf.com nuotr./Turistai Vatikane

4. Nepalikite arbatpinigių

Romoje tikrai nebūtina palikti arbatpinigių. Pirmiausia dėl to, kad padavėjų atlyginimai turistiškoje Italijos sostinėje gana nemaži ir prilygsta inžinieriaus algai. Be to, palikdami pinigų restorane galite net įžeisti padavėją, ypač jei jį šiek tiek pažįstate asmeniškai. Italai laikosi nuostatos, kad arbatpinigiais tikrai nenupirksite žmogaus nuoširdumo.

5. Naudokitės viešuoju transportu

Nors atvykę į svečią šalį keliautojai dažnai nenoriai naudojasi viešuoju transportu. Tačiau Romoje tai galite daryti drąsiai. Nusipirkite miesto viešojo transporto žemėlapį, įsigykite vienkartinį ar nuolatinį bilietą ir jūsų kelionė po didelį miestą taps daug malonesnė. Perspėjame: būkite atidūs, kad kišenvagiai žmonių pilnose vietose nenugvelbtų jūsų piniginės ar kitų vertingų daiktų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vykstate į Romą? Štai kaip jus gali apmauti Amžinojo miesto gudruoliai

123rf.com nuotr./Romos metro
123rf.com nuotr./Romos metro

6. Gerkite vandenį iš viešų čiaupų

Neleiskite pinigų vandeniui plastikiniuose buteliuose. Visoje Romoje rasite senovinių vandens čiaupų, iš kurių teka ne tik saugus gerti, bet ir labai skanus vanduo. Iš pagarbos kitiems besinaudojantiems geriamuoju vandeniu nekiškite galvos po čiaupu. Jei norite atsigaivinti, suvilgykite skarelę ar apsišlakstykite vandeniu rankomis.

123rf.com nuotr./Visoje Romoje iš čiaupų tekantis vanduo švarus ir jį galima gerti
123rf.com nuotr./Visoje Romoje iš čiaupų tekantis vanduo švarus ir jį galima gerti

7. Susitaikykite, kad vis tiek visko nepamatysite

Tai pagrindinis ir pats svarbiausias patarimas besisvečiuojantiems Romoje. Susidarykite planą, susidėliokite prioritetus, įvertinkite savo galimybes ir raskite laiko pasimėgauti saule bei miesto atmosfera prie Trevi fontano. Jei stengsitės pažinti Romą per kelias dienas, prastovėsite eilėse, piktinsitės dėl daugybės turistų, dėl kaitrios saulės nuo kaktos šluostysite prakaitą ir grįšite namo labiau pavargę nei laimingi.

123rf.com nuotr./Ispanijos aikštės laiptai visuomet pilni žmonių
123rf.com nuotr./Ispanijos aikštės laiptai visuomet pilni žmonių

8. Važiuokite ne per sezoną

Vėlyvą rudenį, žiemą ir ankstyvą pavasarį išvengsite karščių, daugybės turistų ir kosminių kainų. Į Romą, kaip ir į kiekvieną turistinį miestą, patariame keliauti pasibaigus vasaros karščiams. Arba pavasarį. Pavyzdžiui, kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius