-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Saugumas keliaujant – 7 patarimai, kad namo grįžtumėte su viskuo, ką susidėjote

Įsijautę į atostogų nuotykius galime pamiršti šiek tiek prasegtą kuprinę, ar neapdairiai į nugarą nuslinkusį rankinuką. Kai kuriose šalyse turistai gali jaustis ramiau, tačiau daugumoje šalių „dirba“ ne tik viešbučiai, kavinės ir muziejai, bet ir ilgapirščiai. Praėjusiais metais „Swedbank“ atlikto tyrimo duomenimis, dažniausiai lietuviai nukenčia nuo vagysčių pietų šalyse – Italijoje, Ispanijoje bei Graikijoje. Kokių saugumo priemonių galima imtis, kad namo grįžtumėte su visais daiktais, sveiki ir gyvi?
Vagystė
Vagystė / 123RF.com nuotr.

Jau daugiau nei dešimtmetį keliaujantis ir kelionių blogą www.thebrokebackpacker.com rašantis Willas Hattonas dalinasi patarimais iš savo patirties:

1. Nenaudokite užpakalinių kišenių. Tai, pasak keliautojo Willo Hattono, yra bene svarbiausias ir paprasčiausias saugumo patarimas. Kišenvagių akims piniginė užpakalinėje kelnių kišenėje yra tiesiog lobis – jie yra įgudę ir greičiausiai, grožėdamiesi kokiu nors ypatingu vaizdu, net nepajusite, kaip piniginės toje kišenėje nebeliks.

Jei jau pasiėmėte į kelionę vertingus daiktus, „nereklamuokite“ jų. Brangų ir gausybę funkcijų turintį fotoaparatą išsitraukite tik ten, kur norite ką nors nufotografuoti.

Jei esate įpratę piniginę ir mobilųjį telefoną nešiotis kišenėse, dėkite juos į priekines kelnių kišenes – bent jau didesnė tikimybė, kad pastebėsite, jei kas nors ties ranką link jūsų vertingų daiktų.

2. Neimkite brangių daiktų, jei jie nebūtini. Keliaujate atostogų į šalį su nuostabaus grožio paplūdimiais? Ar tikrai ten reikės planšetės arba naujausio mobiliojo telefono, grandinėlės su deimantu ir auksinių žiedų? Tiesiog neimkite vertingų daiktų, jei iš tiesų jūsų atostogos tingiai slinks paplūdimyje, neisite į šventę, kuriai reikėtų pasipuošti, arba jų metu nespręsite jokių darbinių užduočių (o to labai linkime!).

Vida Press nuotr./Į keliones verčiau neimkite daug prabangių papuošalų
Vida Press nuotr./Į keliones verčiau neimkite daug prabangių papuošalų

Prie šio patarimo dar galima pridurti – jei jau pasiėmėte į kelionę vertingus daiktus, „nereklamuokite“ jų. Pavyzdžiui, naujutėlaitį brangų ir gausybę funkcijų turintį fotoaparatą išsitraukite tik ten, kur norite ką nors nufotografuoti. Nuolat laikyti fotoaparatą rankose privalo tik fotožurnalistas.

Jei norite „Instagram“ socialiniame tinkle pasipuikuoti nauju sužadėtuvių žiedu, po piršlybų Ispanijoje – tebūnie, tačiau jei keliaujate po mažiau turtingą šalį, neblizgėkite brangakmeniais ir aukso papuošalais. Tegul jūsų išvaizda neskelbia: „Tik pažiūrėkite, koks aš turtingas(-a)!”

3. Dalį pinigų pasidėkite į slėptuvę. Tai galėtų būti papildomas sandarus plastikinis skyrelis diržo vidinėje pusėje, mobiliojo dėkle (jei laikote jį atskirai nuo piniginės), specialiai pasiūta vidinė džinsų kišenėlė ar kita arčiau jūsų kūno esanti slėptuvė. Įvykus bet kokiam nesklandumui, vagystei, dažniausiai problemai išspręsti reikia pinigų. Todėl pravartu šiek tiek jų atsidėti.

Pavyzdžiui, Italijoje sukčiai neretai atsistoja prie populiarių bažnyčių įėjimo ir tikina, kad įėjimas į šią šventovę – mokamas.

4. Vertingiausius daiktus laikykite „ant savęs“. Kuprinės ar krepšiai neretai dingsta, kai kur nors prisėdame ir juos pasidedame. Jei prisėdote jaukioje kavinėje, kokiu nors būdu pasunkinkite užduotį vagišiams – pavyzdžiui, perkiškite koją per kuprinės rankeną ir padėkite ją ant žemės. Tiesiog, kad jos nebūtų galima taip paprastai nugvelbti ir pabėgti.

5. Nesinaudokite įtartinose vietose esančiais bankomatais. Jie gali būti užprogramuoti rinkti banko kortelės duomenis. Taip pat nesinaudokite bankomatais vėliu paros metu, nuošalioje vietoje, kai aplink nėra daug žmonių – vagys neretai sukiojasi šalia bankomatų, kad galėtų apiplėšti ką tik pinigų išsigryninusius žmones.

123RF.com nuotr./Bankomatas įtartiname rajone
123RF.com nuotr./Bankomatas įtartiname rajone

6. Žinokite populiariausias šalies apgavystes. Paklauskite gido ar vietinių, apie dažniausiai šalyje naudojamus būdus apmulkinti keliautojus. Pavyzdžiui, Italijoje sukčiai neretai atsistoja prie populiarių bažnyčių įėjimo ir tikina, kad įėjimas į šią šventovę – mokamas. Prancūzijoje vietiniai gali jus sustabdyti tam, kad čia pat prie jūsų akių nupintų apyrankę, ir vėliau pareikalauti už ją susimokėti, nes juk jau pagamino (specialiai jums!). Žinodami šiuos faktus iškart atpažinsite apgavikų elgesį.

Jei prisėdote jaukioje kavinėje, kokiu nors būdu pasunkinkite užduotį vagišiams – pavyzdžiui, perkiškite koją per kuprinės rankeną.

7. Sužinokite daugiau apie šalies įstatymus, kultūrą, tradicijas. Šalyse egzistuoja skirtingi įstatymai, muitinės patikros procedūros, tradicijos, religijos. Pasidomėkite šalimi, į kurią keliaujate – tai dar niekam nepakenkė. Pasiteiraukite šios informacijos kelionės gido.

Ypač jei keliaujate į tolimesnius kraštus, išlipti iš lėktuvo nieko nenutuokiant apie ten egzistuojančius draudimus, aprangos taisykles, religiją yra tiesiog naivu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius