Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Savaitgalio išvykos ABC pagal Makalių

Aktyvaus keliautojo Rimvydo Širvinsko-Makaliaus vienas iš šią vasarą sau duotų pažadų – kiekvieną vasaros savaitgalį praleisti ne namuose. Ne, tai nereiškia, kad jis kiekvieną savaitę guli vis kitos egzotiškos šalies paplūdimyje. Makalius įsitikinęs, jog turiningiems vasaros savaitgaliams užpildyti puikiai tinka ir kelių dienų išvykos Lietuvoje ar kitoje artimesnėje šalyje, rašoma pranešime spaudai.
RImvydas Širvinskas-Makalius
RImvydas Širvinskas-Makalius / Organizatorių nuotr.

Patyręs keliautojas dalijasi patarimais, kokias kryptis tokioms kelionėms rinktis, kokių planavimo etapų nepamiršti ir kas būtinai turi nugulti kelioninėje kuprinėje – juk dažniausiai į tokią kelionę traukiama tik su viena vienintele kuprine.

„Dažnai, ypač vasaros sezonu, neturiu laiko ilgoms atostogoms, todėl puiki alternatyva tam – savaitgalio išvykos. Vasarą dažniau keliauju po Lietuvą, nes galima mėgautis vasariškais orais ir nuostabaus grožio gamta. Kaip tik šį savaitgalį leisimės į tradicija tapusį baidarių žygį – tradicijų juk nevalia laužyti!, – pasakoja Makalius.

– Toliau išvykti trumpam laikui tiesiog neapsimoka dėl itin ilgo skrydžio laiko ir aukštų kainų. Nors dėl esamų pigių skrydžių bendrovių galime aplankyti artimesnes šalis – vos kelios valandos lėktuve ir tu jau ten. Pats neseniai grįžau iš ilgojo savaitgalio Turkijoje, kurį praleidau itin pasyviai – turizme vasara pats darbymetis, todėl labai norėjosi atitrūkti nuo rutinos ir pailsėti.“

Organizatorių nuotr./RImvydas Širvinskas-Makalius
Organizatorių nuotr./RImvydas Širvinskas-Makalius

Susiruošus savaitgalio kelionei, kelionių ekspertas pataria atlikti namų darbus. „Rekomenduoju pasidomėti artimiausių dienų orų prognozėmis ir iš anksto apgalvoti savo aprangą bei įsidėti po vieną vienetą atsarginių drabužių. Tokioje kelionėje gali užtekti vienų batų, svarbu, kad jie būtų patogūs. Jokiais būdais nepatariu pirkti naujų batų – geriau dėkitės jau išbandytus ir panešiotus. Aš tokioms kelionėms dažniausiai renkuosi „Crocs“ ar panašaus stiliaus avalynę – su jais drąsiai gali išeiti tiek lyjant lietui, tiek šviečiant saulei, o po visos dienos jie lengvai nuplaunami ir jau paruošti naujai įspūdžių dozei kitą dieną. Kretoje su tokiu apavu esu žygiavęs Samarijos tarpekliu – per dieną nužingsniavau daugiau kaip 18 km ir neturėjau jokio vargo.“

Dar keli svarbūs momentai planuojant savaitgalio išvyką – tai tikslus planas ir kompanija. Jūsų išvyka bus trumpa, todėl turite keliauti jau žinodami, ką veiksite ir ko tikitės iš tokios kelionės. Maršrutą rekomenduojama sudėlioti taip, kad liktų porą valandų nuo jo atitrūkti – improvizacija yra kelionių malonumas.

Taip pat prieš ruošiantis išvykai reikėtų susėsti su būsimais bendrakeleiviais apsitarti, ar visi kelionę įsivaizduojate taip pat, kad paskui nebūtų pykčių, nesutarimų ar neišpildytų lūkesčių. Bendrakeleivį pasirinkti labai svarbu, nes nuo to priklausys jūsų šaunaus savaitgalio kokybė. Jeigu keliaujate su vaikais, nepamirškite bent kartą per dieną palepinti jų mėgstama veikla: vandens pramogomis, atrakcionų parku, o gal skaniausia Italijoje ledų porcija ar keptu blyneliu su šokoladu ir bananais Paryžiaus Monmartro rajone?

Pabaigai kelionių ekspertas dalijasi idėjomis, kokiomis savaitgalio išvykomis galima nuspalvinti dar likusią pusę vasaros:

  • išvyka automobiliu ar autobusu – tai gali būti tiek vaizdingas pasivažinėjimas Panemunės keliu, Biržų krašto pažinimas apjungiant su dalimi Latvijos, arba nematyto Lietuvos regiono aplankymas. Taip pat tai gali būti išvyka į artimą užsienį: per keturias ilgojo savaitgalio dienas galima nuvykti iki Prahos, Vienos, Budapešto arba laiką praleisti aktyviau – kopiant į Slovakijos Tatrus. Makalius pastebi, kad leidžiantis į kelionę autobusu, ypač tai sumąsčius paskutinę minutę, galima ir sutaupyti, mat skrydžio kainos, artėjant išvykimo datai, dažniausiai kyla, o kelionių autobusu kainos laikomos stabilios iki pat išvykimo arba kol bus parduotos visos vietos. Dar viena kelionės alternatyva – keltu persikelti per Baltijos jūrą ir aplankyti Stokholmą, pakeliui nuvykstant į Rygą ir Taliną;

  • pažintinė išvyka lėktuvu – tai Europos didmiesčio aplankymas. Vos per kelias valandas galima pasiekti Paryžių, Romą, Barseloną, Milaną, Berlyną Londoną, Kijevą ir kitus didmiesčius. Net ir tolimesni miestai, tokie kaip Kazachstano sostinė Almata arba Izraelio Tel Avivas, yra pasiekiami tiesioginiu skrydžiu, todėl pasirinkimas iš Lietuvos – kaip niekad platus. Vis dėlto, R. Širvinskas rekomenduoja tokias išvykas planuoti ne vasaros sezono metu dėl itin didelio turistų srauto ir eilių prie lankytinų objektų – puikiai tinka vėlyvas ruduo arba pavasaris, kai dar didelė tikimybė „pagauti“ puikius orus.

  • poilsinė išvyka – jeigu neturite laiko ar negalite skirti didesnio biudžeto įprastinėms atostogoms, galima pasidaryti trumpas tingias atostogas Pietų Europos kryptimi ir pailsėti prie Viduržemio jūros ar milžiniško viešbučio baseino. Pasak Makaliaus, dabar pilna 3-4 dienų pasiūlymų su „viskas įskaičiuota“ tokiose šalyse, kaip Kipras, Malta, Kreta, Maljorka, net (ar Net!) Turkija. Nereikėtų pamiršti ir puikių Lietuvos SPA centrų ar sanatorijų, kurortinių miestelių: Makaliaus mylimiausias yra Birštonas, tačiau šauniai laiką praleisti galima ir Druskininkuose, Anykščiuose ar mūsų gražiajame pajūryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius