-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitiniai savaitgaliui: 10 įsimintiniausių rubrikos „Pasaulis kišenėje“ autorių ir kelionių pasakojimų

Per dvejus gyvavimo metus rubrika „Pasaulis kišenėje“ sukaupė gerą pluoštą kelionių pasakojimų iš įvairiausių pasaulio šalių. Redakcija pasikapstė tarp užrašų ir nuotraukų albumų ir atrinko 10 labiausiai įstrigusių epizodų, kelionių, puikiai rašančių ir fotografuojančių autorių, kuriuos bus visada smagu pasiskaityti. Nuo Everesto viršūnės iki Omano dykumų, nuo Kenijos genčių gyvenimo iki Gruzijos miestelio kasdienybės. Tikimės, tai ir jus įkvėps keliaujant rašyti.
Pasaulis kišenėje autoriai
Pasaulis kišenėje autoriai

(Į tekstus pateksite paspaudę pasakojimų pavadinimus).

10. JŪRATĖ JUCIKAITĖ. Lietuvės pasivaikščiojimas Zambijoje tarp laukinių kačių: „Širdis į kulnus nurieda, kai glostai liūtą, o šis riaumoja ir šiepia nasrus“

J.Jucikaitės nuotr./Su dviejų su puse metų batuoju liūtu Simba
J.Jucikaitės nuotr./Su dviejų su puse metų batuoju liūtu Simba

Tai puikus pavyzdys, kai istorija, patirti įspūdžiai ir neįtikėtinos nuotraukos traukia akį. Pridėkime dar tai, kad Jūratei pavyko viską smagiai išdėstyti ant virtualaus popieriaus lapo... Ir štai – puikus Zambijos paveiksliukas, atsidūręs dešimtoje šio sąrašo vietoje. 

9. KAROLIS DAMBRAUSKAS. Karolio kelių dienoraščiai: 1. Belgradas. Balkanų metropolio kaitra

123rf.com nuotr./Belgradas prie Dunojaus krantų.
123rf.com nuotr./Belgradas prie Dunojaus krantų.

O čia visiškai atvirkščias variantas, nei pasakojimas apie liūtus. Vienišas keliautojas, vienas iš daugelio Europos miestų, autostopas, mažai pinigų, tačiau tikslios įžvalgos, sąsajos su praeitimi, geras stilius, apsilankymai ne turistinėse vietose, susitikimai su paprastais žmonėmis. Tuo ir žavios šios jaunystės kelionės, dar žavesni rašytojai, kurie sugeba į aplinką žvelgti su šmaikščia ironija, nebijo savikritikos, yra visiškai atviri pasauliui. Karolio tekstai kaip tik tokie.

8. MARGARITA JANKUTĖ. Pasakiškas Omanas – moderni šalis, kur viską lemia įdomios tradicijos

wikimedia.org nuotr./Saulėlydis vira Maskato
wikimedia.org nuotr./Saulėlydis virš Maskato

Margarita Jankutė yra viena aktyviausių „Pasaulio kišenėje“ autorių. Apkeliavusi daugybę šalių, keliauninkė visada randa, ką įdomaus papasakoti net ir apie labiausiai turistų lankomus objektus. Vis dėlto šiame pasakojime iš Omano veikia ne ji. Autorė meistriškai aprašė kito keliauninko įspūdžius.

7. MYKOLAS VADIŠIS. Su „Pasauliu kišenėje“ per Keniją: 3. Kodėl aš per savo vestuves norėčiau pirkti nuotaką už penkias karves

M.Vadiaio nuotr./Teta apsirengusi tradiciniais masajų drabužiais, nors tuokiasi kalenjinų pora
M.Vadišio nuotr./Teta apsirengusi tradiciniais masajų drabužiais, nors tuokiasi kalenjinų pora

Daugiau nei pusė metų praleistų Kenijoje, tolimesnės kelionės į Rytų Afriką ir trumpi epizodai iš Afrikos genčių bei modernios visuomenės dalies gyvenimo. Ten gyvena tokie patys žmonės, kaip ir mes, tik pasaulį mato kitaip. Pasakojimuose iš Kenijos – žaliosios Afrikos kalvos, nuo E.Hemingway'jaus medžioklių laikų kai kur pakitusios, bet daug kur ir išlikusios tokios pat.

6. EVELINA IR KAROLIS. Epilogas. Visa lietuvių kuprinėtojų pusantrų metų kelionė aplink pasaulį – kaip ant lėkštutės

Kuprinėtojai per pusantrų metų apkeliavo Žemės rutulį
Kuprinėtojai per pusantrų metų apkeliavo Žemės rutulį

Štai tie tikrieji šių dienų nuotykių ieškotojai. Sugebantys atsisakyti visų patogaus gyvenimo malonumų, užtikrintumo ir jaukumo dėl naujos patirties, dėl betarpiško pasaulio pažinimo ir nesibaigiančių nuotykių. Iš kelionės Karolis ir Evelina grįžo tvirtesni už uolas. O visa jų kelionė – įrodymas, kad kiekvienas iš mūsų galime tą patį ir atstumas tarp Australijos bei Lietuvos tėra labai sąlyginis. „Pasaulis kišenėje“ publikavo daugybę keliauninkų tekstų, bet čia atrinkome paskutinį epilogą, kuriame rasite ir daugiau nuorodų į kuprinėtojų pasakojimus. 

5. ANDRIUS JANČIAUSKAS. „Be sienų“ Nepalas: 5. Himalajų filosofija: kai gyveni taip, kaip norisi, nebijai ir numirti

Be sienų nuotr./Andrius ir vietinis draugas
Be sienų nuotr./Andrius ir vietinis draugas

Andrius, iškeliavęs į savo gyvenimo kelionę, pražydo ir puikiais pasakojimais. Turkija, Iranas, Afganistanas, Indija, Nepalas, Tibetas... Visos dienoraščio dalys trumpos, tačiau koncentruotos įspūdžiais, išgyvenimais, pokalbiais su įdomiais žmonėmis. Nemažai ten ir jauno šiuolaikinio žmogaus filosofijos. Paprasta, bet tuo pačiu užkabina skaityti toliau.

4. PAULIUS MAČIULEVIČIUS. „Be sienų“ argumentai, kodėl turėtumėte iškeliauti į gyvenimo kelionę. Dėmesio – pasaulis traukiasi!

B.Tilmantaitės nuotr./43
B.Tilmantaitės nuotr./43

Dar vienas „Be sienų“ keliauninkas, 2013 metų pradžioje pasiryžęs mesti užtikrintą gyvenimą Lietuvoje ir pasileisti į nuotykių pilną kelionę. Paulius ne tik puikiai valdo plunksną, tačiau ir moka žaisti mūsų emocijomis. Įkvepiantis manifestas, apibendrinantis tai, ką nori pasakyti daugelis keliautojų. Visi turime turėti svajonių ir stengtis jas įgyvendinti. Sakote, banalu?! Perskaitykite likusius tris šio dešimtuko tekstus.

3. BERTA TILMANTAITĖ. Tailandas: kai gali prisiliesti prie tigrų ir išmaudyti dramblį

Kinijoje ragaujant vietinius skanėstus
Kinijoje ragaujant vietinius skanėstus

Bertos pasakojimai iš Mongolijos, Kinijos, Tailando, Gruzijos, Portugalijos ar net to paties Londono visada išsiskiria originalumu. Metus pradėjusi Sibiro glūdumoje -50 C šaltyje, filmuodama dokumentiką, mergina  kartu su „Be sienų“ keliautojais patraukė į Nepalą. Vėliau buvo Tibetas, Mianmaras, Indonezija, Malaizija... Nardymai, čiuožimai banglente, kopimai į kalnus ir dar daugybė gyvenimo užsiėmimų, šimtai sutiktų skirtingų žmonių ir išmoktų pamokų pirmiausiai atsispindi Bertos nuotraukose bei videofilmukuose. Ir dar – pasakojimas. Tailandas ir tigrai – tai tik  vienas iš daugelio neįtikėtinų Bertos nuotykių.

2. TOMAS MARCINKEVIČIUS. Mano atostogų romanas su Gruzijos angliakasių miestelio Tkibulio Antrąja vidurine mokykla

Bertos Tilmantaitės nuotr./Tomas ruoaiasi miegoti aaltame kambaryje
Bertos Tilmantaitės nuotr./Tomas ruošiasi miegoti šaltame kambaryje

Tai neabejotinai geriausiai parašytas „Pasaulio kišenėje“ tekstas. Tomas – literatūros žmogus, pasibastantis po pasaulį (kol kas ne toliau Gruzijos). Svajonės vaikymasis ar tiesiog paprastas smalsumas atvedė lietuvį į mažą šaltą Gruzijos miestelį Tkibulį. Ironijos, kartais nevilties, o kartais vilties pilnas Tomo pasakojimas apie užšalusį, niekam nebereikalingą Gruzijos angliakasių miestą. Čia išlenda visi asmeniniai autoriaus dygliai, o tuo pačiu dar vienu žingsneliu priartėjama prie laimės, kelionių, vienatvės supratimo ir žmogaus egzistencijos paieškų. O aprašytas tik vienos gruzinų šeimos gyvenimas...

1. EDITA NICHOLS. Everesto kronikos: 100 Editos Nichols nuotraukų nuo aukščiausio pasaulio kalno ir visas žygis nuo Katmandu iki viršūnės

E.Nichols nuotr./19. Viraūnėje su trispalve
E.Nichols nuotr./19. Viršūnėje su trispalve

O tai neabejotinai didžiausias „Pasaulio kišenėje“ nuotykis. Edita leido mums visiems pabūti tarp pačių ištvermingiausių pasaulio žmonių, leido kartu išgyventi žygį ir pasidžiaugti Everesto viršūne. Kai daugelis toje ekspedicijos apsisuko atgal, Edita nepasidavė ir Džomolungma jai nusišypsojo. 100 nuotraukų ir visas kelias nuo Nepalo sostinės Katmandu, per Tibetą ir bazinę stovyklą iki pat viršūnės. Ten ištvermė, drąsa ir visos kitos sąvokos matuojamos truputį kitaip nei mūsų įprastame gyvenime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius