Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skautai pataria: kaip prižiūrėti miegmaišį

Vėstant orams neblėstantis noras keliauti daugumą kviečia į šiltesnius kraštus, tačiau kaip prie šių oro sąlygų prisitaiko žiemos nebijantys keliautojai? Vienas pagrindinių skautų ir žygeivių palydovų gamtoje – miegmaišis, vien pavadinimu menantis pirminę savo paskirtį – saugią ir šiltą nakvynę. Tačiau gera miegmaišio būklė priklauso ne tik nuo oro sąlygų atšiaurumo ar audinio kokybės, bet ir nuo tinkamos jo priežiūros. Skautai dalijasi praktiškais patarimais, kurie padės užtikrinti patogų ir saugų miegą po atviru dangumi ar palapinėje.
Jeigu jūsų nebedžiugina nauji įspūdžiai – pailsėkite nuo kelionių
Nakvynė gamtoje / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Skautai Miegmaišis

Prieš kelionę – pakavimas

Besiruošdami žygiui, pamirškite tvarkingą miegmaišio pakavimą. Įprastas vyniojimo ar lankstymo būdas tiks nebent rūbams ar kilimėliui, tačiau miegmaišiui gali net pakenkti. Taip būna spaudžiamos tos pačios audinio vietos, vienalyčiuose miegmaišio užpilduose susikuria nepageidaujamos ertmės. Ilgainiui orą bei drėgmę miegmaišis praleis lengviau, todėl pakuojantis miegmaišį sugrūskite į tam skirtą maišelį, taip sutaupydami ir papildomas kelias minutes.

Nors kiekvienas miegmaišis turi savo atitinkamą maišelį, kurį gaunate pirkdami, tikrai nepakenks jau supakuotą miegmaišį įdėti į papildomą maišą. Tam tinkantys paprasčiausi šiukšlių maišai padės išlaikyti sausą miegmaišį nenugalimų jėgų atveju – užklupus lietui, keliaujant per pelkes ar įslydus į upelį. Jei miegmaišis vis vien peršlampa, dieną patartina džiovinti kabinant ant šakos ar virvės prieš saulę, vakarėjant – virš ugnies, paliekant saugų atstumą tarp miegmaišio ir laužo. Kartais kelionės metu miegmaišį taip pat būtina pravėdinti.

Miegmaišio plovimas

Tikėtina, jog po kiekvienos nakvynės ar kelionės miegmaišio plovimui sąlygų neturėsite, tačiau natūralu, jog jo kvapas ir išvaizda it lakmuso popierėlis primins intensyvių žygių išbandymus – laužo dūmus, drėgmę, purvą. Vis dėlto rekomenduojama miegmaišius plauti retai, o jaučiant poreikį, skalbti šiltame vandenyje, lengvu režimu, nenaudojant itin stiprių ploviklių. Svarbu nepamiršti, kad miegmaišius skalbti patariama po vieną, kartu neužkraunant papildomų rūbų.

123rf.com
123rf.com

Turint daugiau laiko, miegmaišį skalbti galima ir rankomis, o labai ilgose išvykose tai dažnai tampa vieninteliu būdu užtikrinti būtiną keliautojo higieną. Plaunant namuose, geriausia naudotis vonia, tačiau tiks ir šilto vandens dubuo. Išmuilavus miegmaišį, pora kartų išskalaukite tame pačiame vandenyje bei pabaigoje perplaukite švariu vandeniu. Jei jaučiate, kad kelionėje neišvengsite plovimo, galite pasinaudoti viešųjų skalbyklų paslauga arba išsiplauti miegmaišį specialiuose sulankstomuose keliautojų skalbimo krepšeliuose.

Iki kitos kelionės

Dėl savo audinio universalumo (įprastai siuvamas su išilginiu užtrauktuku), miegmaišis praverčia ir ne miego išvykoje metu, bet ir namuose, norint apsigaubti ir sušilti. Tačiau jei iki kitos kelionės miegmaišis stovės neišpakuotas, pasirūpinkite, jog prieš tai bus išvėdintas ir sausas. Norint išsaugoti anksčiau minėtą miegmaišio užpildą iki artimiausio naudojimo, geriausia jį laikyti ne maišelyje, o lengvai sulankstytą, neslegiant sunkesniais daiktais.

Jei dar neturite savo miegmaišio, skautai tikisi, jog šie patarimai padrąsins. Juk jausmo, kurį patirsite praleisdami naktį gamtoje, net ir žvarbiuoju metų laiku, nenusipirksite jokioje kelionių agentūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius