Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Svarbu ir turistams, ir emigrantams: Europos šalyse – virtinė naujų taisyklių atvykstantiems

Kai jau atrodė, kad kelionių taisyklės darosi daugmaž aiškios ir nusistovėjusios, viską vėl sujaukė omikron. Plintant naujai koronaviruso atmainai, valstybės viena po kitos – nuo Kipro iki Norvegijos – griežtina taisykles. Ką tik keliautojus iš Europos pradėjusi priimti JAV taip pat įvedė naujus reikalavimus.
Oro uoste
Oro uoste / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Ar kelionių ribojimai išties padeda suvaldyti pandemiją, specialistų nuomonės išsiskiria. Vyraujanti nuomonė ta, kad taikomos griežtesnės taisyklės visiškai neužkirs kelio naujai atmainai patekti į šalį, tačiau gali sulėtinti šį procesą. Bet efektyvumas priklauso nuo operatyvumo.

Jungtinei Karalystei paskelbus ir vėl besikeičiančius reikalavimus atvykstantiems, šalies vyriausybei patarinėjantis profesorius viešai suabejojo to nauda.

Prof. Markas Woolhouse'as, kalbėdamas su BBC, taisyklių sugriežtinimą pavadino „arklidės durų uždarymu, kai arklys jau nurūkęs“. Jo teigimu, taisyklės sugriežtintos per vėlai, kad duotų apčiuopiamos naudos.

Lietuva pradėjus plisti omikron atmainai įvedė naujas taisykles atvykstantiems iš 7 Afrikos valstybių. Taip pat sugriežtintos izoliacijos taisyklės. Daugiau skaitykite čia.

Norvegija

Nuo gruodžio 3 d. visi į Norvegiją atvykstantys asmenys, nepriklausomai nuo vakcinavimo statuso ar persirgimo COVID-19 liga, privalo atlikti COVID-19 testą. Jei sienos kirtimo punkte yra testavimo centras, testas atliekamas testavimo centre, jei testavimo centro nėra – asmuo privalo atlikti COVID-19 testą per 24 val. nuo atvykimo į Norvegiją. Daugiau informacijos galite rasti čia.

123rf.com nuotr./Bergenas, Norvegija
123rf.com nuotr./Bergenas, Norvegija

Airija

Nuo gruodžio 5 d. visiems atvykstantiems yra privalu parodyti neigiamą COVID-19 testo rezultatą.

Pasiskiepiję ir persirgę žmonės gali atlikti tiek PGR, tiek antigenų testą. Nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems antigenų testas netinka – reikia darytis PGR. Daugiau rasite čia.

Jungtinė Karalystė

Nuo gruodžio 7 d. iš ne raudono sąrašo šalių (tarp jų – ir Lietuvos) atvykstantys pilnai pasiskiepiję, vyresni nei 12 metų amžiaus asmenys iki atvykimo į JK turi:

  • atlikti PGR arba antigeno tyrimą COVID-19 infekcijai nustatyti ir pateikti ne senesnį nei prieš 48 atlikto tyrimo neigiamą rezultatą;
  • užsisakyti (ir apmokėti) antros dienos PGR testą (jei atvykstama trumpesniam nei 2 dienų laikotarpiui, PGR testą užsisakyti ir nusipirkti vis tiek reikia);
  • ne anksčiau nei prieš 48 val. iki atvykimo užpildyti keliautojo formą;
  • turėti pasiskiepijusio asmens statusą patvirtinančius dokumentus (ES COVID sertifikatą).

Nepasiskiepijusiems žmonėms reikia dar ir užsisakyti aštuntos dienos testą bei 10 dienų izoliuotis – net jeigu ir testų atsakymai neigiami.

Kipras

Nuo gruodžio 6 d. iki 2022 m. sausio 10 d. visiems 12 metų amžiaus ir vyresniems asmenims (nepriklausomai nuo šalies, iš kurios atvykstama, bei vakcinavimo ar persirgimo fakto) atvykimo į Kiprą metu oro uoste asmens lėšomis atliekamas PGR testas.

123rf.com/Kipras
123rf.com/Kipras

Kiti reikalavimai vakcinacijos procesą baigusiems ar per 180 dienų iki kelionės COVID-19 liga persirgusiems asmenims netaikomi.

Šveicarija

Visiems keliautojams (nuo 16 m. amžiaus), atvykstantiems į Šveicariją, taip pat persirgusiems COVID-19 liga ar pilnai pasiskiepijusiems asmenims, prieš įlaipinimą privaloma pateikti neigiamą PGR testą (galiojantį ne ilgiau kaip 72 val.) ir užpildyti elektroninę keliautojo anketą.

Praėjus 4–7 dienoms nuo atvykimo į Šveicariją, iš užsienio atvykę vyresni nei 16 m. asmenys privalo atlikti pakartotinį PGR arba antigenų testą ir apie jo rezultatą informuoti atitinkamo Šveicarijos kantono sveikatos priežiūros tarnybą.

123rf.com nuotr./Šveicarija
123rf.com nuotr./Šveicarija

Austrija

Austrija vis dar nelaukia turistų. Po to, kai lapkričio 22 d. buvo įvestas visuotinis karantinas, įspėta susilaikyti nuo nebūtinų, turistinių kelionių į šią šalį.

Portugalija

Primename, kad Portugalija jau anksčiau yra paskelbusi analogišką taisyklę – visiems atvykstantiems į žemyninę dalį privalu turėti neigiamą COVID testo atsakymą. Daugiau skaitykite čia.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad oro uoste jau buvo 20 atvejų, kai atvyko žmonės be COVID testų. Jiems gresia baudos nuo 300 iki 800 Eur. Be to, bus nubaustos ir juos atskraidinusios oro linijos – už vieną keleivį gaus nuo 20 iki 40 tūkst. Eur baudos.

Taisykles griežtina ir kituose žemynuose

JAV

Nuo gruodžio 6 d. visi oro transportu į šalį atskridę keleiviai, nepaisant vakcinavimo, turi parodyti neigiamą COVID-19 testo, atliktą likus ne daugiau kaip 1 dienai iki kelionės į JAV, atsakymą. Daugiau informacijos galite rasti čia.

Marokas

Maroko valdžios institucijos priėmė sprendimą nuo 2021-11-29 23.59 val. uždaryti šalies sienas visiems užsienio piliečiams. Skelbiama, jog šis draudimas galios dvi savaites.

Kiekvienos šalies reikalavimus atvykstantiems galite pasitikrinti keliauk.urm.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius