Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbu keliaujantiems: ką žinoti vykstant į 5 populiariausias atostogų šalis

Įsibėgėjus vakcinacijai vis daugiau lietuvių ima drąsiau krautis lagaminus ir atostogas leidžia užsienio šalyse. Netrukus prasidėsianti masinė vakcinacija turėtų dar labiau paskatinti turizmą, tačiau keliautojams rūpestį vis dar kelia užsienio šalyse galiojantys skirtingi saugumo reikalavimai ir saviizoliacijos prievolė grįžus. Ką būtina žinoti prieš išvykstant į užsienį ir kada nebūtina saviizoliacija grįžus? Kokie reikalavimai galioja atostogų šalyse?
Kokios taisyklės galioja populiariausiose vasaros kryptyse?
Kokios taisyklės galioja populiariausiose vasaros kryptyse? / 123rf.com nuotr.

Kelionių organizatorius „Novaturas“ pranešime spaudai dalijasi aktualiausia informacija, kurią būtina žinoti keliaujantiems šiuo metu populiariausiomis – Turkijos, Graikijos, Tenerifės, Juodkalnijos ar Bulgarijos – kryptimis. Svarbu atkreipti dėmesį, jog reikalavimai pateikiami atsižvelgiant į gegužės 25 d. valstybių pateikiamą informaciją.

Vakcinacija skatina turizmą

„Lietuvoje ir Europos šalyje jau įsibėgėjo vakcinavimo procesas, tad vis daugiau žmonių gali lengviau atsikvėpti, turėdami imunitetą nuo koronaviruso. Tai keičia požiūrį į keliones ir jų planavimą pardavimai rodo, jog paskutinės minutės kelionės sudaro vis mažesnę kelionių krepšelio dalį, vadinasi, žmonės grįžta prie įpročio atostogas planuoti iš anksto.

Tai daryti skatina ir ypač patrauklios šio sezono kainos. Vis dėlto, saugumas išlieka didžiausiu mūsų prioritetu, tad skatiname keliautojus planuoti ne tik maršrutus, kuriuos norisi aplankyti pasirinktoje šalyje, bet ir pasidomėti nuolat atnaujinamais saugumo reikalavimais, kad atostogos praeitų sklandžiai ir be papildomo streso“, – sako „Novaturo“ vadovė Audronė Keinytė.

Vykstant į skirtingas šalis, galioja tose šalyse nustatyti saugumo reikalavimai, tad kelionių organizatorius dalijasi svarbiausia informacija, kurią būtina žinoti artimiausiu metu ruošiantis keliauti į Turkiją, Graikiją, Tenerifę, Juodkalniją ar Bulgariją bei grįžtant į Lietuvą.

Kelionės metu: ką žinoti būnant šalyje?

Turkija

123rf.com nuotr./Alanija
123rf.com nuotr./Alanija

Visiems į Turkiją vykstantiems asmenims (suaugusiems ir vaikams nuo 6 metų) ne anksčiau nei 72 val. iki skrydžio iš Lietuvos yra privaloma atlikti COVID-19 tyrimą PGR metodu ir gauti neigiamą tyrimo rezultatą patvirtinantį sertifikatą. Išimčių persirgusiems ar vakcinuotiems nėra. Vykstantiems į Turkiją būtinai rekomenduojame įsigyti Turkijos vyriausybės siūlomą COVID draudimą, kuris padengtų medicinines bei apgyvendinimo išlaidas, kilusias dėl COVID-19.

Po kelių savaičių trukusio griežto karantino, kuris taikytas vietiniams gyventojams dėl prasidėjusio ramadano mėnesio, jam pasibaigus Turkijoje pastebimas ryškus susirgimų mažėjimas – šiuo metu Antalijos regione jis siekia 62 atvejus 100 tūkst. gyventojų. Rūpindamiesi vietinių gyventojų ir atvykstančių keliautojų saugumu Turkijos vyriausybės sprendimas aktyviai vakcinuoti turizmo paslaugų sektoriuje dirbančius žmones.

Atvykus į Turkiją būtina žinoti, kad oro uoste privaloma dėvėti veido kaukę. Šalies oro uostuose prieš pasų kontrolę kiekvienam asmeniui patikrinama temperatūra.

Turkijoje visose viešose vietose privaloma dėvėti apsauginę veido kaukę ir laikytis saugaus atstumo. Nors vietiniams šalies gyventojams galioja komendanto valanda, turistams šis ribojimas netaikomas. Visuose šalies restoranuose, išskyrus viešbučių restoranus, maistą galima pirkti tik išsinešimui. Šalies viešbučiuose gal apsistoti tik kitų šalių turistai, jiems galima naudotis įvairiomis SPA, pramogų parkų paslaugomis.

Ką daryti, jei kelionės metu susirgote? Asmeniui susirgus besimptome ar lengva COVID-19 forma, kai nebūtinas gydymas ligoninėje, sudaromos sąlygos kelionės metu nemokamai karantinuotis viešbutyje, izoliacijai paskirtame kambaryje. Kai kurie viešbučiai papildomai rūpinasi keliautojais ir tuo atveju, kai dėl teigiamo COVID-19 tyrimo ir privalomos izoliacijos jie negali išvykti pasibaigus numatytam atostogų laikui, tačiau tai priklauso nuo viešbučių politikos ir gali keistis be išankstinio pranešimo. „Novaturas“ pasirūpina visais keliautojais, kuriems šios galimybės nesuteikiamos.

Asmeniui patvirtinus teigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą, kai yra reikalingas gydymas ligoninėje, gydymo ir susijusias išlaidas dengia keliautojas asmeninėmis lėšomis arba jo įsigytas draudimas. Keliautojų grąžinimas iš atostogų krypčių po saviizoliacijos nėra dengiamas draudimo, bet „Novaturas“ įsipareigoja surasti jiems tinkamą ir priimtiną būdą grįžti iš atostogų. Esant galimybei, keliautojams pasiūlomas atgalinio skrydžio bilieto keitimas artimiausiuose reisuose su laisvomis vietomis nemokamai arba už priemoką, priklausomai nuo aplinkybių. Tuo atveju, jei grįžimo užsakomaisiais skrydžiais nėra galimybės pasiūlyti, ieškoma alternatyvų klientams grįžti reguliariais skrydžiais.

Graikija

123rf.com nuotr./Antisamos paplūdimys, Graikija
123rf.com nuotr./Antisamos paplūdimys, Graikija

Atvykus į Graikiją, rekomenduojama savo mobiliajame telefone įsidiegti „Visit Greece“ programėlę. Atvykusiems į Graikiją keliautojams oro uoste gali būti matuojama temperatūra bei atsitiktine tvarka nemokamai atliekamas greitasis COVID-19 PGR testas.

Graikijoje viešose vietose privaloma dėvėti apsauginę veido kaukę, laikytis saugaus atstumo, nuo 21 val. iki 5 val. galioja komendanto valanda, visuose šalies restoranuose, išskyrus viešbučių restoranus, maistą galima pirkti tik išsinešimui. Parduotuvių, pramogų parkų, lankomų objektų ir pan. paslaugos laikinai sustabdytos arba ribojamos.

Graikijos vyriausybė yra įsipareigojusi rūpintis keliautojais, kuriems kelionės metu patvirtinamas teigiamas COVID-19 tyrimo rezultatas – tiek sergančiais besimptome ar lengva forma, kuriems suteikiamas nemokamas apgyvendinimas, tiek prireikus gydymo ligoninėje.

Kai kuriose valstybinėse ligoninėse nemokama medicininė pagalba gali būti teikiama tik turintiems galiojančią Europos sveikatos draudimo kortelę, tad rekomenduojama ją turėti kelionėje su savimi. Keliautojų grąžinimas iš atostogų krypčių po saviizoliacijos nėra dengiamas draudimo, bet „Novaturas“ įsipareigoja surasti jiems tinkamą ir priimtiną būdą grįžti iš atostogų.

Tenerifė

123rf.com nuotr./Tenerifė
123rf.com nuotr./Tenerifė

Visiems į Tenerifę vykstantiems asmenims (suaugusiems ir vaikams nuo 6 metų) ne anksčiau nei 72 val. iki skrydžio iš Lietuvos yra privaloma atlikti COVID-19 tyrimą PGR metodu ir gauti neigiamą tyrimo rezultatą patvirtinantį sertifikatą. Išimčių persirgusiems ar vakcinuotiems nėra.

Atvykus į Tenerifę reikės praeiti sanitarinę kontrolę. Tam reikės pateikti priskirtą QR kodą, neigiamo COVID-19 tyrimo sertifikatą ir praeiti sveikatos patikrą, kur bus vertinama, ar keleivis neturi matomų simptomų, matuojama temperatūra. Privaloma savo telefone įsidiegti „Radar COVID“ programėlę, kuri informuoja esant galimam kontaktui su COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu, atsižvelgiant į buvimo vietą.

Veido kaukę privaloma dėvėti visose viešose erdvėse, o nuo 22 val. iki 6 val. ribojamas žmonių judėjimas. Tenerifėje su tam tikrais apribojimais veikia maitinimo įstaigos, sporto centrai ir užsiėmimai.

Vykstantiems į Tenerifę rekomenduojama įsigyti medicininių išlaidų draudimą, dengiantį ir pavojingų ligų, įskaitant sukeltas SARS virusų, gydymo išlaidas. Kanarų salų vyriausybė rūpinasi COVID-19 draudimo neturinčiais turistais, kompensuoja jų gydymo išlaidas bei susirgusių ir kartu keliaujančių artimųjų apgyvendinimo (daugiausia 15 n.) išlaidas.

Draudimas galioja asmenims, kurie atvyko į Tenerifę turistiniais tikslais ne ilgesniam nei 30 d. laikotarpiui ir yra apsistoję oficialiose apgyvendinimo įstaigose. Keliautojų grąžinimas iš atostogų krypčių po saviizoliacijos nėra dengiamas draudimo, bet „Novaturas“ įsipareigoja surasti jiems tinkamą ir priimtiną būdą grįžti iš atostogų.

Juodkalnija

123rf.com nuotr./Kotoras, Juodkalnija
123rf.com nuotr./Kotoras, Juodkalnija

Atvykusiems į Juodkalniją keliautojams oro uoste gali būti matuojama temperatūra bei atsitiktine tvarka atliekami COVID-19 testai. Visose uždarose viešose patalpose būtina dėvėti apsauginę veido kaukę bei laikytis saugaus atstumo. Nuo 24 val. iki 5 val. taikoma komendanto valanda, naktinės pasilinksminimo vietos nedirba. Prekybos centrai, galerijos, muziejai gali veikti iki 22 val. Kitos įvairios paslaugos gali būti teikiamos nuo 7 iki 23 val.

Juodkalnijos vyriausybė yra įsipareigojusi rūpintis keliautojais, kuriems kelionės metu patvirtinamas teigiamas COVID-19 tyrimo rezultatas, ir padengti jų apgyvendinimo ir maitinimo išlaidas (užsakytame arba kitame paskirtame viešbutyje), o esant poreikiui ir gydymą valstybinėse ligoninėse. Keliautojų grąžinimas iš atostogų krypčių po saviizoliacijos nėra dengiamas draudimo, bet „Novaturas“ įsipareigoja surasti jiems tinkamą ir priimtiną būdą grįžti iš atostogų.

Bulgarija

123rf.com nuotr./Varna, Bulgarija
123rf.com nuotr./Varna, Bulgarija

Atvykusiems į Bulgariją keliautojams oro uoste gali būti matuojama temperatūra bei atsitiktine tvarka atliekami COVID-19 testai. Visose uždarose viešose patalpose būtina dėvėti apsauginę veido kaukę bei laikytis saugaus atstumo. Restoranai, kavinės, parduotuvės, paplūdimiai veikia su tam tikrais lankytojų skaičiaus ar atstumo apribojimais.

Bulgarijos vyriausybė nėra įsipareigojusi rūpintis keliautojais, kurių viešnagės metu atlikto COVID-19 testo rezultatai yra teigiami ir nedengia jokių susijusių išlaidų, tad būtinai rekomenduojama įsigyti draudimą. Pilną kelionės paketą užsisakiusiems keliautojams Bulgarijoje susirgus besimptome ar lengva COVID-19 forma, kai nebūtinas gydymas ligoninėje, tačiau privalomas karantinavimasis viešbutyje, keliautojais pasirūpina kelionių organizatorius ir suteikia jiems apgyvendinimą su maitinimu karantinavimosi laikotarpiu nemokamai.

123rf.com /Bulgarijos kurortas
123rf.com /Bulgarijos kurortas

Asmeniui patvirtinus teigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą, kai yra reikalingas gydymas ligoninėje, gydymo ir susijusias išlaidas dengia keliautojas asmeninėmis lėšomis arba jo įsigytas draudimas. Keliautojų grąžinimas iš atostogų krypčių po saviizoliacijos nėra dengiamas draudimo, bet „Novaturas“ įsipareigoja surasti jiems tinkamą ir priimtiną būdą grįžti iš atostogų.

Po kelionės: ko nepamiršti grįžtant ir kada nebūtina saviizoliacija?

Parvykstant iš visų išvardytų šalių, galioja tokie patys reikalavimai, skiriasi tik COVID-19 tyrimų paėmimo tvarka ir įkainiai. Visų atvykstančių keleivių dokumentai ir, jei privaloma, COVID-19 tyrimų rezultatai bus tikrinami oro uostų atvykimo erdvėse, pasiėmus bagažą. Keleivių prašoma dar prieš kelionę arba kelionės metu įsitikinti, kad visi dokumentai yra paruošti patikrai, ir tvarkingai pateikti juos kontrolės punktuose dirbantiems pareigūnams.

  • NVSC anketa

Visi grįžtantys ar atvykstantys į Lietuvą asmenys privalo užsiregistruoti ir pateikti savo duomenis Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad prieš pradėdami kelionę lėktuvu, keltu, autobusu ar traukiniu, asmenys privalo užpildyti anketą NVSC interneto svetainėje ir gautą registracijos patvirtinimą (QR kodą) pateikti įlaipinimo metu. Elektroninę anketą rekomenduojama užpildyti likus ne mažiau kaip 24 valandoms iki kelionės pradžios.

  • COVID-19 tyrimas

Grįžtant į Lietuvą, visi keliautojai privalo pateikti ne seniau nei 72 val. iki atvykstant į Lietuvą atlikto COVID-19 tyrimo neigiamą rezultatą įrodantį dokumentą (su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų kalbą). Tinkamais COVID-19 tyrimais laikomi PGR tyrimas ir antigeno testas (pakanka vieno iš jų), serologinis antikūnų tyrimo atsakymas nepripažįstamas. Visą detalią informaciją dėl COVID-19 tyrimo atlikimo prieš grįžtant į Lietuvą keliautojams suteiks „Novaturo“ atstovai. Atostogaujantiems padeda mūsų partneriai ir atstovai užsienio šalyse: suteikia informaciją, kur keliautojai gali pasidaryti testus, padeda užsiregistruoti, pataria kaip nuvykti iki reikiamos vietos, jei testą galima atlikti viešbutyje, kuriame keliautojai apsistoję – padeda suorganizuoti visą procesą.

  • Saviizoliacija

Visiems į Lietuvą atvykstantiems ar grįžtantiems asmenims privaloma 10 dienų izoliacija, su galimybe susitrumpinti izoliaciją 7 izoliacijos dieną savo lėšomis atlikus COVID-19 tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą.

  • Išimtys

Reikalavimai COVID-19 tyrimui ir saviizoliacijai netaikomi šiais atvejais: tranzitu per Lietuvos Respubliką vykstantiems asmenims, vaikams iki 16 m. nebūtinas tyrimas, tačiau privaloma saviizoliacija, COVID-19 persirgusiems ir nuo ligos paskiepytiems asmenims, kurie atitinka nustatytus terminus.

Visą naujausią informaciją apie išimtis galite rasti NVSC puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius