-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tinkamas planavimas – sėkmingos kelionės viza

Įgudę keliautojai pastebi: gera kelionė prasideda dar namuose. Net jei jos idėja gimė spontaniškai, kai kurie planavimo etapai neišvengiami. Svarbiausia – neapsikrauti nebūtinomis užduotimis (ir daiktais).
Kelionės
Kelionės / 123RF.com nuotr.

Kelionės idėja

Kelionė prasideda namuose. Dar galima pratęsti: ir nuo idėjos. Patyrę ar išskirtinių pomėgių turintys keliautojai visada žino naują kryptį ir vietą, kurią anksčiau ar vėliau pažymės asmeniniame atradimų žemėlapyje. Kur kas sunkiau apsispręsti tiems, ką persekioja jausmas, kad „reikia kažkur nuvykti“, bet neaplanko jokios konkrečios vizijos arba sunku atsirinkti iš daugybės siūlomų variantų.

Tokiu atveju reikėtų pirmiausia išsigryninti savo poreikius ir atsakyti į klausimus. Pavyzdžiui, kokios kelionės šį kartą noriu – aktyvios, pažintinės ar pasyvesnės? Kokie horizontai traukia – tolimi, svetimi ar artimesni, jau pažinti?

Kur geriausiai atsigaunu – prie jūros, gamtoje ar gigantiškų megapolių ūžesy, o gal po bažnyčių skliautais ar šventyklose? Ko man šiuo metu trūksta arba kas apskritai mane domina – floros ir faunos gyvenimas, religija, gal mada ir gatvės podiumas ar pasaulio virtuvės ir maistas? Labiausiai trokštu dvasinių paieškų, nestandartinio sporto, lengvabūdiško poilsio po karšta saule ar gurmaninių potyrių?

Kokios trukmės atostogas sau galėčiau leisti ir norėčiau – trumpo, kad ir savaitgalinio, ar vis dėlto ilgesnio atotrūkio nuo kasdienės rutinos? Kokį biudžetą galiu tam skirti neskausmingai, kad negrįžčiau kaip nustekenta auka, tačiau ir kad per kelionę nereikėtų jaustis bėdžiumi, ryti seilę ir drebėti, kai kiekvieną kartą reikės atverti piniginę?

Dar svarbiau – koks klimatas, kokia aplinka man tinkama ir kokia – gali paaštrinti mano sveikatos problemas? Štai jei kamuoja jūrligė, reikėtų iškart atmesti romantiškos kelionės kruizu planą. Jei pykina nuo kiekvieno posūkio kalnų serpantinuose, vertėtų rimtai pagalvoti, ar būtina leistis į kelionę po šalį, įsikūrusią aukštikalnėse. Jei yra širdies problemų ar jautri galva, nereikėtų skubėti į saulėtus kraštus per patį karštymetį.

Kelionės stilius

Kitas žingsnis – pasirinkti kelionės stilių. Spontanišką improvizuotoją, kurį planavimas ir spaudimas dėl laiko terminų erzina, kelionių organizatoriaus grupiniai turai gali kaustyti, nes ten reikalinga disciplina: programa iš anksto kruopščiai suplanuota, svarbu – punktualumas, beveik nelieka laisvo laiko ekspromtui, tuo labiau negalima nukrypti nuo maršruto.

123RF.com nuotr./Kelionės
123RF.com nuotr./Kelionės

Tad labiau vertinantiems laiko ir judėjimo laisvę individualistams jei ne dėl savęs, tai bent dėl kitų verčiau leistis į savarankišką kelionę, kurios metu būtų galimybė keisti kryptį arba keliavimo tempą ir nereikėtų taikytis prie didelės grupės. Žinoma, svarbu įvertinti savo gebėjimus ir įgūdžius pačiam organizuotis išvykas, bendrauti su kitakalbiais, jausti paklydimo malonumą.

Konservatyvesnis tvarkinguolis, atvirkščiai, įtampos nejaučia ir mato didesnę prasmę tose pramogose, kurios būna iš anksto iki smulkmenų suplanuotos ir reikia laikytis režimo. Tokiu atveju labiau tinka kelionių organizatorių rengiamos atostogos, stovyklos ir turai su gidu priešaky.

Taigi, apsisprendus dėl kelionės pobūdžio ir turint skrydžio bilietus ar visą kelionės paketą, galima pradėti kapstytis po kitas svarbias smulkmenas.

Skiepai ir medicinos priemonės

Farmacijos kompanijos suinteresuotos kuo didesniu skiepų bizniu. Todėl vakcinos nuo pavojingų ligų rekomenduojamos ir prieš vykstant į šalis, kuriose tie virusai smarkiai nesiautėja ir užsikrėtimo tikimybė – labai menka.

Jei vis tiek kirba noras dėl šventos ramybės apsisaugoti, iš pradžių galima iš naujo pasidomėti savo primiršta ligos istorija. Mat kai kurie mums vaikystėje ir paauglystėje padaryti skiepai veikia visą gyvenimą ar didžiąją jo dalį.

Tačiau yra šalių, pavyzdžiui, Afrikos gilumoje, Pietų Amerikoje, kur mirtinos infekcinės ligos – joks pramanas ir yra smarkiai paplitusios. Nuo kai kurių skiepai išrasti. Tokiais atvejais būtina į tai atkreipti dėmesį ir rimtai pagalvoti apie vakciną.

Reikia turėti omeny, kad kai kuriose šalyse, tarkim, Indijoje, siautėja daugybė infekcijų, tačiau skiepai siūlomi vos nuo kelių ligų. Tad dar nereiškia, kad pasiskiepijus, galima visiškai atsipalaiduoti. Reikia žinoti, kad bet kada gali užpulti ir kitos nepageidaujamos, labai rimtos sveikatos bėdos, nuo kurių vakcinų nėra.

123RF.com nuotr./Kelionės
123RF.com nuotr./Kelionės

Tiesa, į kai kurias šalis be tam tikrų skiepų atvykėliai nė neįleidžiami. Tačiau vakcinos – dar ne viskas, kuo reikėtų pasidomėti prieš leidžiantis į egzotinę kelionę. Siūlomi ir preparatai, kurie atitolina tam tikras ligas, kaip antimaliarinės tabletės. Jas patariama vartoti lankantis kai kuriuose regionuose, žinoma, pirmiausia kai kuriuose Juodojo žemyno kraštuose.

Medikai perspėja, kad visu šimtu procentų šie preparatai nuo pavojaus neapsaugo, bet iš tikro tikimybę susirgti maliarija labai sumažina. Tik reikia turėti omeny – tai nėra visai nekaltas kramtukas. Todėl vėlgi – būtina pasverti savo žinias, įsitikinimus ir riziką. Pradžiai bent jau reikėtų atsakingai susirinkti informaciją apie grėsmes ir galimybes nuo pavojų apsisaugoti.

Apskritai keliaujant į svetimus kraštus svarbu pasirūpinti asmenine vaistinėle. Tačiau neverta lagamino prikimšti standartinių priemonių ir piliulių, kurias lengva rasti bet kuriame pasaulio pakraštyje ir kurios nėra tokios būtinos kaip gyvybės ir mirties atveju. Bet nereikėtų pamiršti savo vaistų, kuriuos vartojate nuolat arba paūmėjus tam tikriems simptomams. Nes svetimame krašte gali tekti ilgai ieškoti specifinių preparatų arba jų išvis ten gali nebūti. Tik nepamirškite pasidomėti, ar tikrai juos galima įsivežti į tą šalį, ir jei taip, kokiomis sąlygomis.

Dokumentai ir draudimas

Dar ne paskutinę dieną prieš išvyką patartina pasitikrinti savo paso galiojimo terminą. Reikia įsidėmėti: į ES šalis galima patekti su asmens tapatybės dokumentu, likus trims mėnesiams iki jo galiojimo pabaigos, bet norint keliauti po kitus regionus, iki termino pabaigos turi likti bent 6 mėnesiai.

Taip pat reikia apsvarstyti skirtingų rūšių draudimo būtinybę. Išsiblaškėliams arba brangių daiktų gerbėjams prieš kelionę vertėtų pasirūpinti pirkinių draudimu. Jis priklauso kai kurių tipų kredito kortelių turėtojams.

Žinoma, prieš tai būtina smulkiai išnagrinėti bankų siūlomas sąlygas ir taisykles, kadangi esti įvairių reikalavimų bei apribojimų, pavyzdžiui, daiktus reikia pirkti tik atsiskaitant ta kredito kortele, be to, ne visi pirkiniai galimi ir pan. Bet iš esmės toks draudimas kelionės metu gali būti naudingas ir sumažinti nuostolius žmonėms, kurie per neatsargumą ir dėmesio stoką vis linkę daiktus praterioti.

Taip pat reikėtų pagalvoti apie medicininės pagalbos (išlaidų) bei nelaimingų atsitikimų draudimą. Nors verčiau jų išvengti. Tačiau pernelyg įsibaiminę planuotojai nepastebi, kaip juos mintis „atsarga gėdos nedaro“ taip maniakiškai užvaldo, kad apsikrauna nereikalingais saugikliais ir draudimais, iš kurių jiems rūpesčių ir išlaidų nelygia persvara būna daugiau nei realios naudos.

Todėl tvarkinguoliams ir smulkmeniškiems planuotojams reikėtų ne tik keisti mąstymą, bet ir persvarstyti, kurios paslaugos jiems iš tikro gali praversti, o kurios – tik gręžia piniginę ir suteikia ne tikrą saugumą, bet viso labo jo iliuziją. Jei žmogus yra kone iš prigimties rūpestingas ir atidus, jis ir pats labiau saugosi skirtingose gyvenimo situacijose, numato įvairius pavojus ir jų vengia.

Kita vertus, kadangi tvarkinguoliai ir reiklūs organizatoriai sunkiai išgyvena dėl pasikeitusių planų, net ir laisvalaikio, jiems labiau tiktų tokios draudimo rūšys, kurios pasitarnautų kaip paguoda ar atpildas už nežinomybės kančias netikėtais atvejais. Tuomet tinka kelionės draudimas, kai priklauso kompensacija už skrydžio ir bagažo vėlavimą. Jis irgi teikiamas kai kurių kredito kortelių turėtojams.

Lagamino turinys

Keliautojai dažnai skundžiasi, kad keturių dienų išvykai nepakanka rankinio bagažo, arba stebisi, kodėl savaitei atostogų jie prisikrovė tiek, tarsi emigruos pusmečiui.

Bagažo svoris priklauso ir nuo kelionės „svorio“. Kam į tropinę salą ar vasarinį Viduržemio jūros kurortą „dėl visa ko“ dėtis vilnonį megztinį ir rudeninius kedus? Didesnė aprangos ir daiktų įvairovė reikalinga aktyviose, dinamiškose kelionėse ir tokiame regione, kuriame kartu su peizažu keičiasi ir klimatas. Pavyzdžiui, Maroke kone per porą dienų galima išgyventi visus metų laikus: kalnuose – žiema, priartėjus dykumą, slegia kaitra, tačiau naktį joje atšąla kaip vėsų rudenį.

123RF.com nuotr./Kelionės
123RF.com nuotr./Kelionės

Daugiau skirtingų drabužių ir daiktų prireikia, ir kai atostogos skyla į dvi ar daugiau skirtingų veiklų ir erdvių, tarkim, savaitė numatyta pragulėti smėlėtame paplūdimy, o kelios dienos – triukšmingame mieste.

Iš anksto pasirūpinus kelionei būtinais drabužiais ir priemonėmis, atpuola rūpestis ten nuvykus jų ieškoti. Tačiau ir nestresuokite, jei prieš kelionę nespėjote ko nors įsigyti. Yra šalių, kuriose nusipirkti kokį nors daiktą labiau apsimoka nei Europoje. Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose – tam tikrų prekės ženklų drabužių, Honkonge – skaitmeninės sertifikuotos technikos. Be to, dabar bet kuriame pasaulio gale galima rasti bet kokių įprastų daiktų, išskyrus specifinius, pavyzdžiui, alpinistams ar stovyklautojams skirtos technikos, tam tikros rūšies avalynės ar rūbų.

Reikia būdrauti ir rinktis tiktai žinomų gamintojų, laiko patikrintą ir tos srities profesionalų pripažintą produkciją, kad ji tolimoje kelionėje nepavestų. Viena, kai viešint Antalijoje ar Romoje, prayra suknelės siūlė, ar ruošdamiesi į Tailandą, pamiršote įsimesti maudymuką. Kas kita – kai 2 km aukštyje atsilupa batas arba neišsiskleidžia palapinė. Todėl ieškant daiktų, būtinų laukinėms ar nuotykinėms kelionėms, ypač svarbu eiketė, reikia rasti patikimus pardavėjus ir platintojus, kad neįmontuotų kiniškų vienadienių klastočių ar broko.

Bet svarbiausia pradžiai į rankinę bent jau pasiimti pasą ar asmens tapatybės kortelę (jei pastarosios pakanka), kelionės dokumentus ir piniginę. Visa kita – palyginti mažmožiai, kuriems nepakeičiamų smulkmenų nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius