-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tobulos slidinėjimo atostogos: kur geriau – Prancūzijoje, Italijoje ar Ukrainoje?

Prabangus viešbutis su vaizdu į Monblaną ar senovinis rąstinis namukas su židiniu, apsuptas saulės nušviestų kalnų ir spindinčio sniego, malonus nuovargis po slidinėjimo dienos, atpalaiduojantys vakarai SPA centruose, jaukios vakarienės dviese ar su draugų kompanija, daug pirmų kartų, juoko, romantikos ar kaip tik – adrenalino, ekstremalių pojūčių, laisvės ir greičio, sunkiausių trasų įveikimo. Kalnai – išties kaip narkotikas – pradėjus čiuožti, sunku sustoti. Bet skirtumas ir yra tas, kad stabdyti čia nereikia, nebent keltuvu užkilote į sunkesnę trasą, nei galite nusileisti. Bet ir tai ne bėda – išmintis ateina per patirtis, o jų kalnuose – begalės.
Slidinėjimas Čekijoje
Slidinėjimas / 123rf.com

Viskas gali būti kaip svajojote, bet gali būti labai netgi nepavykę – tinkamai neįvertinus visų atostogų kalnuose detalių, kelionė gali būti ir sugadinta, rašoma pranešime spaudai. Išties pravartu apsvarstyti, kokie yra svarbiausi Jūsų slidinėjimo kelionės lūkesčiai.

Kai kurie kurortai yra idealūs pradedantiesiems, kiti labiau pritaikyti pažengusiems. Kai kurie atgyja uždarius keltuvus, kiti koncentruojasi į skirtus šeimoms. Vienur daugiau tinka slidės, kitur snieglentės. Kada vykti, kad būtų sniego, šviestų saulė ar nebūtų per šalta? Kurortų, pramogų juose, viešbučių ir, aišku, svarbiausia – trasų pasirinkimas išties didelis. Kaip nepasimesti tarp pasiūlymų gausos, renkantis kurortą, pataria kelionių organizatoriaus „WEST Express" Turizmo projektų vadovė Vaida Petruškevičiūtė.

Slidinėjimo kurorto pasirinkimas

Nuo didelių iki mažų, nuo prabangių iki pigių, įvairių ekologiškų iniciatyvų – kurortų pasirinkimas kiekvienam savas, priklausantis nuo keliautojo poreikių: ar čiuožiate slidėmis, ar snieglente, kokiu lygiu čiuožiate, vykstate su vaikais ar su draugais, norite ramybės ar gausių pramogų ir panašiai.

123RF.com nuotr./Slidinėjimas
123RF.com nuotr./Slidinėjimas

„Prieš renkantis kurortą, reiktų vertinti ne tik viešbučius, siūlomas pramogas ar vaizdus aplink, nes daugelyje kurortų jie yra nuostabūs – pirmiausiai vertėtų įsivertinti savo įgūdžių ir patirties lygį, paplanuoti, kiek laiko čiuošite, jei ne visas dienas, tuomet ką veiksite per kitas – galbūt užteks pasivaikščiojimų po kalnų miestelį ar poilsio SPA centruose, o gal norėsis skrieti rogėmis, kinkytomis šunims, leistis tarp kalnų parasparniu ar čiuožti pačiūžomis ant sukaustyto ledu ežero", – patirtimi dalinasi V.Petruškevičiūtė.

Kai kuriuose kurortuose yra puikus visų lygių – žalios, mėlynos, raudonos ir juodos trasų derinys, kuris puikiai tinka visiems. Ypatingai patyrusiems yra oranžinės ir geltonos trasos – sunkios ir stačios nuolydžių trasos, esančios už slidinėjimo zonos ribų. Tokių trasų yra Austrijoje, Šveicarijoje, Švedijoje. Snieglentininkams reiktų atkreipti dėmesį, ar nėra per ne lyg daug lygaus reljefo.

Pasak kalnų turizmo ekspertės, kalnai jokiu būdu nėra skirti tik pasiturintiems. Žinoma, yra ir labai brangių kurortų, bet daugiau yra vidutinės klasės, paieškojus galima rasti tikrai neblogų ekonominių variantų. Nemažą dalį išlaidų sudaro keltuvų bilietų (Ski-pass) kainos. Savaitės keltuvo kaina skirtinguose kurortuose gali skirtis net 100 Eur. Pačios kelionės, pavyzdžiui, Prancūzijos Alpėse 4* viešbutis su pusryčiais ir vakarienėmis kainuoja nuo 1150 Eur asmeniui, Italijoje – Val Rendena ar Val di Fieme regionuose kainos prasideda nuo 589 Eur asmeniui 4* viešbutyje su pusryčiais ir vakarienėmis. 4 dienų kelionės į Lenkiją, Zakopanę, vykstant autobusu, kaina nuo 195 Eur. 5 dienos Slovakijos Žemuosiuose Tatruose, vykstant autobusu – nuo 250 Eur.

123RF.com nuotr./Žiemos pasaka
123RF.com nuotr./Žiemos pasaka

Norint sutaupyti, pasak V.Petruškevičiūtės, nebūtina rinktis mažus ar žemesniame aukštyje esančius kurortus. Vertėtų pasižvalgyti į toliau nuo trasų ir keltuvų esančius apartamentus. Tokiu atveju ir sutaupysite, ir turėsite puikią trasų kokybę, juolab kad nemokamų autobusų (Ski bus), vežančių iki artimiausių keltuvų tinklas puikiai išvystytas visose šalyse ir visuose kurortuose. Išsinagrinėti kurortą ir apylinkes ne tik kad verta, bet būtina, jei norite kokybiškų atostogų.

O štai norintys idealiose kalnų trasose pasijusti lyg ant podiumo, o kurortiniuose miesteliuose vakaroti stilinguose restoranuose, baruose ar naktiniuose klubuose, sutikti pasaulio įžymybes, gali rinktis pačius garsiausius pasaulio slidinėjimo kurortus: Šamoni ar Kurševelį Pranzūcijoje, Klostersą, Zermatą, Verbje ar Sankt Moricą Šveicarijoje, Lechą Austrijoje, Aspene ar Veile JAV.

„Jeigu nenorite, kad kelionė išbrangtų kelis kartus Jūsų sveikatos sąskaita, būtinai apsidrauskite, jau nekalbant apie privalomą šalmo, akinių, tinkamos slidinėjimo įrangos dėvėjimą. Dėl savo pačių saugumo neslidinėkite trasomis, kurios viršija Jūsų įgūdžių lygį. Trasų lygiai visuomet būna aiškiai pažymėti spalvomis. Būkite budrūs ir dėmesingi įvairiems įspėjamiesiems ženklams – jie ten nestatomi be priežasties. Prieš atvykstant į kalnus, nepamirškite suaktyvinti fizinį pasirengimą. Jeigu čiuožiant pajutote nuovargį – sustokite, pailsėkite, užkaskite, atsigerkite – kalnų sportas reikalauja daug energijos. Taipogi, su draugais čiuožti ir smagiau, ir saugiau. Susitarus susitikimo vietas, smagu jose pasimačius dalintis patirtais įspūdžiais", – įsitikinusi V.Petruškevičiūtė.

Datos kalnuose taip pat labai svarbios. Jei dėl darbo ar mokyklos atostogų esate pririšti prie tam tikros savaitės, tai gali turėti įtakos slidinėjimo vietai ir kainai. Priklausomai nuo kurortų, slidinėjimo sezonas tęsiasi iki kovo vidurio ar netgi balandžio pradžios. Kalėdos ir Naujieji metai kalnuose yra tobuli, norintiems ištrūkti iš šventinio maratono Lietuvoje. Po Naujųjų paprastai būna gero ir patikimo sniego laikas, tačiau gali būti gana šaltoka, o dienos trumpesnės, bet jei ieškote gero sniego ir mažiau eilių prie keltuvų, tai yra Jūsų laikas. Vaikų atostogų metu kainos ne tik kad gerokai pakyla, bet ir vietos išperkamos gerokai iš anksto, pavyzdžiui, norintys slidinėti per vaikų atostogas 2020 metų vasarį jau pavėlavo – vietų lėktuvuose nebėra.

123rf.com nuotr./Slidinėjimas
123rf.com nuotr./Slidinėjimas

Prancūzijoje nuo kalno galima leistis ne tik slidėmis, bet ir parašiutu

Pati populiariausia vieta slidinėjimui Prancūzijoje yra Trys Slėniai (Les 3 Valles) – daugybė įvairaus lygio trasų, leidžiančių išmėginti savo jėgas ir nenuobodžiauti. „Šio regiono pažiba yra Meribelis – įsikūręs pačiame regiono centre, tapęs vienu geidžiamiausių kurortų, viliojančių ne tik tuo, kad iki kurorto centro galima atčiuožti slidėmis, bet ir savo architektūra, puikiais restoranais, apgyvendinimo pasirinkimo gausa.

Kuršavelis ir Val Torensas yra prabangiausi Trijų slėnių kurortai, tad renkantis juos reikėtų rimtai apsvarstyti kelionei planuojamą biudžetą. Norintys pasinaudoti Trijų slėnių teikiamomis privilegijomis ir trasų gausa gali rinktis apgyvendinimą Bride le Beno kurorte, iš kurio centro esančiu keltuvu iki Meribelio ir slidinėjimo trasų pakilsite vos per pusvalandį ir šis laikas, žvalgantis į kalnų peizažą, tikrai neprailgs. Kurortas garsėja mineraliniais vandenimis, taigi tai puiki vieta šeimoms, norinčioms suderinti slidinėjimą ir pasyvų, netgi šiek tiek sanatorinį poilsį.

Be to miestelyje gausu restoranų, barų, parduotuvėlių – liūdna tikrai nebus, o kainų atžvilgiu gerokai sutaupysite", – pataria pašnekovė. Beje, Meribelyje galima ne tik slidinėti, bet ir nusileisti parašiutu nuo šlaito ar išbandyti romantišką naktinį slidinėjimą su fakelu rankose.

Shutterstock nuotr./Monblano Šamoni slidinėjimo kurortas
Shutterstock nuotr./Monblano Šamoni slidinėjimo kurortas

Šamoni, pasak V.Petruškevičiūtės, yra vienas gražiausių Prancūzijos slidinėjimo kurortų, turistus traukiantis tiek žiemą, tiek vasarą: „Siauros gatvelės, mirgančiomis lemputėmis puošti pastatai, daugybė jaukių restoranėlių, naktinis gyvenimas ir virš miestelio stūgsantis Monblanas – čia yra viskas, ko galima tikėtis kalnų kurorte. Vis tik besirenkantys slidinėjimą šiame kurorte turėtų žinoti keletą dalykų: slidinėjimo trasos čia išmėtytos gana toli viena nuo kitos, tad iki vienos ar kitos reikia pervažiuoti autobusu, be to, čia yra keletu laipsnių šalčiau negu kituose kurortuose, kas reiškia, kad slidinėti ne visuomet bus komfortiška. Vis tik norintiems turėti gražius vaizdus ir puikius viešbučius su SPA centrais Šamoni yra puiki vieta".

Mėgstantys iššūkius kviečiami rinktis virš La Mongie esantį atvirą ir be medžių reljefą. Juodosios trasos čia laikomos vienomis sunkiausiomis Prancūzijos Pirėnuose. Norintys nuo visko atsiriboti Maurienne slėnyje ras 3700 m aukštyje esantį Aussois kaimą. Tai ideali vieta, norintiems suderinti žiemos sporto atostogas su ramia Prancūzijos kaimo atmosfera.

Dievinantiems ne tik itališką virtuvę, bet ir kalnų grožį – Italija

Vienas mylimiausių Italijos kurortų lietuvaičių tarpe, pasak pašnekovės, yra Madonna di Campiglio, kuriame yra didelis trasų pasirinkimas, įrengtas didžiulis sniego parkas „Ursus", o jaukus miestukas vilioja vietinėmis parduotuvėlėmis, restoranais, kavinukėmis. Vis tik norintys turėti didžiulį trasų pasirinkimą ir čiuoži visą dieną vis kitomis trasomis renkasi Sela Ronda žiede esančius kurortus.

123rf.com nuotr./Madonna di Campiglio
123rf.com nuotr./Madonna di Campiglio

Santa Kristina, Selva Val Gardena yra arčiausiai Sela Rondos žiedo esantys kurortai, bet jie yra ir brangiausi. Nakvyne šiuose kurortuose reikėtų pasirūpinti gerokai iš anksto. Norintys turėti priėjimą prie žiedo, bet ir šiek tiek pataupyti, gali rinktis Kanazėjaus, Kampitelo, netgi Ortizėjaus kurortus, kurie yra kiek nutolę nuo Sela Rondos, bet veikia puiki keltuvų sistema. Iki Kanazėjaus galima netgi nusileisti viena iš trasų. Kurortai gal kiek daugiau primena vietinių gyventojų miestukus negu kurortus, bet juose taip pat galima rasti visą reikalingą infrastruktūrą ir, žinoma, didelį apgyvendinimo pasirinkimą pagal kiekvieno poreikius ir biudžetą.

Livinjo kurorto mėgstantiems kalnų sportą pristatinėti nereikia. „Tai tikrai puiki vieta slidinėjimo atostogoms: puikios trasos kalnų bei lygumų slidinėjimui, įrengti ir sniego parkai triukų mėgėjams, galima išbandyti ne tik maršrutus už trasų ribų (off-piste), bet ir slidinėjimo su helikopteriais galimybes. Čia didžiulis apgyvendinimo pasirinkimas tiek norintiems prabangos, tiek ekonominių variantų, daug kavinių, restoranų, apres ski barų. Na ir ,žinoma, puikios kainos dėka „duty free" zonos. Livinjo patys italai vadina vienu linksmiausių ir pigiausių kurortų", – teigia V.Petruškevičiūtė.

Bormio kurortas garsėja ne tik trasomis, bet ir gražiais peizažais, taip pat, kaip terminis kurortas savo gydomaisiais šaltiniais. Verta paminėti Santa Kristinos kurortą, skirtą patyrusiems slidininkams. Snieglenčių mėgėjams patiks modernus „Plan de Corones" sniego parkas, įrengtas Kronplaco kalne.

Be populiariausių kurortų galima išbandyti ir mažiau žinomus – Marileva, Predaco, Karano kurortus, kuriuose puikios trasos, gera infrastruktūra, daug pramogų ne tik slidinėjantiems, bet ir pasyvesnio poilsio mėgėjams – čia rasite baseinus, čiuožyklas, boulingo klubus.

123rf.com nuotr./Slidinėjimas
123rf.com nuotr./Slidinėjimas

Austrija nenusileidžia geriausiems pasaulio slidinėjimo kurortams

„Austrija kurortų gausa tikriausiai gerokai lenkia pačią Italiją. Gerų kurortų joje daug, išskirčiau keletą lietuvių mėgstamiausių – tai Bad Gašteino ir Bad Hofgašteino kurortai, vienas nuo kito nutolę per keliolika kilometrų. Kurortai puikiai tinka poilsiui su šeimomis, čia galima rasti puikią slidinėjimo mokyklą ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Taip pat čia didelis trasų pasirinkimas tiek pradedantiems, tiek pažengusiems slidininkams. Be to, kurortai garsėja karštosiomis versmėmis bei radono galerijomis. Požeminė radono galerija Radchausbergo kalne padės atgauti jėgas, sustiprinti sveikatą", – sako V.Petruškevičiūtė.

Cel Am Zė ir Kapruno kurortai vilioja ne tik nuostabia gamta, bet ir trasų gausa. Čia ras veiklos ir mažiau slides mėgstantys keliautojai: Zel Am Zė garsi savo užšalusiu ežeru, kuris žiemos periodu virsta didžiule čiuožykla, Kaprūnas kviečia pakeliauti po šalimais įsikūrusius vietinius kaimelius, aplankyti Kaprūno pilį.

Cilertalio slėnyje ir pagrindiniame jo kurorte Mairhofene ne tik daugybė trasų, bet ir aktyvus apres ski gyvenimas. Tai puiki vieta tiek slidžių, tiek snieglenčių gerbėjams. Gražiausio Austrijos slidinėjimo kaimo Alpbacho šlaitai geriausi pradedantiesiems. Patiems drąsiausiais ir patyrusiems skirta „Harakiri" – taip vadinasi stačiausia Austrijoje ženklinta nusileidimo trasa. Plati ir stati nusileidimo trasa su nuolaidžiu išvažiavimu tęsiasi apie 1500 metrų.

Ieškantiems naktinio gyvenimo V.Petruškevičiūtė pataria rinktis Soldeno kurortą – nuobodžiauti čia tikrai neteks. Beje, su šalia esančiais miesteliais tai yra ir vienas aukščiausiai Austrijoje įsikūrusių kurortų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slidinėjimas Austrijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Slidinėjimas Austrijoje

Ne tokie populiarūs kurortai tampa atradimais

„Svajojantiems apie vakarėlius kalnuose – kurortas AndorojePas de la Casa, esantis dideliame aukštyje neapmuitinamoje Prancūzijos ir Andoros sienos pusėje. Jis nėra pagarsėjęs kaip pats patraukliausias slidinėjimo kurortas, nors šlaitai geriausiai tinka pasitikintiems slidininkams ir snieglentininkams, tačiau jis turi laukinių vakarėlių reputaciją, kuriame išsiilgę kitokio naktinio gyvenimo gali nerti į jį stačia galva", – sako V.Petruškevičiūtė.

Geriausias kainos ir kokybės santykis Šveicarijoje – Val d'Anniviers slėnis. Kainos slėnyje gali būti net ketvirtadaliu mažesnės nei didžiuosiuose, geriau žinomuose Šveicarijos kurortuose. Šveicarijoje yra ir pigesnių vietų, tačiau šis slėnis garsus įvairaus sudėtingumo trasų kiekiu.

Planuojant kelionę į lietuvių pamėgtus Slovakijos kalnus verta pasirinkti Jasna kurortą, kurioje yra didžiausia ir sudėtingiausia 49 km slidinėjimo trasa visoje šalyje. Slovakija siūlo puikų kainos ir kokybės santykį, palyginti su pagrindiniais Alpių kurortais.

123rf.com nuotr./Jasna, Slovakija
123rf.com nuotr./Jasna, Slovakija

V.Petruškevičiūtė pastebi, kad atradimais be jau įprastų kurortų, vis dažniau tampa Gruzija (Gudauri, Mestia) ir Ukrainoje Karpatų kalnai, kur vietiniai slidinėjimo kurortai siūlo geros kokybės keltuvus, daugybę nusileidimų, prieinamas kainas ir nuostabią gamtą. Bukovelis yra pati mėgstamiausia ukrainiečių slidinėjimo vieta. Jo konkurentas – paslėptas perlas, aukščiausias kalnų slidinėjimo kurortas Drahobratas.

Slavske yra žinomas dėl įdomiausių ir ekstremaliausių nusileidimų visoje Ukrainoje, jo apylinkėse pradeda snigti gana anksti. Izky garsėja kaip ekologinis ir sveikatingumo kurortas. Play kurortą pamėgusios šeimos su vaikais. O štai Pylypet gali pasigirti ilgiausiomis trasomis Ukrainoje. Gamtos atrakcionų gerbėjus nustebins vienas gražiausių Karpatų krioklių – Shypit, kuris neužšąla net žiemą. Čia pat galite užkopti į vieną iš vietinių kalnų viršūnių.

„Bent kartą pabuvoję kalnuose žino, kad jų didybė užburia. Tai matyti ir iš to, kad kiekvienais metais lietuviai vis dažniau su visomis šeimomis traukia į kalnus ne tik dėl jų grožio, paties čiuožimo malonumo ar pamiltų vietinių miestelių – kurortai kasmet siūlo vis daugiau pramogų, puoselėja ne tik trasas, bet ir rūpinasi visas atostogas apimančiu kokybišku atvykusiųjų poilsiu. Konkurencija tarp kurortų intensyvi, o joje laimi tik keliautojai.

Ypač dažnas reiškinys – vos sugrįžus iš kalnų kelionę užsisakyti kitiems metams. Kalnų mylėtojai žino, kad geriausios vietos viešbučiuose ar apartamentuose ir greitai tirpsta, ir brangsta, kaip ir lėktuvo bilietai. Jau minėjau, kad juos vaikų mokyklos atostogų metu apskritai sunku gauti, todėl savo klientams visuomet patariu – jei jau planuojate vykti į kalnus, nedelskite, nes vėliau ir pasirinkimo mažiau, ir kainos didesnės. Ir nors į kalnus vykstama čiuožti, kviesčiau pasidairyti ir kitų patirčių, kurias siūlo kurortiniai miesteliai ar patys vietiniai gyventojai", – gražių žiemos atostogų, atrandant kalnus, linki V.Petruškevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius