Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Toli nuo civilizacijos triukšmo: Seišeliuose turistai mėgaujasi egzotine gamta ir aktyviu poilsiu

Idiliški paplūdimiai, smaragdinis vanduo, lėtas gyvenimo ritmas, žaliuojančios kalvos ir vešlios, egzotiškos augmenijos džiunglės – Seišeliai ne veltui vadinami rojaus salomis, kuriose turistai mėgaujasi ne tik privatumu ir ramybe, bet ir aktyviomis pramogomis – ekskursijomis po įdomiausias vietas, turais į kitas salas, vandens sportu, gurmaniškomis kreolų virtuvės patirtimis.
Seišeliai
Seišeliai / 123RF.com nuotr.

Seišeliai – 115 salų valstybė, kurios koralinis salynas išsibarstęs Indijos vandenyne. Jų centre – keturios granitinės salos, iš kurių didžiausia Mahė – čia įsikūrusi sostinė ir tarptautinis oro uostas. Pasak „Novaturo“ produkto vystymo specialistės Žanetos Vincevičienės, apie 90 proc. populiacijos sukoncentruota šioje saloje, geriausias susisiekimas su kitomis salomis, daugiausia turistams skirtų apgyvendinimo vietų nuo aukščiausios klasės viešbučių ir vilų iki kuklesnių apartamentų.

Turizmo atstovė pažymi, kad Seišeliuose viešbučiai klasifikuojami pagal vietinę sistemą, atsižvelgiant į kambarių skaičių ir viešbučio dydį. „Novaturas“ taiko savo vertinimus, kad keliautojai gautų tokios kokybės paslaugas, kokių tikisi.

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Patenkins visus poreikius: nuo prabangių vilų iki kuklesnių apartamentų

„Apgyvendinimo ir paslaugų kokybė labai įvairi, net ir tame pačiame viešbutyje gali būti skirtingi kambarių tipai. Seišeliuose nepamatysime didelių pastatų, dažniausiai tai atskiros vilos, vienviečiai ar kelių numerių atostogų nameliai. Užburiantys vaizdai atsiveria nuo uolų viršūnėse išsidėsčiusių kambarių su privačiais baseinais. Poilsiautojų privatumas kruopščiai saugomas, šalia viešbučio esančios pakrantės yra nuošalesnėse vietose, tad dažniausiai jomis mėgaujasi tik jame apsistoję svečiai“, – pasakoja turizmo specialistė.

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Daugelis viešbučių Seišeliuose neturi „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipo, išskyrus vos kelis. Dažniausiai patiekiami pusryčiai ir vakarienė arba 3 kartų maitinimas.

Anot Ž.Vincevičienės, yra nemažai ir paprastesnių, bet jaukių viešbučių gražiose vietose, įlankėlėse. Tai apartamentų tipo apgyvendinimo įstaigos, kurios nesiūlo maitinimo paslaugų, tačiau turi virtuves, kur maistą galima pasiruošti patiems.

Mahės saloje viešbučiai išsidėstę mažose įlankose, kur nėra kurortinių miestelių, tik kaimeliai ar nedidelės gyvenvietės.

„Paprastai Seišeliai siejami su didele prabanga ir tai yra tiesa, tačiau keliaudami su šeima ar draugais galite išsinuomoti ir kuklesnių apartamentų, pasimėgauti poilsiu, pakeliauti po kitas salas. Seišeliuose daug laukinės gamtos ir privatumo, tačiau nevertėtų ieškoti naktinių barų ar triukšmingų pasilinksminimo vietų, jų čia nerasite“, – pataria specialistė.

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Sostinėje aplankykite botanikos sodą, pamatykite vėžlius, užsukite į vietinį turgų

Seišeliai vilioja poilsiautojus iš viso pasaulio ne tik dėl nuostabių paplūdimių, žavių įlankėlių, skaidraus ir šilto vandens, tačiau ir dėl įspūdingos egzotinės gamtos, todėl būtina pakeliauti ir po visą salą, kurioje apsistojote bei nuplaukti į kitas salas.

Norint apžiūrėti Mahės salą, patogu ją apvažiuoti nuomotu automobiliu, tačiau nereikėtų pamiršti, kad eismas vyksta kairiąja puse. Jeigu nepasitikite savo vairavimo įgūdžiais, keliaukite taksi. Vairuotojai siūlo privačius turus, aplanko įdomiausias vietas. Ž.Vincevičienė pasakoja, kad prabangių viešbučių svečiai mėgsta užsisakyti taksi vien tam, kad nuvažiuotų į paplūdimį kitoje salos pusėje – kol jie poilsiauja, grožisi gamta, vairuotojas laukia ir parveža atgal. Atstumai čia matuojami ne kilometrais, o minutėmis, dažnai kelias vingiuoja per kalnus, tad kelis kilometrus nuvažiuoti užtruks ilgiau nei įprasta.

„Žinoma, galima keliauti ir vietiniu transportu, tačiau reikia nusiteikti, kad kelionė gali prailgti, autobusas ne tik lėtai važiuoja, bet ir dažnai stoja. Jeigu netoli, tikriausiai bus greičiau nueiti,“ – šypsosi Ž.Vincevičienė.

123RF.com nuotr./Seišeliai, Mahė, Viktorija
123RF.com nuotr./Seišeliai, Mahė, Viktorija

Mahės saloje yra tik vienas didesnis miestas – sostinė Viktorija, kuriai apžiūrėti užtenka pusvalandžio. Turistų gausiausiai lankomas Bo Valono miestelis pasitinka smagiais afrikietiškais ritmais ir jaukiais restoranais, ilgu, vaizdingu paplūdimiu ir vandens pramogų įvairove. Maži žvejų miesteliai ar kaimeliai, kurių pavadinimai siejami su įlankėlių (prancūzų kalba „anse“) ir paplūdimių pavadinimais, džiugina šviežia žuvimi.

Turizmo specialistė Mahės saloje pataria aplankyti Viktorijos istorijos muziejų, įspūdingo grožio botanikos sodą „Mont Fleuri“, pamatyti Seišelių gigantinius vėžlius, užsukti į turgų, kur galima nusipirkti egzotinių vaisių, šviežių jūros gėrybių. Dėmesį patraukia ir Viktorijos simboliu laikomas miniatiūrinis laikrodžio bokštas bei spalvinga hindų šventykla.

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Mahėje vilioja vieną už kitą gražesni paplūdimiai ir pėsčiųjų takai

Prie Viktorijos miesto yra Edeno sala, kurią su Mahe jungia tiltas – čia įsikūręs viešbutis, modernus ir didelis prekybos centras, europietiškos kavinės, jachtų prieplauka.

„Važiuojant nuo sostinės į pietus palei pakrantę, aplankykite žymiąją Takamaka romo daryklą, įsikūrusią XVIII a. tradiciniame Seišelių kolonijinio stiliaus dvare. Galėsite pamatyti, kaip gaminamas romas iš cukranendrių, sudalyvauti degustacijoje, įsigyti lauktuvių arba paragauti kreolų virtuvės patiekalų dvaro restorane“, – rekomenduoja Ž.Vincevičienė.

Toliau pažintinis maršrutas driekiasi per paplūdimius. Vienas iš populiariausių paplūdimių – Anse Royale, kur galite nardyti, pasigrožėti povandeniniu pasauliu.

Salos pietuose įsikūręs vienas gražiausių paplūdimių Anse Intendance, apsuptas kokosų palmių.

123rf.com nuotr./Anse Source d’Argent, La Digas, Seišeliai
123rf.com nuotr./Anse Source d’Argent, La Digas, Seišeliai

Poilsiaujant Seišeliuose, smagu pasivaikščioti pėsčiųjų takais: šiaurinėje Mahės pusėje daugiau kalnų, pietinėje – daug žalumos, vešlios augmenijos. „Tai labai įdomu, nes vaikščiodamas gali grožėtis laukiniais egzotiškais augalais, kuriuos mes auginame kaip kambarinius“, – teigia Ž.Vincevičienė.

Saloje organizuojamos ekskursijos laivais, galima stebėti povandeninį gyvenimą, žvejoti, grožėtis koralais ir žuvimis.

Praslino saloje auga milžiniški kokosai

Apsistojus Mahėje, labai patogu nuvykti ir į kitas salas. Turizmo specialistė rekomenduoja pirmiausia aplankyti Praslino salą, į kurią keltas plaukia apie 45 min.

Čia taip pat yra įvairių viešbučių, bet poilsis dar ramesnis. Saloje gyvena apie 9 tūkstančiai žmonių, daugiausia jų dirba turizmo srityje. Ž.Vincevičienė po salą keliavo taksi, kurio vairuotojas užsiminė, kad elektrą Prasline įvedė tik apie 1970 m. „Iš tiesų, tai mažai civilizacijos paliesta sala, kurios gamta yra unikali. Nepaprastą įspūdį paliko Vallee de Mai gamtos rezervatas – pirmykštis tropinis miškas“, – pasakoja specialistė.

123RF.com nuotr./Coco De Mer kokosas Seišelių paplūdimyje
123RF.com nuotr./Coco De Mer kokosas Seišelių paplūdimyje

Šiame rezervate auga unikalios palmės, kurių lapų plotis siekia 6 metrus, o ilgis – net 14 metrų. Dar įstabesni jų vaisiai – jūriniai kokosai, savo forma primenantys žmogaus sėdmenis. Šie gigantiški riešutai sveria apie 20 kg. „Jei susigundysite įsigyti tokį suvenyrą, pirkite tik sertifikuotose parduotuvėse ir gaukite pirkimą patvirtinantį dokumentą. Riešutas nepigus, kainuoja 300–400 eurų“, – atkreipia dėmesį Ž.Vincevičienė. Jei pasiseks, galbūt rezervate pamatysite retą juodųjų papūgų rūšį.

Ikoniškas paplūdimys iš reklaminio atviruko

Iš Praslino keliaujama į Ladigo salą, į kurią keltas plaukia apie 15 min. Tai visiškai mažytė sala, apie 10 kv. km. pločio. Pagrindinis transportas saloje – dviračiai. „Čia patirsite tikrą idilę, o salos gražiausias paplūdimys matomas visuose reklaminiuose Seišelių atvirukuose“, – teigia Ž.Vincevičienė.


Tai Anse Source d'Argent, dar vadinamas paplūdimių Meka, vienas labiausiai fotografuojamų paplūdimų pasaulyje. Paplūdimys yra nacionalinio rezervato teritorijoje, į kurią įėjimas yra mokamas – vandens nugludintų, įvairių formų granito uolų ir skaidriai melsvo vandens peizažai atima žadą. Laikas čia sustoja ir maudytis bei plaukioti kanoja galima visą dieną.

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Ž.Vincevičienė salą siūlo apžiūrėti važinėjant dviračiu: „Greta Anse Source d'Argent paplūdimio įsikūrusiame parke pūpso įspūdingo dydžio bei formos granito luitai, auga kokosų, vanilės plantacija, auginami didieji Aldabros vėžliai. Plantacijų nameliai pasakoja kolonijinę šios salos istoriją. Saloje pilna įspūdingų paplūdimių, ant smėlio ropinėja įvairiausių spalvų ir dydžių krabai, prie kranto atplaukia ryklių jaunikliai, daugybė egzotiškų žuvų. Po salą vingiuoja pažintiniai takeliai – vaikštinėdami ryte būsite vieni, žmonių čia nėra daug.“

Shutterstock.com nuotr./Anse Source d’Argent, La Digas, Seišeliai
Shutterstock.com nuotr./Anse Source d’Argent, La Digas, Seišeliai

Draugiški ir nuoširdūs salų šeimininkai

Pasak Ž.Vincevičienės, vietiniai gyventojai draugiški, ramūs ir paslaugūs: „Žmonės nėra įkyrūs, jei ką nors parodo ar pataria, nelaukia atlygio. Vieną pavakarę paplūdimyje norėjome užsisakyti gėrimo, baro darbuotojas jau baigė darbą, tačiau surado kokosą ir nemokamai pasiūlė pasivaišinti.“

Ž.Vincevičienę maloniai nustebino, kad Seišeliuose paplūdimiai nepaprastai švarūs, nerasite jokių šiukšlių.

Vos sutemus pasirodo būriai vaisiais mintančių šikšnosparnių. „Nors salose daug egzotikos, tačiau nėra pavojingų vabzdžių, plėšrūnų“, – sako turizmo atstovė.

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Turistinis sezonas trunka visus metus

Seišeliuose yra du sezonai: lapkritis – kovas ir balandis – spalis. Geriausias laikas vykti lietuviškos žiemos metu, kai ramesnis vandenynas, bet gali palyti. „Keliavau gruodžio mėnesį, lijo tik vieną kartą ir labai trumpai – tai tropinis lietus“, – prisimena Ž.Vincevičienė.

Oro temperatūra vienoda visus metus, tačiau karščiai keliautojos nevargino: „Žinoma, tiesioginiai saulės spinduliai gali greitai nudeginti, nes netoli pusiaujas. Labai šiltas vandenyno vanduo, priklausomai nuo įlankos, kartais atrodė, kad maudausi kaip vonioje.“

123RF.com nuotr./Seišeliai
123RF.com nuotr./Seišeliai

Kreolų virtuvė ir lauktuvės į namus

Pasak Ž.Vincevičienės, salose vyrauja kreolų virtuvė, kuri panaši į indų, galima paragauti troškinių su ryžiais, jūrų gėrybėmis, žuvimi. „Visada nusipirksite šviežių vaisių, o mangai ir kiti egzotiniai vaisiai auga čia pat ant medžių“, – sako turizmo atstovė.

Poilsiautojai Seišeliuose malšina troškulį šviežių, ką tik nuskintų kokosų vandeniu, mėgaujasi šviežiai spaustomis egzotinių vaisių sultimis. Ž.Vincevičienei teko paragauti saldžiųjų greipfrutų sulčių su druska – įdomus skonis. Yra kelių rūšių bananų, čia galima paragauti retų egzotinių vaisių, pavyzdžiui, duonvaisių.

Pasisvečiavus Seišeliuose, lauktuvėms geriausia pirkti įvairių prieskonių, kai kurių pas mus net nėra, pavyzdžiui, cinamono lapų. Salose auga ir vanilė, daug kosmetikos produktų iš kokoso aliejaus, taip pat iš nepaprastai kvapnaus jostro žiedų. Šie aromatai dar ilgai primins pačias nuostabiausias atostogas Rojaus salose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius