Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trylika darbų tiems, kurie mėgsta keliauti

Dauguma tikriausiai nors kartą esate svajoję: kaip būtų gerai, jei galėtumėte dirbti tai, kas leistų keliauti po skirtingas pasaulio vietas. Kol vieni svajoja, kiti ima ir veikia, t.y. renkasi tokius darbus, kurie suteikia galimybę pažinti naujas šalis ir kultūras.
Gidas
Gidas / 123rf.com nuotr.

Buzzfeed.com pristato 13 darbo pasiūlymų, kurie skirti tiems, kam keliavimas – gyvenimo būdas. 

1. Kelionių fotografas

Visi mes keliaudami stengiamės pagauti ypatingus kadrus. Jais dažniausiai dalinamės socialiniuose tinkluose. Tačiau kai kurias nuotraukas jūs galite parduoti fotografijos svetainėms, portalams, žurnalams – variantų daug. Tereikia pamiršti kuklumą, pasiūlyti savo darbus ir savo aistrą fotografuoti bei keliauti paversti darbu. 

Asmeninė nuotr./Tomas Tumalovičius
Asmeninė nuotr./Tomas Tumalovičius

Netikite, jog tai įmanoma? Lietuvoje tokių žmonių yra ne vienas. Pavyzdžiui, Berta Tilmantaitė, kurios nuotraukos jau puošė ir pasaulinį „National Geographic“ viršelį bei laimėjo ne vieną apdovanojimą tarptautiniuose kelionių fotografijos konkursuose. Dar vienas sveikai išprotėjęs keliautojas fotografas, iš to valgantis duoną – Tomas Tumalovičius, rengiantis fotokursus grupėms iš Lietuvos Maroke ir kitose šalyse. 

2. Anglų kalbos mokytojas

Tūkstančiai mokyklų visame pasaulyje nuolat ieško anglų kalbos mokytojų: mokytojai dažniausiai laukiami Azijoje ir Afrikoje. Programų, siūlančių galimybę padirbėti anglų kalbos mokytoju Indijoje, Tailande, Malaizijoje ir kitur, daugybė – tereikia apsispręsti ir panaršyti internetą.

Reikėtų žinoti ir tai, kad kai kuriose mokyklose mokytojai turi būti baigę specialybę, susijusią su edukologija, švietimu. Tačiau net jei nesate pedagogas, galite rasti savanorystės programų, kurios kviečia angliškai kalbančius žmones keliauti ir dirbti mokytojais. 

Karolio Barecko nuotr./Oras Nepale užterštas, todėl daug žmonių vaikšto su kaukėmis
Asmeninė nuotr./Karolis Bareckas Nepale, kur oras buvo labai užterštas, todėl daug žmonių vaikšto su kaukėmis

Prieš kurį laiką savo patirtimi dirbant vienoje Indijos mokykloje anglų kalbos (o vėliau – krepšinio) mokytoju dalinosi Karolis Bareckas, kuris, kaip ir kartu dirbusi dar viena lietuvė, neturi pedagoginio išsilavinimo. Tačiau tai nesutrukdė jam tapti mokytoju Indijoje ir pakeliauti po šią šalį.

3. Skrydžių palydovas

Tai viena iš labiausiai romantizuojamų profesijų. Tiesa tokia, kad dirbdami skrydžių palydovai nelabai dažnai turi progą išvysti kažką kito nei naują oro uostą ar viešbutį. Vis dėlto galimybių iškišti nosį į naują miestą pasitaiko. Be to, jei mėgstate skraidyti, tai galėsite daryti kasdien. Juk jūsų darbo kabinetas tiesiogine to žodžio prasme bus danguje!

TAIP PAT SKAITYKITE: Apie darbą danguje: kaip tampama grakščiai žengiančiais skrydžio palydovais?

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Small Planet Airlines“ pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Small Planet Airlines“ skrydžių palydovės

4. Darbas „Taikos korpuse“, Jungtinių tautų vaikų fonde (UNICEF) ir panašiose organizacijose

Savanoriaudami ir dirbdami tokiose organizacijose daug laiko praleisite lankydamiesi besivystančiose šalyse. Pažinti jas galėsite ne kaip turistas – bendraudami su vietiniais išvysite tikrąjį gyvenimą. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Seimo nario Sergejaus Ursulo ūkis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Karvės

5. Darbas pas ūkininkus

Taip, skamba galbūt net atstumiančiai. Tačiau iš tiesų toks darbas gali būti puiki proga pagyventi ir pakeliauti po tokias šalis kaip Portugalija, Ispanija, Škotija ir net JAV. Paprastai tokios programos siūlo darbo vietos ūkiuose – prižiūrėti gyvulius, dirbti daržo, sodo darbus. Daugiau apie tai galite sužinoti puslapyje www.wwoof.net ir panašiuose.

123rf.com/Auklė
123rf.com/Auklė

6. Auklė

Mylite vaikus ir mėgstate keliauti? Tada tarptautinė programa „Au Pair“ jums kaip tik. Įvairiose užsienio šalyse gyvenančioms šeimoms aukles surandanti programa užtikrina, jog gyvensite kartu su savo darbdaviais. Žinoma, didžioji dalis jūsų dienų suksis apie vaikus ir jų buitį. Tačiau tyrinėti vietovę, kuri taps laikinaisiais namais, galėsite per laisvadienius. Be to, labai dažnai auklės kartu su šeima keliauja per jų atostogas. 

7. Prisijunkite prie jachtos įgulos

Jei jūros liga jums neatrodo košmaras, o dienų dienos atviroje jūroje ir vandenyne – negąsdina, prisijunkite prie visame pasaulyje renkamų jachtų įgulų. Naujų narių ieškoma, pavyzdžiui, šiame puslapyje www.findacrew.net

Kadaise taip savo klajones per pasaulį pradėjo žymusis žurnalistas ir rašytojas Algimantas Čekuolis. Būtent po šių „vandens kelionių“ gimė pirmieji jo tekstai apie keliones spaudoje, vėliau sugulę į knygas.

8. Kelionių tinklaraštininkas

Yra daugybė portalų, kurie jums tikrai mokės pinigus už tai, jog aplankysite ir papasakosite savo įspūdžius iš aplankytų šalių. Žinoma, kur kas solidesnį užmokestį gausite, jei tinklaraštį ir straipsnius rašysite ne tik lietuviškai, bet ir angliškai ar kita užsienio kalba. 

Galima parduoti ne tik tekstus, nuotraukas ar video, bet ir reklamą savo tinklaraštyje. Tiesa, prieš tai teks padirbėti, siekiant kad jis taptų populiarus. Bet juk verta pasistengti?

123rf.com/Plaukiant jachta galima rasti laiko ir rašymui
123rf.com/Plaukiant jachta galima rasti laiko ir rašymui

9. Namų saugotojas

O taip, yra ir toks darbas! Viskas, ko reikia, saugoti namus (gyventi juose arba tik ateiti prižiūrėti), kol šeimininkai išvykę verslo reikalais ar atostogauja kažkur toli toli ir negali patys pasirūpinti savo valdomis. 

Neįtikėtina, bet už tai dar ir mokami pinigai. Rasti tokių darbo pasiūlymų galima puslapyje „Mind My House“. Jame pilna pasiūlymų dirbti namų saugotoju įvairiose užsienio šalyse.

10. Darbas kruiziniame laive

Galimybių, ką jame veikti, be galo daug: galima dirbti barmenu, padavėju, kambarine arba programos dalyviu – šokėju, dainininku, muzikantu. Kad ir ką ten veiktumėte, turėtumėte galimybę ne tik neprastai užsidirbti, bet ir pakeliauti po pasaulį. Juk kiekviename naujame uoste jūsų lauks ir nauji įspūdžiai.

123rf.com nuotr./Moterys vis dažniau renkasi keliones į įvairias stovyklas, pavyzdžiui, meditacijos ir jogos
123rf.com nuotr./Meditacija

11. Jogos instruktorius

Kaip ir anglų kalbos mokytojai, šios specialybės atstovai laukiami bet kuriame pasaulio kampelyje. Tad, jei daug metų praktikuojate jogą, turite labai daug šansų šį savo pomėgį paversti svajonių darbu, leisiančiu jums mėgstama veikla užsiimti bet kuriame pasaulio kampelyje.

12. Slidinėjimo instruktorius

Tai – sezoninis darbas ir, akivaizdu, susijęs su konkrečia vieta – dirbti galėsite tik ten, kur yra slidinėjimo trasos. Vis dėlto geografija gana plati, o ir pats darbas dažniausiai būna susijęs su tuo, kas jums patiems patinka. Juk slidinėjimo instruktoriai tikrai mėgsta šliuožti slidėmis ir snieglentėmis. 

123rf.com/Slidinėjimo instruktorius
123rf.com/Slidinėjimo instruktorius

13. Gidas, kelionių vadovas

Ar dar reikia aiškinti, kodėl ši profesija atveria visas galimybes keliauti? Tuo užsiimančių lietuvių netrūksta. Tačiau tarptautinių gidų paklausa nemažėja, nes turistų skaičius kasmet vis auga.

TAIP PAT SKAITYKITE: Egipte ir Turkijoje gidu dirbantis lietuvis: „Kalbos apie nesaugumą perdėtos“

Ir tai dar tikrai nėra visos idėjos, ką galite veikti, jei svajojate apie darbą ir keliones vienu metu. Jėgos aitvarų instruktorius, nardymo instruktorius, „skaitmeninis klajoklis“ – su visais jais esame susidūrę, visi jie dalinosi savo kelionių įspūdžiais „Pasaulis kišenėje“. Galbūt atėjo eilė pasireikšti ir jums?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius