Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažinti Tunisą vienų atostogų neužteks: gamta ir istorija pribloškia savo didybe

Su kuo jums asocijuojasi Tunisas? Su ryškia ir karšta kaip ugnis Sacharos dykuma, šurmuliuojančiais turgumis, kuskusu ir rytietiškais prieskoniais. Tačiau tai toli gražu ne viskas. Čia sustingusi laike stūkso vienos garsiausių civilizacijų sostinė Kartagina, o smėlėtas pakrantes skalauja smaragdiniai Viduržemio jūros vandenys.
Tunisas
Tunisas / 123RF.com nuotr.

Tunisas turi galių pavergti bet kokį turistą - trokštantį ramaus poilsio paplūdimyje, ieškantį akistatos su dykumos didybe, norintį prisiliesti prie tūkstančius metų skaičiuojančios istorijos pėdsakų ar geidžiantį pajusti Rytų egzotiką. Čia atvykus tikrai verta išbandyti visko bent po truputį ir sudėlioti savo Tuniso mozaiką.

Ramybe spinduliuojantys kurortai

Tunisas nepriblokš prabanga tviskančiais vakarietiškais viešbučiais, tačiau pasitiks autentiška architektūra ir savitu interjeru, leisdamas pajusti unikalią šalies dvasią.

Norite patirti gamtos didybę ir jėgą? Keliaukite į dykumos ir jūros apsuptą žemyninėje Maroko dalyje esantį Džardžiso kurortą – tai puiki vieta mėgstantiems ramų ir jaukų poilsį. Palmėmis nusagstyti balti paplūdimiai primena rojų ir vilioja pamiršti visus žemiškus rūpesčius, o šalia nusidriekusi dykuma kviečia pasinerti į paslaptingą smėlio šydu uždengtą pasaulį. Džardžisas garsėja gausiu finikiečių, romėnų ir arabų kultūriniu palikimu, tad poilsį paplūdimyje galėsite derinti su senamiesčio tyrinėjimu ir mėgavimusi puikiomis Spa paslaugomis jaukiame viešbutyje.

123RF.com nuotr./Tunisas
123RF.com nuotr./Tunisas

Vienas didesnių Tuniso miestų ir svarbiausių kurortų – arabiškos dvasios Susos miestas, besididžiuojantis net 20 kilometrų besidriekiančiais balto smėlio paplūdimiais. Dėl puikaus klimato ši poilsio oazė beveik ištisus metus lankoma turistų, be to, Susa vadinamas linksmybių miestu, sutraukiančiu pasaulinio garso muzikantus.

Vos 10 kilometrų už Susos pastatytas modernus Port el Kantavio kurortas. Jo architektūra neišsiskiria iš tradicinio Tuniso konteksto, čia gausu siaurų arabiškų gatvelių bei arkų ir baltų kaip sniegas namukų. Aplink dirbtinę prieplauką, kurioje telpa beveik 400 jachtų, sukurtas ir „senamiestis“, kur galima skaniai pavalgyti ir jaukiai praleisti laiką. Port el Kantavio paplūdimys į abi puses nusėtas skirtingų klasių viešbučių, tad pasirinkimą poilsiui čia gali rasti įvairiausius poreikius turintys turistai.

Tuniso kurortų sostine vadinamas Chamametas įsikūręs dailioje auksinių paplūdimių įlankoje. Šiame mieste susipynusi arabų, romėnų, ispanų bei turkų kultūra sukuria ypatingą atmosferą. Chamameto simbolis – jazminas, tačiau miestas, kuriame klesti apelsinmedžių ir alyvmedžių giraitės, svaigina visais įmanomais rytietiškais kvapais. Nors kurortas atrodo išblizgintas, tačiau kainos čia prieinamos įvairiai kišenei.

Mėgstate išskirtinumą? Apsižvalgykite netoli Susos įsikūrusioje prestižinėje poilsio zonoje Port El Kantaoui. Šio miestelio širdis – jachtų prieplauka, kurioje išdidžiai plūduriuoja prabangios jachtos, o aplink įsikūrę restoranai siūlo pačias šviežiausias rinktines jūros gėrybes. Čia rasite viską, ko ieško prie prabangos įpratęs turistas – golfo laukus, naktinius barus ir pramogų parkus.

Senove dvelkiantis Nabulis – puikus pasirinkimas norintiems pabėgti nuo turistinio šurmulio, mat paplūdimiai yra truputį toliau nuo miesto. V a. prieš Kristų įkurtas Nabulis žavi jaukiu senamiesčiu ir senovinėmis puodžių dirbtuvėlėmis. Viešbučių pasirinkimas čia didžiulis, o kainos mažesnės nei kituose Tuniso kurortuose. Iš Nabulio patogu pasiekti Kartaginą, Chamametą ir šalies sostinę.

123RF.com nuotr./Tunisas
123RF.com nuotr./Tunisas

Monastyras – Tuniso turizmo sostinė, kurioje galite rasti viską, ko reikia poilsiautojui. Kadaise ant punų ir romėnų miesto griuvėsių pastatytas Monastyras turi didžiulį istorinį palikimą, kurį geriausia apžiūrėti važiuojant po miestą kursuojančiu turistiniu traukiniu. Šalia Monastyro driekiasi auksiniai paplūdimiai, apstatyti puikiais viešbučiais, o gausybė restoranų vilioja puikiais tradicinės virtuvės patiekalais.

Į šiaurę nuo Monastyro net 20 kilometrų besitęsianti Skaneso paplūdimių ir viešbučių zona – oazė ramybės mėgėjams. Miestelis garsėja golfo laukais, jojimo mokykla ir įvairiu vandens sportu. Kadangi čia nėra kavinių ir restoranų, galima mėgautis gamta ir jūra, o panorėjus pramogų, jas galima rasti šalia esančiuose Susos ar Monastyro miestuose.

Kadaise buvęs žvejų miestelis Mahdija dabar pavirtęs puikiu kurortu. Tai rojus nardymo mėgėjams, mat netoli krantų yra daugybė seniai nuskendusių laivų liekanų, kurias smagu tyrinėti. Nors Madija turi gausų istorinį palikimą ir puikius paplūdimius, tai vis dar mažiausiai turistų atrastas miestelis, kuris maloniai nustebins ištroškusius ramaus poilsio.

123RF.com nuotr./Tunisas
123RF.com nuotr./Tunisas

Džerbos sala – mitais apipintas lotosų kraštas

Tuniso perlas – Džerbos sala, apdainuota Homero „Odisėjoje“ kaip lotosų valgytojų kraštas. Šioje saloje savo pėdsakus paliko berberai, kartaginiečiai, graikai, romėnai, bizantiečiai ir ispanai. Visas čia gyvenusių tautų mišinys nutapė unikalų šios Šiaurinės Afrikos dalies paveikslą.

Sala yra pačiuose Tuniso pietuose, tad čia saulė lepina ištisus metus. Idealiausias laikas poilsiui čia – spalį ir lapkritį, kada karščiai pasitraukia, o vanduo vis dar įšilęs iki + 25 laipsnių. Jau 20 metų kartu su keliautojais švęsiantis „Novaturas“ kitų metų atostogas kviečia planuotis jau dabar ir keliones į Tunisą organizuoja gegužės – rugsėjo mėnesiais.

Mažučiuose ir ramiuose Džerbos kurortuose įsikūrę daugiausia keturių žvaigždučių viešbučiai siūlo kokybišką poilsį ir vienus gražiausių Viduržemio jūros paplūdimių. Čia gausu sveikatingumo ir jūros terapijos centrų, kuriuose energijos galima pasikrauti visiems metams.

123RF.com nuotr./Tunisas
123RF.com nuotr./Tunisas

Salos sostinė Chumt Sukas spinduliuoja ramybe ir jaukumu, o jos tušti palmėmis apaugę paplūdimiai – rojus romantikams, kuriems norisi daug erdvės ir privatumo. Čia renkasi ir didžiausi jėgos aitvarų aistruoliai, mat šiame mieste yra vienas didžiausių šalyje vandens sporto šakų centras.

Džerba turi savo oro uostą, tad poilsiautojai gali patogiai pasiekti pačias geriausias Tuniso pietuose esančias kurortines zonas.

123RF.com nuotr./Tunisas
123RF.com nuotr./Tunisas

Midūnas – antras pagal dydį Džerbos miestas ir salos vizitinė kortelė. Čia galima rasti daugiausia pramogų – nuo golfo, įvairiausio vandens sporto, nardymo, jodinėjimo iki krokodilų stebėjimo. Daugybė Spa centrų su aukščiausios kokybės paslaugomis sukuria tikrą konkurenciją auksiniams paplūdimiams, tačiau suteikia galimybę pasijusti kaip rojuje.

Agire šiek tiek ramiau nei Midūne, tačiau visos pramogos pasiekiamos ranka. Jaukų poilsį prie jūros galima derinti su aktyvesniu laisvalaikiu bei išvykomis į aplink įsikūrusius tradicinių amatų ūkius.

Gvelalos miestelis turistus vilioja unikalia keramika bei galimybe susipažinti su salos papročiais bei daugiakultūre Džerbos salos istorija. Sala garsėja ir savo milžinišku krokodilų parku, kuriame gyvena net 400 Nilo krokodilų.

123RF.com nuotr./Tunisas
123RF.com nuotr./Tunisas

Šimtas Tuniso veidų

Pažinti Tunisą per vienas atostogas – sunkiai įgyvendinama užduotis. Turtinga savo istorija ir gamta šalis verta tikrai ne vienos kelionės.

Šalies sostinė Tunisas sužavės savo arabiška dvasia ir daugybę istorinių įvykių mačiusiu senamiesčiu. Islamiško meno muziejus, išdidžios mečetės ir šurmuliuojantys turgūs užburia ir nenori paleisti.

Kartagina – būtinas aplankyti objektas Tunise. Garsios Kartaginos civilizacijos centras ir vienas galingiausių miestų pasaulyje buvo nukariautas romėnų, o paskui arabų, tačiau ilgainiu apleistas ir tik XX a. prijungtas prie Tuniso kaip pakrantės rajonas. Kartagina yra vienas įspūdingiausių finikiečių imperijos paminklų, vertų stabtelėti ir pasinerti į kelis tūkstantmečius siekiančią praeitį.

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Džemo amfiteatras gerai pažįstamas kino juostos “Gladiatorius” gerbėjams. Net 35 tūkst. žiūrovų talpinanti arena puikiai iliustruoja Romos imperijos įtaką Šiaurės Afrikai.

123RF.com nuotr./Tunisas
123RF.com nuotr./Tunisas

Jeigu norite išsivežti tapybišką Tuniso paveikslą, aplankykite į jūrą nuo uolą žvelgiantį Sisi Bou Saido miestelį. Tradicinės architektūros balti Tuniso nameliai su mėlynomis durimis, bohemiška atmosfera ir kiekvienoje gatvelėje alsuojanti istorija leis susikrauti pačių maloniausių įspūdžių bagažą.

Netoli modernaus miesto Tebursouko stūkso ne mažiau nei Kartagina įspūdingas Numidijos berberų karaliaus miestas Duga. Vėliau užgrobtas punų, romėnų ir užvaldytas Bizantijos imperijos mūsų laikams jis paliko miesto griuvėsius, amfiteatrą, šventyklas, senovines pirtis ir aikštes. Dėl savo istorinių paminklų gausos Duga įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

123RF.com nuotr./Tunisas
123RF.com nuotr./Tunisas

Jeigu norite pajusti arabišką dvasią, apsilankykite svarbiame islamo religiniame centre – Kairuane. Tai ketvirtas pagal šventumą miestas arabų pasaulyje, kurio didžiąją dalį užima mečetės ir katakombos. Kairuanas turistus užburia savo senamiesčio gatvelėmis ir jame tvyrančia ypatinga atmosfera.

Tuniso paveikslo mozaikoje svarbią dalį užima Sacharos dykuma, užgrobusi bene ketvirtadalį šalies teritorijos. Kiek akys užmato plytinčios bekraštės smėlio kopos įveikiamos tik su gerai patyrusiais vedliais ir vieninteliu transportu – kupranugariu. Dykuma negyva atrodo tik iš pirmo žvilgsnio ir atsiveria tik tiems, kurie išdrįsta jai pažiūrėti į akis.

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius