Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Turkija grįžta į auksinius savo laikus – šeimai atostogos gali brangti ir triženkle suma

Turkijos viešbučių ir paslaugų kokybė jau seniai užsitarnavusi gerą vardą, o pastaraisiais metais nukritusios kainos pavertė šią šalį atostogų kryptimi Nr.1. Prie gero labai greitai priprantama, bet reikės ir atprasti – tokios žemos kainos negali laikytis amžinai, ir jau šiemet asmeniui už poilsį Turkijoje gali tekti mokėti daugiau nei pusšimčiu eurų daugiau nei pernai.
Viešbutis Bodrume
Viešbutis Bodrume / 123rf.com nuotr.

Po to, kai Turkija 2015 m. numušė Rusijos karinį lėktuvą, santykiai tarp abiejų šalių gerokai pašlijo, ir nutrūko rusų turistų srautas į Turkiją. Skaičiuojama, kad dėl to Turkijos turizmo sritis per metus neteko apie 8 mlrd. JAV dolerių.

Viešbučiams tuomet neliko nieko kito tik mušti žemyn kainas, kad į laisvus kambarius priviliotų daugiau keliautojų iš kitų šalių. Pasibaigus diplomatinei krizei, rusai vėl plūstelėjo, ir praėjusiais metais buvo pasiektas rekordas – vien per pirmuosius 10 mėnesių į Turkiją buvo atvykę beveik 6 mln. Rusijos piliečių.

Lietuviai taip pat gerina rekordus – praėjusiais metais į Turkiją vykstančių lietuvių skaičius padidėjo kone 50 proc. Per pirmuosius dešimt 2018-ųjų mėnesių čia viešėjo beveik 200 tūkst. Lietuvos piliečių.

Šiemet laukiama jeigu ir ne rekordinių, tai bent panašių skaičių. Ir dėl to poilsiautojams Turkijoje teks plačiau atverti pinigines.

Kelionės šiemet brangs bent 60 Eur asmeniui

„2016 m. Turkijoje buvo labai sudėtingi metai. Bet Turkija grįžo“, – 15min teigė Antalijos viešbučių „Turan Prince Hotels“ pardavimų ir rinkodaros vadybininkas Selcukas Yamacas. Jo teigimu, 2016-2017 m. viešbučiai kelionių agentūroms galėjo pasiūlyti itin mažas kainas – gal todėl žmonės pradėjo tikėtis, kad tokios bus visada. Sugrįžus turistų srautams iš Rusijos, o ir bendram keliautojų skaičiui nuolat augant, kelionės brangsta.

„Bet Turkija vis dar pigi. Nepatinka man taip sakyti, bet... – pridūrė jis. – Ispanijoje už panašias paslaugas ir „viskas įskaičiuota“ sistemą reikėtų mokėti gal tris kartus daugiau. Todėl Turkijoje poilsiautojams yra labai geros kainos.“

Šiemet dėl brangstančių viešbučių ir kitų paslaugų išlaikyti 2018-ųjų kainų lygio pelno sąskaita nepavyks.

Kaip 15min teigė kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė, dėl brangstančių atskirų paslaugų kyla ir visos kelionės kaina. Kaštus didina aviacijos kampanijos, kyla aptarnaujančio personalo atlyginimai, atsiranda infrastruktūros mokesčiai (pagalvės, ekologijos, saugumo ir pan.).

„Šiemet Turkijoje 20 populiariausių viešbučių tinklų kainas didino 15–20 proc. Tad jau šiemet kelionės į Turkiją vienam asmeniui brangs apie 60–80 Eur“, – teigė viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

„Dažnai kelionių organizatoriai, ypač – didieji, kurie turi derybinių svertų, kuriam laikui gali sulaikyti kainų didėjimą ar brangstančius kelionės ingredientus amortizuoti pingančiais. Vis dėlto šiemet dėl brangstančių viešbučių ir kitų paslaugų išlaikyti 2018-ųjų kainų lygio pelno sąskaita nepavyks. Įvertinus tai, jog kelionių organizatoriaus pelnas nuo vienos kelionės yra 20–25 Eur“, – tvirtino „Tez Tour“ atstovė I.Aukštuolytė.

Tam pritaria ir kiti organizatoriai. „Reikia pripažinti, kad Turkija sugrįžta į geriausius savo metus. Atitinkamai tai visuomet atsispindi ir paslaugų kainodaroje“, – teigė „Novaturo“ generalinis direktorius Linas Aldonis (į 15min klausimus jis atsakė dar eidamas bendrovės vadovo pareigas. Nuo šios savaitės „Novaturui“ vadovauja Audronė Keinytė – red.). Kad kainų kartelę atostogoms Turkijoje šiemet kilstels didėjanti paklausa, tikino ir „Kidy Tour“ pardavimų vadovė Kristina Prieskienytė.

Iššūkis – ne tik kainos

Kelionių organizatoriai kol kas ramūs – net ir pakilus kainoms Turkija išliks populiariausiu poilsiautojų tikslu.

„Turkijos kaip atostogų krypties patrauklumas yra dėl keleto priežasčių. Visų pirma – dėl puikaus kainos ir kokybės santykio. Be to, garantuotų orų ir viešbučių įvairovės – nuo pačių paprasčiausių apgyvendinimo paslaugas teikiančių apartamentų su pusryčiais iki prabangių 5* viešbučių su „viskas įskaičiuota“, – teigė K.Prieskienytė.

Pastarųjų metų keliautojų įpročiai rodo, kad lietuviai atsižvelgia tikrai ne tik į kainą – ieško patikimos kokybės, su kuria jiems dažnai ir asocijuojasi Turkijos viešbučiai.

„Iš pardavimų matyti, jog poilsiautojai jau ir dabar yra linkę rinktis ne mažiausios kainos keliones, o investuoja į savo poilsį pirkdami prabangesnius viešbučius“, – teigė I.Aukštuolytė iš „Tez Tour“.

123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje
123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje

Bet augant turistų srautui į Turkiją, ne tik ūgtelėjusios kainos gali būti iššūkis. Piko metu atsiranda ir daugiau niuansų, dėl ko sunkiau gauti trokštamą kelionę – gali tiesiog nebebūti vietų lėktuvuose, nes sparčiai mažėja laisvų skrydžių datų, sunkiau gauti kambarį norimame viešbutyje.

„Geriausią kainą bei viešbučio, regiono, kelionės datų pasirinkimą laimi įsigyjantys keliones iš anksto – bent prieš 2-3 mėnesius, – tikino I.Aukštuolytė. – Bandant įsigyti kelionę iki jos likus mažiau nei mėnesiui, jau reikia apsvarstyti ir tam tikrus kompromisus, nes populiariausiuose viešbučiuose jau nebebūna vietų.“

L.Aldonis tvirtino, kad atsižvelgdami į paklausą metų eigoje „Novaturas“ prideda papildomų skrydžių, tačiau taip pat patarė atostogomis rūpintis išankstinių pardavimų metu.

„Viskas įskaičiuota“ – amžiams. Arba bent 20 metų

Į Turkiją vykstantys „Tez Tour“, „Novaturo“ ir „Kidy Tour“ klientai kone visi renkasi „viskas įskaičiuota“ programą. Ši kultinė sistema kasmet atsiduria žiniasklaidos antraštėse – metai po metų keliamas klausimas, ar nevertėtų šios sistemos atsisakyti ar bent ją šiek tiek keisti. Keliautojai ja mėgaujasi, tačiau „viskas įskaičiuota“ kritikai teigia, kad nuo jos kenčia smulkieji vietos verslininkai. Be to, turizmo rinkoje vis labiau akcentuojant ekologijos svarbą, keliami klausimai dėl milžiniško kiekio išmetamo maisto.

S.Yamacas iš „Turan Prince Hotels“ svarstė, kad gal atsižvelgus į visą kritiką ateityje – tarkim, po 20 metų – Turkijoje sistema bus pakeista į „half board“ (kai nemokami tik pusryčiai ir vakarienė).

„Bet dabar žmonėms ji labai patinka, todėl ir negalima jos šiuo metu keisti“, – dėstė jis. Juo labiau, kad tokia pati sistema egzistuoja ir kitose šalyse, tad čia ne tik Turkijos problema. „Tik mes žinome, kad šį darbą darome geriau nei kiti. Mes gal ir galim pakeisti sistemą, bet tai juk vyksta visur – Ispanijoje, Portugalijoje, Egipte“, – kalbėjo turkas.

„Kidy Tour“ atstovė K.Prieskienytė 15min tikino, kad jų turimomis žiniomis, artimiausiu metu tikrai niekas nesikeis. „Viskas įskaičiuota“ modelis yra Turkijos turizmo išskirtinumas ir ypatingai svarbus elementas, kuris ir generuoja tokius turistų srautus į šalį, tad, visų pirma, tai būtų labai žalingas sprendimas Turkijos turizmui apskritai“, – svarstė ji.

I.Aukštuolytė iš „Tez Tour“ įvardijo kelis argumentus, kodėl nemano, kad bus uždrausta „viskas įskaičiuota“ sistema – ko siekia didžiausi šios programos kritikai.

„Nėra pagrindo tikėtis, kad tai paskatins turistus daugiau keliauti po šalį ir daugiau išlaidauti už viešbučio ribų. Juolab, kad viešbučius dažniausiai aptarnauja būtent vietiniai ūkiai, ir vyriausybė rūpinasi jų gyvavimu – kuriamu vidaus produktu, darbo vietomis. Kita vertus, Turkija nėra labai patraukli savarankiškam keliavimui – brangus kuras, daug vietovių nepritaikytos turistams, vietiniai nemoka kalbos ir pan.“, – teigė ji.

123rf.com/Turistai Turkijoje
123rf.com/Turistai Turkijoje

„Ir galiausiai – kur garantija, kad panaikinus „viskas įskaičiuota“ poilsiautojai ir toliau taip gausiai vyks į Turkiją, o ne į kitas šalis, siūlančias poilsį pagal programą „viskas įskaičiuota“?“, – retoriškai klausė I.Aukštuolytė.

L.Aldonis teigė, kad remiantis iš „Novaturo“ partnerių Turkijoje gauta informacija, šiuo metu nėra svarstoma atsisakyti „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipo. Tiesa, svarstoma dėl šio tipo maitinimo paslaugas teikiančių viešbučių kategorizavimo. Kokie bus šios diskusijos rezultatai – kol kas neaišku.

Praėjusiais metais Turkijos Viduržemio jūros viešbučių asociacija pasiūlė, kad visi viešbučiai, teikiantys „viskas įskaičiuota“ paslaugas, būtų sugrupuoti į tris klases. Daugiau apie tai skaitykite čia: Turkijos viešbučiams – nauji „viskas įskaičiuota“ standartai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius