-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Verslo kelionė į Turkiją: keletas patarimų

Šiandien Turkija – tiltas tarp Europos ir Azijos. Galima teigti, kad tai jaunų žmonių šalis: daugiau kaip 20 proc. šalies gyventojų – jaunimas iki 20 metų. Visgi, tai nesukuria kliūties ir toliau puoselėti senąsias tradicijas.
Stambulas
Stambulas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kokius namų darbus atlikti prieš važiuojant į verslo susitikimą Turkijoje? Kaip išvengti klaidų, po kurių antro šanso gali ir nebūti? Pranešime žiniasklaidai pataria vertimų biuras „Ars libri“.

Verslo etiketas

Kitaip nei daugelyje kitų šalių pietuose, kur viskas atidedama „mañana“, punktualumas yra vienas kertinių svertų bendraujant su turkų verslininkais. Dėl šios priežasties, pavėlavę į susitikimą taip parodysite nepagarbą jiems.

Susitikimą turkai mėgsta pradėti lengvu pokalbiu. Jo metu galite susipažinti, papasakoti apie savo kultūrą. Visada pasidomėkite apie jų šalį, kultūrą ar religiją.

Svarbu atminti, kad draugiški santykiai, jiems labai svarbūs. Tai gali nulemti, ar jūsų verslo santykiai apskritai vystysis toliau. Žinoma, vien geri asmeniniai santykiai nenulems verslo sėkmės. Turkai šioje vietoje mėgsta balansą: puikus verslo pasiūlymas + draugiški santykiai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stambulas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Stambulas

Susitikimo metu turėtumėte pateikti ne tik „pliką“ medžiagą, o galbūt paruošti, ir pavyzdžiui, prezentaciją. Galite skaičius pristatyti paruošę diagramas. Tai turkams leis suprasti, kad tikrai ruošiatės šiam susitikimui.

Kita vertus, vien spalvos ir paveiksliukai nepadės. Turkai atsižvelgia, turbūt kaip ir kiekvienas verslininkas, ar verslo santykiai neš naudą.

Derybos su turkais vyksta lėtai, keliais etapais: pradžioje susitinkama su žemesnio rango darbuotojais, o tik vėliau, kuomet nuspręsta bendradarbiauti, jums paskiriamas susitikimas su vadovybe, direktoriais, tuomet jau priimami galutiniai sprendimai.

Turkams nereikia didelės asmeninės erdvės, todėl per dalykinį pokalbį jie gali stovėti arčiau pašnekovo nei daugelyje Europos šalių. Jūsų noras laikytis atstumo gali būti suprastas, kaip nepagarbos ženklas.

Susitikimo metu patariama turėti vizitinių kortelių. Suprantama, kad turkiškai jos nebus parašytos, tad paranku turėti angliškų ar rusiškų. Jaunoji karta išmano anglų kalbą, o senosios kartos atstovams būtų suprantamiau, jei vizitinė kortelė būtų paruošta rusų kalba.

Pasisveikinimai ir atsisveikinimai visada pažymimi tvirtu rankos paspaudimu tiek su moterimi, tiek su vyru. Pirmiausia ranka spaudžiama vyriausiam asmeniui arba pagal pareigas aukščiausio rango atstovui. Dažnai, skirtingai nei pas mus, rankų paspaudimas papildomas bučiniu į žandą, todėl nenustebkite dėl tokio gesto ir jokiais būdais neatsitraukite nuo jus bučiuojančio asmens. Rankos paspaudimas jų kultūroje asocijuojasi su švelnumu, priėmimu į jų ratą.

Turkijoje yra priimtina, kad tiek jos gyevtnojai, tiek į susitikimus atvykę užsieniečiai apsikeistų dovanomis. Jei jums kyla klausimų – „O ko atsivežti mums? Ką dovanoti?“ – galime pateikti atsakymą. Dovanos turi būti kuklios. Galima dovanoti kokybiškų lietuviškų saldainių – tai, ko būtų sunku gauti Turkijoje ir tai, ko jūsų verslo partneriai galbūt dar niekada nebuvo ragavę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytas Stambulo gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytas Stambulo gatvėje

Oficialios įstaigos dirba iki 17 val. Parduotuvės paprastai dirba nuo 9:00–13:00 val., ir nuo 14:00–19:00 val. Mažos parduotuvės ir turistinės palapinės dažniausiai dirba 24 val. per parą.

Aprangos reikalavimai

Susitikimų metu apranga yra konservatyvi, ypač kalbant apie moteris. Nors dažniausiai hidžabų ar burkų nenešioja ir plaukų nesidengia, jos išlaiko musulmoniškas tradicijas – sijonai turi būti žemiau kelių, o dar geriau, kad jie būtų ilgi. Palaidinė turi dengti rankas iki pat riešų. Reikėtų nepamiršti, kad tai galioja net ir islamo neišpažįstančioms moterims.

Europietės taip pat gerbdamos jų tradicijas turėtų prisidengti. Vyrai kaip ir mūsų šalyje į verslo susitikimus atvyksta apsirengę dalykiniu kostiumu, visada privalo būti su kaklaraiščiu. Siekiant tinkamai atstovauti savo šaliai reikėtų laikytis aprangos reikalavimų, net jei lauke – 40 laipsnių karštis. Juk čia atvykote dirbti, o ne atostogauti.

Jeigu norite pasirodyti tvarkingi, gerbiantys save ir kitus, bei gerai jaustis aplinkoje, turite rūpestingai išsirinkti drabužį, kuris atspindėtų jūsų statusą ir esančias aplinkybes. Apranga turi atitikti tam tikras taisykles: būti švari ir tvarkinga, išlyginta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytas Stambulo gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rytas Stambulo gatvėje

Kas nulemia sėkmę?

Kaip ir minėjome pirmiau, turkai vertina ryšį su šeima, todėl ir su savo verslo partneriais stengiasi sukurti šiltus santykius, ir tik turėdami tokius santykius, jie gali pradėti jais pasitikėti.

Nepamirškite, kad pradžioje gerą įspūdį aie save verta sukurti žemesnio rango atstovui, nes jeigu nepatiksite jam, ar jūsų siūlomos idėjos jam pasirodys neaktualios, turbūt niekada negausite šanso susitikti su „viršūne“.

Turkų vertinamas bruožas – ne svečio socialinė padėtis, o jo gyvenimiška situacija. Jeigu rodote lygybę ir pagarbą, jūsų tolimesni santykiai turėtų būti puikūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius