-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verta aplankyti: 3. Pamplona. Ar pabėgsi nuo buliaus?

Pritrūkote adrenalino? Pamplona šiuo atveju tikrai gali jums padėti. Siaurose gatvelėse besivejantis jautis pripumpuos jus adrenalino visiems metams, jei ne dešimtmečiui.
Festivalio metu Pamplonos gatvės užvaldo drąsūs bėgikai ir įniršę buliai
Festivalio metu Pamplonos gatves užplūsta drąsūs bėgikai ir įniršę buliai / sxc.hu

Kasmet liepos 6–14 dienomis Ispanijoje vyksta Šv. Fermino festivalis. Šventė organizuojama dar nuo 1591 metų, kai bulių kautynės ir Pamplonos mugė buvo sujungtos į vieną festivalį.

Vyskupas Šv. Ferminas tuomet keliavo per šias žemes krikštydamas vietinius žmones. Vis dėlto kaip dažniausiai būdavo tokiu atveju, misionierius, atvykęs į Amjeno miestelį Prancūzijoje, neteko galvos.

Nuo to laiko pamploniečiai pagerbė vyskupą jo vardo festivaliu. Tradiciniu šventės apdaru tapo balta apranga su raudona skarele ir juosta, simbolizuojančia šventojo Fermino kraują.

Labiausiai festivalis išgarsėjo po E.Hemingway pasakojimų knygoje „Fiesta“. Pats rašytojas pamėgo šventę dar pirmą kartą 1923 metais viešėdamas Pamplonoje ir ten nuolat sugrįždavo iki pat 1959 metų. Daugelis miesto gatvių yra žymios būtent dėl šio amerikiečių rašytojo vizitų.

Bėgimas su jaučiais

Tikriausiai pati žymiausia devynių dienų šventės dalis – bėgimas su jaučiais. Pirmasis bėgimas organizuojamas liepos 7 dieną ir paskui kiekvieną festivalio dieną 8 valandą ryto. Pagrindiniai reikalavimai norintiems bėgti nuo bandos bulių: turite turėti daugiau nei 18 metų, būti prie vartų jau nuo 7.30 ryto, būti blaivūs ir nebėgti priešinga kryptimi – į bulius.

123rf.com/Per 100 metų festivalio bėgimuose su buliais žuvo 15 žmonių, sužeista - tūkstančiai.
123rf.com/Per 100 metų festivalio bėgimuose su buliais žuvo 15 žmonių, sužeista - tūkstančiai.

Veiksmas prasideda bėgikų dainomis ir maldomis prie šv. Fermino skulptūros. Tris kartus paprašoma Šventojo pagalbos vykdant sunkią užduotį. Tradiciškai apsirengę bėgikai apsiginkluoja susuktais laikraščiais, kad prireikus galėtų jais nukreipti įniršusių bulių dėmesį. Užtaisytomis signalinėmis raketomis drąsuoliai perspėjami apie tai, kas vyksta. Pirma raketa signalizuoja, kad vartai buvo atverti. Antroji petarda reiškia, kad visi šeši buliai ir šešios gatvės yra atidaros. Trečias ir ketvirtas signalas praneša, kad buliai baigė bėgti distanciją, atsidūrė koridos aikštėje ir visi gali atsikvėpti. Vidutiniškai bėgimas su jaučiais trunka apie keturias minutes.

Tai, be abejo, pavojingas užsiėmimas. Kiekvienais metais sužeidžiama apie 200-300 žmonių, o nuo 1910 metų per kasmetines šventes bėgimuose žuvo 15 dalyvių.

Liepos 14 dienos vidurnaktį visi šventės dalyviai susirenka pagrindinėje Pamplonos aikštėje, dainuoja dainas ir žvakių šviesoje užbaigia festivalį.

Informacija parengta pagal mostinterestingdestinations.com informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius