-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

10 dalykų, kuriuos privalu pamatyti Sarajeve

Bosnijos ir Hercegovinos vidurio rytuose esantis Sarajevas yra šalies sostinė, todėl sulaukia didžiausio turistų dėmesio. Vis dėlto šis gražus prie Miliackos upės esantis miestas dar nepasiekė tokio populiarumo, kaip, pavyzdžiui, jos kaimynės Kroatijos sostinė Zagrebas. O be reikalo.
Sarajevas
Sarajevas / 123rf.com nuotr.

1. Nuo ko pradėti Sarajevo apžiūrą?

Nuo bene žymiausios Sarajevo dalies – Baščaršijos – senojo, nuo Osmanų imperijos laikų nedaug tepasikeitusio miesto turgavietės.

123rf.com nuotr./Sarajevo senamiestis
123rf.com nuotr./Sarajevo senamiestis

Pagrindinės turgaus aikštės, dar vadinamos „balandžių aikšte“, viduryje – miesto simboliu tapęs Sebilj – medinis fontanas.

Mažose siaurose gatvelėse – daugybė žemaaukščių krautuvėlių, kuriose galima nusipirkti visko – nuo rytietiškų kilimų, saldumynų iki tradicinių, vietos meistrų pagamintų kavos rinkinių.

Baščaršijoje rasite ir gražiausią 500 metų senumo Gazi Husrevo-beg’o vardo Sarajevo mečetę, į kurią vietos prekybininkai skuba pamaldų metu.

123rf.com nuotr./Fontanas netoli Gazi Husrevo-beg'o mečetės Sarajeve
123rf.com nuotr./Fontanas netoli Gazi Husrevo-beg'o mečetės Sarajeve

2. Ką suvalgyti Sarajeve?

Visa Baščaršija pilna įvairiausių kvapų. Tačiau skaniausi sklinda iš grilinių, kuriose gaminami čevapiai. Tai – mažos ant grotelių keptos maltos mėsos dešrelės, tradiciškai patiekiamos su pita ir smulkintais svogūnais. Jei čevapių jums pasirodytų per maža, paragaukite kito tradiciško Balkanų skanėsto – bureko – mėsa, sūriu, špinatais ar bulvėmis įdaryto pyrago. Burekas tiks su stiklinaite čia pat, kiekvienoje kepyklėlėje parduodamo jogurto.

123rf.com nuotr./Tipiškas vaizdas Sarajeve vasarą – nedidelė lauko kavinė
123rf.com nuotr./Tipiškas vaizdas Sarajeve vasarą – nedidelė lauko kavinė

3. Ko atsigerti?

Po sočių užkandžių nepamirškite išgerti tradicinės bosniškos kavos. Ji paprastai yra patiekiama džazva vadinamame puodelyje ant įmantriai išpuošto padėkliuko kartu su stikline vandens, dviem gabalėliais cukraus ir gabalėliu turkiško skanėsto – locum – pagaminto iš krakmolo ir cukraus bei pagardinto įvairiais riešutais, sezamu ar kokoso drožlėmis. Jei šių saldumynų pasirodytų per maža, paragaukite graikinių riešutų skonio baklavos. O jei norėsite išgerti ko nors stipresnio, išbandykite rakiją – iš įvairių vaisių pagamintą brendį, paskatintą žolelėmis, riešutais ar medumi.

4. Apžiūrėkite 1984 m. Sarajevo žiemos olimpinių žaidynių likučius

Pats laikas pasivaikščioti. Kiek mažiau nei už dešimt eurų su vietiniu taksi galite nuvykti iki Trebevičio kalno, ant kurio išsidėsčiusi 1984 m. rengtų Sarajevo žiemos olimpinių žaidynių bobslėjaus trasa. Šiandien visa ši infrastruktūra stovi visiškai apleista ir tik tyliai primena laimingus miesto laikus. Galite pasivaikščioti trasa, o vėliau pažymėtais miško takeliais nusileisti nuo kalno miesto link. Pakeliui atsiveria įspūdinga, per daugelio miestą supančių kalvų slėnius ištįsusio Sarajevo panorama.

5. Aplankykite vietą, kurioje prasidėjo 1 pasaulinis karas ir susipažinkite su tragiška Sarajevo apgulties istorija

Sarajevas privers jus pasikartoti turimas istorijos žinias. Būtent Sarajeve, netoli vieno per Bosnos upę vedančių tiltų, serbų nacionalistas Gavrilas Principas 1914 m. birželį nušovė Austrų-Vengrijos princą Ferdinandą. Vėliau šis incidentas tapo pretekstu pradėti Pirmąjį pasaulinį karą. Nemažiau sukrečianti buvo ir 1992 m. serbų armijos pradėta ir keturis metus trukusi Sarajevo apgultis, ženklinusi Bosnijos karo pradžią. Karo žymės tebematyti vaikštant po miestą – pastatų sienos tebėra nusėtos kulkų ir sviedinių paliktomis žymėmis. Po visą miestą išsibarsčiusios baltos (dėl balto marmuro paminklų) karo metu tūkstančių nužudytų musulmonų kapavietės.

6. Apsilankykite „Vilties tunelio“ muziejuje

Muziejų mėgėjai turėtų aplankyti „Vilties tunelį,“ Sarajevo apgulties metu buvusį vienintele jungtimi, kuria gyventojai galėjo pasiekti išorinį pasaulį. Tunelis vedė link Jungtinių Tautų kontroliuotos teritorijos ir leido miesto gyventojams pasiekti humanitarinę pagalbą, gauti maisto ir kovai reikalingų ginklų. Jis taip pat tapo išsigelbėjimu tūkstančiams nuo sunaikinimo bėgusių vietos musulmonų. Muziejus įsikūręs privačiame bute, kuriame būta slapto įėjimo į 800 metrų ilgio tunelį. Susidomėjusiems lankytojams vietos gidas papasakos, kaip tunelis buvo iškastas ir naudotas, bei aprodys jį iš vidaus.

7. Geriausi vakarėliai – „Kino Bosna“ bare

Tie, kuriems gyvenimas prasideda naktį, turėtų apsilankyti bare pavadinimu „Kino Bosna“ (adresu Alipašina 19). „Kino Bosna“ – tai naujam, šįkart baro gyvenimui atgimęs senas Jugoslavijos laikų kino teatras. Šiandien tai populiari jaunimo pasilinksminimo vieta, kurioje užsukusiųjų laukia nebrangūs gėrimai, senas rokas, nostalgiška nuotaika ir galimybė prie taurės rakijos sutikti įdomių pašnekovų.

8. Pažinkite miestą per jo architektūrą

Nelikite abejingi Sarajevo architektūrai, kurioje susipina turkiškojo Osmanų (mečetės, turgus), austriškojo (Dailės akademija, senoji neo-mauriškojo stiliaus miesto rotušė ir biblioteka, vietinių vadinama „Vijecnica“) ir jugoslaviškojo (didžioji dalis naujojo Sarajevo, kurį pravažiuosite iš oro uosto vykdami centro link) periodų įtakos. Taip pat miesto veidą formavo ir religinė jo įvairovė: čia rasite daugybę puošnių mečečių, dailiai išdrožinėtais mediniais minaretais, įspūdingas katalikų ir ortodoksų bažnyčias, sinagogų.

123rf.com nuotr./Nacionalinė biblioteka Sarajeve
123rf.com nuotr./Nacionalinė biblioteka Sarajeve

9. Apsilankykite viename iš miesto parkų

Pamaitinti antis, pasivažinėti dviračiu ar išgerti išgerti kavos galite viename iš Sarajevo parkų. Gražiausias iš jų – Vrelo Bosne, o tai išvertus iš vietos kalbos reiškia – Bosnijos versmės. Šiame Igmano kalno papėdėje įsikūrusiame parke prasideda Bosnos upė. Tai puiki vieta apsilankyti su šeima ir ramiai, gaivioje atokaitoje praleisti karštą vasaros dieną, besidžiaugiant gražia parko gamta, versmėmis ir kriokliais.

10. Dienai nuvykite į Hercegovinos „sostinę“ Mostarą

Jei nuspręstumėte Sarajeve apsistoti ilgiau ir turėtumėte šiek tiek daugiau laisvo laiko, aplankykite Hercegovinos „sostinę“ Mostarą. Tai puikus pasirinkimas, jei norite vienos dienos išvykos kur nors už Sarajevo ribų. Besižvalgant po miestą, jūs neišvengiamai aplankysite įžymųjį ir miesto ikona spėjusį tapti senąjį Mostaro tiltą. Osmanų laikų tiltas per Neretvos upę buvo sugriautas Bosnijos karo metu, tačiau atstatytas 2004 m. Nepamirškite apžiūrėti ir „Muslibegovic“ namo. 300 šimtų metų statinys, manoma, yra gražiausias Osmanų laikų namas visuose Balkanuose. Namą sudaro dvi dalys: haremluk – vyriškoji dalis ir selamuk – moteriškoji dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius