Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 patarimų, kaip tapti sąmoningu keliautoju ir kodėl to reikia

Ar kada nors pagalvojote, kiek pasaulyje yra turistų, kurie nors kartą per metus palieka savo gimtąją šalį ir leidžiasi nešami nuotykių bei troškimo pažinti? Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos skaičiavimais, 2015 metais keliavo 1,133 mlrd. žmonių.
Manila
Turistė Maniloje / 123rf.com

O ar kada nors susimąstėte, kokius įspaudus žemėje palieka šis milijardas keliautojų? Kokią įtaką šie žmonės daro viso pasaulio gyventojams, gamtai ir mūsų planetai? Atsakymas – didžiulę.

Tačiau aš, nuolat keliaudama, pradėjau pastebėti tai, ko dažniausiai atostogaujantys turistai nė nepastebi. Kodėl šalies, kuri yra viena lankomiausių pasaulyje, gyventojai skursta? O valstybės, kurioje viešite, amatininkai badauja? Kodėl šalies, kurioje linksminatės, jaunimas liūdi?

Mes, turistai ir keliautojai, esame atsakingi už šalies, kurioje viešime, žmones. Nuo mūsų pasirinkimų priklauso jų gerovė ir šalies ateitis.

Todėl noriu jums pateikti keletą patarimų ir pasiūlymų, kuriais pasinaudoję jūs prisidėsite prie švaresnės planetos, laimingesnių ir sotesnių žmonių bei autentiškesnių savo pačių patirčių.

Spalvingieji tuktukai Tailande
Spalvingieji tuktukai Tailande

1. Vaikščiokite, važiuokite dviračiu ar naudokitės viešuoju transportu

Ekologija prasideda nuo mūsų pačių ir sprendimų, kuriuos priimame kiekvieną dieną. Jei esate neabejingi gamtai daromai žalai, nepamirškite to ir per atostogas. Iš patirties galiu pasakyti, kad geriausias būdas pažinti miestą – vaikščiojimas pėsčiomis.

Tik tuomet užuosite pusryčiams kepamų bandelių kvapą, nugirsite per langą skambančią dainą ar užklysite į nuostabų skverą, kuris nepažymėtas kelionių vadovo knygoje. Jei atstumai per dideli pasivaikščiojimui, rinkitės dviračius ar viešąjį transportą. Tai ne tik ekologiška, bet ir pigu.

„Fotolia“ nuotr./Rankšluostis
„Fotolia“ nuotr./Rankšluostis

2. Naudokite viešbučio rankšluosčius keletą kartų

Didžioji dalis pasaulio viešbučių skatina savo klientus tausoti vandenį ir, prieš numetant rankšluostį ant grindų (kas reiškia, jog jį reikia pakeisti nauju), panaudoti juos dar keletą kartų. Dažnai viešbučiuose yra duodamas net ne vienas rankšluostis, todėl, jei jūsų viešnagė nėra savaitės trukmės, galite juos naudoti net nekeisdami.

123rf.com/Išjunkite šviesą
123rf.com/Išjunkite šviesą

3. Išjunkite šviesą

Išeidami iš viešbučio kambario ar buto, kurį nuomojatės, nepamirškite išjungti šviesos ar ištraukti iš elektros lizdo įtaisų, kurių nenaudojate. Kadangi sąskaitos už elektrą atostogų metu negauname, labai dažnai nesaikingai ja naudojamės. Laikykite įjungtą šviesą tik toje patalpoje, kurioje esate ir vien tai padės sutaupyti nemažai išteklių.

4. Užsukite bėgantį vandens čiaupą

Kiek iš mūsų palieka bėgantį vandenį, kol valomės dantis? O kiek iš mūsų neužsukate dušo, kol trenkamės galvą ar muiluojamės kūną? Kiekvieną kartą, kai naudosite vandenį, prisiminkite, kad yra šalių, kuriose trūksta vandens. Mums jis yra savaime suprantamas, todėl dažnai net nepagalvojame apie vandens tausojimą. Štai kai kurie gamtos mylėtojai, norėdami sumažinti vandens vartojimą, šlapinasi ne tualete, o prausdamiesi po dušu.

Flickr.com/Vandens čiaupas
Flickr.com/Vandens čiaupas

5. Nešiokitės vandens gertuvę

Kalbant apie vandenį, reiktų nepamiršti, kad plastikas pasiglemžia vis daugiau pasaulio vandenų, todėl keliaudami visuomet nešiokitės vandens gertuvę. Kad nereikėtų kiekvieną kartą pirkti naujo vandens buteliuko, kai kuriose šalyse tikrai galima paprašyti įpilti geriamojo vandens parduotuvėse, kavinėse ar viešbučiuose.

Ne vienoje Tailando saloje yra vykdomas projektas „Trash Hero“, kurio metu įsigiję metalinę gertuvę, ją nemokamai pasipildysite kiekvienoje specialiu ženklu pažymėtoje vietoje. Taip sutaupote ir pinigų, nes šioje šalyje iš čiaupo bėgantis vanduo nėra tinkamas gerti, todėl geriamą vandenį reikia pirkti.

123rf.com/Paplūdimyje turistų paliktos šiukšlės
123rf.com/Paplūdimyje turistų paliktos šiukšlės

6. Nešiukšlinkite

Turbūt šio punkto nereikia pabrėžti, nes apie šiukšlinimą Lietuvoje kalbame gana nemažai, tačiau kartais išvykę pailsėti į svetimus kraštus, mes pamirštame būti atsakingi. Juolab, jei šalyje, kurioje viešime, ši problema yra neakcentuojama ir pakelės nusėtos šiukšlėmis. Nesvarbu, kur bebūtume ir kaip elgtųsi aplinkiniai žmonės, šiukšles išmeskite į tam skirtą vietą. Jei tokios šalimais nėra, nemeskite, kur papuola, o įsidėkite atgal ir, jei reikės, parsineškite atgal į viešbutį, kur šiukšlių dėžių tikrai yra.

7. Atsakingos pramogos su gyvūnais

Žinau, kad zoologijos sodai, jodinėjimas drambliais ar galimybė su jais nusifotografuoti masina ne tik vaikus, bet ir mus, suaugusiuosius, tačiau prieš rinkdamiesi pramogas su gyvūnais pagalvokite. Visiems yra aišku, kad tokiose vietoje gyvūnai dažniausiai yra skriaudžiami ir išnaudojami, idant uždirbtų pinigų parkų savininkams.

TAIP PAT SKAITYKITE: Žiauri tiesa apie Tailando dramblių išnaudojimą turistų pramogoms

Geriausias būdas susipažinti su laukiniais gyvūnais – apsilankymas safariuose, kur jūs esate svečiai, o ne šeimininkai. Jei turite galimybę, bent vieną dieną pasavanoriaukite gyvūnais besirūpinančioje organizacijoje.

8. Pirkite vietinę prekę

Kas gi grįžta iš kelionės be suvenyrų? Jei perkate dovanas artimiesiems ir draugams ar renkatės lauktuves sau, neskubėkite į prekybos centrus ir prabangias parduotuves. Pirkite iš vietinių.

Labai dažnai šalių, kuriose klesti turizmas, gyventojai skursta, nes didžiąją pelno dalį susišluoja prekybos centrų, viešbučių, kelionių agentūrų ar restoranų savininkai, o vietiniams tenka vos keli grašiai. Visuomet, kai tik įmanoma, pirkite iš vietinio gyventojo. Ar tai būtų lauktuvės, ar vaisiai, ar puodelis šaltos kavos.

9. Keliaukite lėčiau

Jei yra tinkamiausias laikas sulėtinti tempą, tai yra atostogos. Užuot lėkę per visas kelionių forumuose aprašytas vietas, pasimėgaukite lėtu temptu, juk visgi tai yra atostogos. Juo labiau kad tik lėčiau keliaudami, mes iš tiesų pajusime miesto dvasią, galėsime susipažinti su vietiniais žmonėmis, susirasti kavinę, kur skaniausia pusryčių kava, krautuvėlę, kur šviežiausios bandelės, ar barą, kur skambiausia muzika.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vandens pistoletų mūšis Tailande
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vandens pistoletų mūšis Tailande

10. Kolekcionuokite patirtis, o ne daiktus

Atostogos ir keliavimas yra skirtas potyriams, o ne daiktams kolekcionuoti. Investuokite į atsiminimus ir emocijas, o ne į nereikalingų daiktų prikrautus lagaminus. Vietoje vakarienės prabangiame restorane, iškeliaukite visai dienai į atvirą jūrą, kur jums vietoje iškeps pačių sužvejotą žuvį.

Arba vietoje reido po drabužių parduotuves užsirašykite į jogos pamoką ant jūros kranto ir pasilepinkite masažu. Arba pasivaikščiokite po muziejų ar meno galeriją, apsilankykite perskaitytų knygų knygyne. Daiktai susidėvi, o atsiminimai išlieka visam gyvenimui.

Šis tekstas – straipsnių ciklo „Atsakingas keliavimas“, kuriame keliautojai ir turistai skatinami pastebėti turizmo problemas ir prisidėti jas sprendžiant ar bent jau neignoruoti, dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius