Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

21 keistas, bet patikrintas faktas apie JAV

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) – didžiausia šalis Vakarų pusrutulyje pagal sausumos plotą, tačiau pagal bendrą plotą planetoje didesnės yra už ją net trys šalys: Rusija, Kinija ir Kanada. Vis dėlto ne teritorija lemia šalies didybę. Tai jos žmonės, gamta, istorija ir dabartis. JAV viso to turi su kaupu, tačiau keistenybių ši šalis turi ne ką mažiau. Kelionių organizatorius „Travel Planet“ atrinko 21 įdomiausią faktą apie šią šalį – nuo tiltų voverėms iki neatsiimto bagažo išparduotuvių.
JAV vėliavos plevėsuoja ne tik per valstybines šventes ir kitas ypatingas progas
JAV vėliavos plevėsuoja ne tik per valstybines šventes ir kitas ypatingas progas / Paul Stewart nuotr.
  1. 1872 metais Rusija pardavė Aliaską amerikiečiams, dėl to iki šiol labai kremtasi. Išteklių turtingos žemės buvo parduotos po 2 JAV centus už akrą (0,4 hektaro).
  2. Vienu metu (bet kuriuo metu) JAV oro erdvėje skrenda maždaug 5 tūkst. komercinių lėktuvų.
  3. Netoli Pietų Karolinos krantų yra Morgano sala, kurioje gyvena apie 4 tūkst. laukinių beždžionių. Primatai ten buvo atvežti 1979 m. mokslo tyrimams. Ši sala nėra prieinama lankytojams.
  4. Niujorke gyventojų yra daugiau nei keturiasdešimtyje (iš 50) valstijų.
  5. Vakarų Mičigane veikia milžiniškas levandų krūmų labirintas. Jis toks didelis, kad matomas „Google Earth“ programoje nedidinant vaizdo.
  6. Jeigu visas Aukštutinio ežero (didžiausias iš tų Didžiųjų) vanduo išsilietų iš krantų, jo pakaktų apsemti ir Šiaurės, ir Pietų Amerikos žemynus. Tiesa, gylis būtų apie 30 cm.
  7. Las Vegasas garsėja ne tik lošimo namais, bet ir viešbučiais. Tiesą sakant, kambarių ten tiek daug (šiuo metu – apie 150 tūkst.), kad, norint pernakvoti po vieną naktį visuose ten esančiuose, prireiktų 400 metų. Su sąlyga, kad per tą laiką nebus pastatyta naujų.
    „Travel Planet“ nuotr./Las Vegasas
    „Travel Planet“ nuotr./Las Vegasas

  8. Huverio užtvanka – ne tik inžinerinis stebuklas, bet ir įstabus reginys iš oro. Tas objektas yra toks masyvus, kad jam sunaudoto betono būtų laisvai pakakę nutiesti dviejų juostų keliui nuo Niujorko iki San Fransisko. O tai yra 4676 kilometrai.
  9. Los Andželo laidotuvių tarnyba turi oficialią suvenyrų parduotuvę, kurios pavadinimas yra „Skeletai spintoje“.
  10. Vašingtono valstijoje yra miestelis, kuriame medžių viršūnėse įrengti tiltai voverėms, kad šios galėtų saugiai pereiti gatvę.
  11. Amerikiečiai įpratę du kartus per metus sukioti laikrodžius, kai įvedamas vasaros arba žiemos laikas. Tačiau yra dvi valstijos, kuriose ši tvarka negalioja. Tai – Arizona ir Havajai.
    „Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oro uoste JAV
    „Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Oro uoste JAV

  12. Oro linijų sandėliuose kasmet surenkama gausybė dingusio bagažo, kurio niekas taip ir nepasigedo. JAV su šiuo turtu elgiamasi ypatingai: viskas parduodama specializuotoje parduotuvėje Skotsboro mieste (Alabama).
  13. Jei Teksaso valstija būtų suvereni valstybė, jos sukuriamas bendrasis vidaus produktas užimtų dešimtą vietą pasaulyje.
  14. Masačiusetso valstijoje yra Rokporto miestelis, kurio garsiausias pastatas buvo suręstas 1922 metais. Šį gyvenamąjį namą ir visus jo baldus savininkas padarė iš popieriaus. Tiksliau – 100 tūkst. laikraščių.
  15. Maui sala Havajuose garsėja pasakiško grožio saulėtekiais. Viena vieta stebėti šį reginį yra tokia įspūdinga, kad už tai iš lankytojų imamas mokestis. Geriausi dalykai gyvenime jau ne visada yra nemokami.
  16. Kalifornijoje yra vienas kelias, kuriuo važiuojant padangos sugroja Viljamo Telio uvertiūrą. Toks efektas išgaunamas dėl tam tikru atstumu išpurkštų juostų.
  17. Kentukio valstijoje burbono statinių yra gerokai daugiau nei gyventojų. Tiksliau – dviem milijonais.
  18. Didžiausias parašas žmonijos istorijoje? Žinoma, Teksase, kur gyvena ūkininkas Jimmie Luecke. Jis savo sklype medžius išretino taip, kad susidarytų jo pavardė. Penkių kilometrų ilgio užrašas yra gerai matomas iš dirbtinių Žemės palydovų.
  19. Pietų Florida yra vienintelė planetos vieta, kur laisvėje šalimais gyvena aligatoriai ir krokodilai.
  20. Vos vienas trečdalis visų rinkoje cirkuliuojančių šimto JAV dolerių banknotų yra Jungtinėse Valstijose.
  21. Šalia San Fransisko yra Kolmos miestelis. Jis garsus tuo, kad gyvųjų ir mirusiųjų santykis čia yra vienas su tūkstančio. Ir tai suprantama, Kolmoje veikia net 17 didelių kapinių. Tad 1600 gyventojų jau seniai apsiprato su mintimi, kad aplink – pusantro milijono velionių.
„Travel Planet“ nuotr./San Fransiskas
„Travel Planet“ nuotr./San Fransiskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius