Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Berlengos sala Portugalijoje, mirkstanti Atlante ir paukščių klyksmuose

Apsupta vandens ir paukščių, didžioji Berlengos sala, jos vidury išsistiebęs švyturys ir kelios šalia besiglaudžiančios salelės matomos iš Peniche ir aplinkinių miestelių. Tik didžiojoje Berlengos saloje gyvena žmonės, tačiau ten nėra nei automobilių, nei prekybos centrų ar kitų gyvenvietėms būdingų dalykų. Tik keli nameliai, restoranas, stovyklavietė, švyturys ir gynybinis fortas. O ir vietinių, nuolatinių gyventojų čia beveik nebelikę – tik darbuotojai ir poilsiautojai.
Berlengos sala
Berlengos sala / B. Tilmantaitės nuotr.

VIDEO: A day in Berlenga island

A day in Berlenga island from Berta upe Tilmantaitė on Vimeo.

Vos 1500 metrų ilgio, 800m pločio ir 85m aukščio sala dominti lankytojus pradėjo dar antikos laikais – ji minima Ptolemėjaus „Geografijoje“, vėliau romėnų geografijos veikaluose. Čia lankėsi ir vikingai, ir piratai iš Anglijos bei Prancūzijos.

16a. Šventojo Jeronimo ordino vienuoliai saloje įsteigė prieglobstį nukentėjusiems jūroje. Čia jie rūpindavosi išgyvenusiais pasiklydus ar sudužus laivams. Tačiau dėl ligų, sunkių komunikavimo sąlygų su žemynu bei piratų puldinėjimų, vienuoliai buvo priversti savo veiklą nutraukti.

B. Tilmantaitės nuotr./Pakeliui ia Peniche į Berlengos salą
B. Tilmantaitės nuotr./Pakeliui iš Peniche į Berlengos salą

Vėliau vienuolynas buvo nugriautas, o jo griuvėsiai panaudoti statant gynybinį fortą. Šis, dabar tapęs viešbučiu, ir maža aikštelė palapinėms, bei keli salos pašonėje prilipę nameliai – vienintelės vietos, kuriose galima apsigyventi salos lankytojams. Išalkus, įvairių patiekalų, o ypač jūros gėrybių, paskanauti pasiūlys vienintelis salos restoranas. Arba galėsite susitepti sumuštinį nusipirkę duonos, sūrio bei bulvių traškučių, (kurie Portugalijoje neatsiejami nuo sumuštinių) vieninteliame salos kioskelyje.

B. Tilmantaitės nuotr./Berlengos sala
B. Tilmantaitės nuotr./Berlengos sala

Švyturys saloje pastatytas dar 1841-aisiais. Čia savaitinėmis pamainomis dirba trys švyturio prižiūrėtojai, atsikeliantys iš salą iš žemyninės Portugalijos.  Salą turistai lanko daugiausia tik vasaros metu, keleiviniais laivais, kursuojančiais kas valandą arba privačiai nuomojamomis jachtomis. Prieš metus Berlengos sala UNESCO tarptautinės koordinavimo tarybos buvo paskelbta Pasaulinio biosferos rezervatų tinklo dalimi. Taigi be turistų čia taip pat nuolat lankosi įvairūs mokslininkai. 

B. Tilmantaitės nuotr./Berlengos sala
B. Tilmantaitės nuotr./Berlengos sala

Saloje – vienas pagrindinis takas, vedantis į fortą ir pakeliui užsukantis į švyturį. Iš jo išsišakoja keli mažesni takeliai į salos pakraščius, kuriuos apvaikščioti ir apžiūrėti užteks vos kelių valandų. Aplink nuolat besisukantys klykaujantys paukščiai, vėjas ir bangų mūša sukurią ypatingą atmosferą. Saloje jautiesi lyg įstrigęs, bet tuo pačiu ir labai laisvas. Mažučiai paplūdimiai, urvai uolose bei po vandeniu, landos, tuneliai, skaidrus vanduo, įvairūs jūros gyviai, kelionės laiveliais aplink salą ir šokinėjimas į vandenį nuo uolų, tiltelių bei iš jachtų – pagrindinės ir bemaž vienintelės pramogos lankantis saloje. Jų, beje, visiškai užtenka, kad apsilankymas būtų daugiau nei malonus ir įsimintinas.

B. Tilmantaitės nuotr./Berlengos sala
B. Tilmantaitės nuotr./Berlengos sala

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius