-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Arūnas išvyko gyventi į Tailandą pas internete rastą žmoną: „Atėjo ramybė, dingo chaosas“

Šį kartą sveikinamės su Arūnu Sičiūnu, sukūrusiu šeimą su tailandiete Karn. Arūnas dirba savarankiškai jau daugiau nei 15 metų. Prieš keletą mėnesių jis tapo Kanados kompanijos „CFP Woods“ pardavimo atstovu pietryčių Azijos šalims (Tailandas, Kambodža, Indonezija, Filipinai, Vietnamas). Taip pat jis yra „Chale’t wood“ (Tailandas) surenkamų namų kompanijos pardavimo agentas. Ši kompanija turi užbaigtus projektus Maldyvuose, Seišelių salose ir Tailande.
Arūno gyvenimas Tailande
Arūno gyvenimas Tailande / Asm.archyvo nuotr.
Temos: 2 Tailandas Kelionės

– Arūnai, kas atvedė jus į Tailandą?

– Atvykimas į Pietryčių Aziją mano galvoje brendo jau keletą metų, o sprendimą priėmiau prieš pusantrų metų. Tiesą sakant, iki tol nebuvau aplankęs nei vienos Pietryčių Azijos šalies. Tailande kartu su tailandiete žmona gyvenu pusę metų. Prieš tai visą laiką gyvenau Lietuvoje.

– Atrodote įsimylėjęs. Papasakokite savo meilės istoriją.

– Su Karn susipažinome internetu. Kai daugiau nei prieš metus priėmiau sprendimą vykti į Aziją, pradėjau domėtis šių šalių kultūra, papročiais, verslo ypatybėmis, pradėjau ieškoti naujų pažinčių. Su Karn užsimezgė glaudesnis ryšys, pradėjome susirašinėti ir bendrauti. Nusprendus vykti į pietryčių Aziją ilgai galvojau, kurią šalį pasirinkti, galiausiai pasirinkau Kambodžą, Koh Rong salą. Atsimenu, dar tada dviems savo draugams pasakiau: vykstu į Kambodžą Koh Rong salą "karatinuotis" , t.y. išvalyti savo galvą nuo visokių šiukšlių ir neigiamų minčių.

Galvojau apsistoti ilgam, mažiausiai pusei metų. Nusipirkau bilietą į Kambodžą – į vieną pusę, su 3 dienų sustojimu Bankoke. Čia ir įvyko mūsų pirmasis gyvas pasimatymas su Karn. Kartu praleidome dvi nuostabias dienas. Aš išskridau į Kambodžą, ji pasiliko Bankoke. Nuolatos palaikėme ryšį per atstumą.

Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande
Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande

Deja, gyvenimas dažnai būna pilnas nelauktų siurprizų. Koh Rong saloje teko pagyventi vos vieną mėnesį – dėl tam tikrų aplinkybių turėjau grįžti į Lietuvą. Tačiau viena iš aplinkybių buvo visai maloni: keletą savaičių plaukė aktyvūs pasiūlymai iš austrų kompanijos EHP tapti pardavimo atstovu Lietuvai ir Latvijai, buvau kviečiamas atskristi į Vieną pabaigti sandorį… Tik grįžęs į Lietuvą jau brandinau planus sugrįžti į Aziją. Kiekvieną dieną bendravome su Karn. Mūsų sužadėtuvės taip pat įvyko internetu pernai spalio mėn. Nusipirkome žiedus ir nusprendėme susituokti po naujų metų sausio mėnesį.

– Gal turite patarimų dėl santuokos sudarymo su tailandiete?

– Norint tuoktis, reikia gerbti ir mylėti vienas kitą. Kažkokių ypatingų patarimų dėl santuokos sudarymo neturiu, o dėl dokumentų tvarkymo geriausiai yra kreiptis į advokatų kontoras, kurių čia tikra gausybė. Teko girdėti, kad Tailande yra keletas lietuvių, kurie teikia teisines paslaugas. Santuokos sudarymui pateikiami dokumentai turi būti išversti į tajų arba anglų kalbas ir patvirtinti LR Užsienio Reikalų Ministerijos. Dokumentai turi įrodyti, kad asmuo neturi kitos galiojančios santuokos, taip pat pateikiamas LR Užsienio Reikalų Ministerijos patvirtintas asmeninės sąskaitos išrašas apie turimas banke lėšas (ne mažiau nei 10 000 Eur) ir gaunamas pajamas.

– Atvykęs į Tailandą apsistojote Bankoke. Papasakokite mums apie šį miestą.

– Bankokas – gigantiškas miestas tiek pagal užimamą plotą, tiek pagal gyventojų skaičių – kaip 5 Lietuvos. Tai miestas, išsiskiriantis didžiule tautine, kultūrine, religine įvairove. Nepaisant skirtumų, žmonės pasižymi tolerancija ir pagarba vieni kitiems. Dėl kavinių, viešbučių, restoranų nedrįstu kažką siūlyti, nes kiekvieno poreikiai yra labai skirtingi. Rekomenduočiau šiuos viešbučius: New Siam Hotel II ir Chang Siam Inn.

Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande
Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande

Dėl lankytinų vietų – taip pat kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Vienam būtina užlipti ant dangoraižio stogo ir ten išgerti kokteilį, kito su botagu neužvarysi: jam duok kalno viršūnę. Man asmeniškai patiko vakarinis plaukimas laivu Chao Pha Phraya upe. Puikūs vaizdai, programa laive, puikus maistas.

Taip pat galima pasiūlyti apsilankyti zoologijos sode šalia Bankoko. Dauguma gyvūnų vaikšto pusiau laisvėje, tarp jų ir plėšrūnai, o juos stebime iš pravažiuojančio automobilio. Visai netoli Bankoko yra Samut Prakan miestas. Ten galima pamatyti, kaip mes vadiname, "3 viename": šventyklos, parkas, gamta, restoranai ir t.t. Aš nesu naktinio gyvenimo ekspertas, bet manau, kiekvienas tikrai ras to, ko ieško. Taip pat norėčiau priminti, kad Bankoke didžiulis auto transporto eismas ir dažni "kamščiai", taip pat smogas dažnai aplanko.

Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande
Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande

– O kur gyvenate šiuo metu?

– Jau antras mėnuo, kai palikome Bankoką ir įsikūrėme Pečeburi provincijoje Bang Khem kaimelyje. Iki Bankoko 110 km greitkeliu. Namas, kuriame gyvename, – ant upės kranto, maža gyvenvietė, aplink fermerių ryžių laukai, palmių plantacijos, daugybė kanalų ir dirbtinių tvenkinių. Už 10-15 kilometrų upių delta ir Siamo įlanka, daug mažesnių upelių. Į priešingą pusę stūkso kalnai. Už 30 km kalnų papėdėje – ežeras, netoliese kriokliai bei karšto vandens versmės.

Puiki vietovė gamtos mylėtojams. Manau, galėtų būti įdomūs 1-2 dienų pažintiniai dviračių ar motorolerių žygiai, mielai galėčiau palydėti norinčius. Apsistoti galima nedideliuose viešbučiuose-svečių namuose, kurie tvarkingai įrengti, turi kondicionierius. Kainos nuo 13 iki 20 Eur.

Kas lankėsi Tailande, puikiai žino, kad maisto pasiūla tikrai didžiulė: kiekviename mažame kaimelyje mažiausiai 5 vietos, kur gali įsigyti karšto šviežio maisto. Už pusantro km nuo mūsų namų yra puikus originalus restoranas Thai Cuisine Restaurant. Už 1 km šalia magistralinio kelio McDonalds, Amazone cafe, KFC ir kita.

Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande
Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande

– Tailandas prieš karantiną, karantino metu ir po jo?

– Iki karantino vyko aktyvus pilnavertis gyvenimas. Karantino metu, ypač pradiniu momentu, įsijungė sulėtintas režimas, labiausiai turėjęs neigiamų pasekmių naktiniam gyvenimui ir naktinėms verslo paslaugoms. Teko skaityti, kad darbo neteko apie 300 000 taip vadinamų "baro šokėjų", užsidarė masažo salonai. Buvo įvesta komendanto valanda, berods 2 mėnesius nuo 10 val vakaro iki 4.00 ryto, bet man asmeniškai tai visiškai netrukdė, nes nedalyvauju naktiniame gyvenime.

Taip pat visiškai nesutrukdė daugelyje provincijų paskelbtas "sausas" įstatymas (draudimas prekiauti alkoholiu), kuris truko kai kur ir ilgiau nei visą mėnesį. Vienintelis nepatogumas – tai privalomas kaukių nešiojimas ir draudimas maudytis jūroje, kuris nuo liepos 1 dienos pagaliau bus atšauktas (kaukes Tailande nešioti ir toliau privaloma).

Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande
Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande

Keliaujant tarp provincijų kažkokių ypatingų sunkumų nekilo, vos keletą kartų buvome sustabdyti policijos ir kariškių kontroliuojamuose postuose, kad per pravertą langą būtų patikrinta kūno temperatūra. Visa procedūra 7 eilių greitkelyje trukdavo 10-15 sekundžių. Manau, kad greitai viskas sugrįš į įprastas ritmą, o visi šie dalykai bus pamiršti.

– Kas Tailande labiausiai patinka?

– Labiausiai patinka žmonių ramybė ir pagarba. Nepakartojamas gamtos grožis. Nesu turistas "kolekcionierius". Kartais visai šalia ar aplinkui gali mėgautis grožiu vėl ir vėl. Kad ir šiandieną – išriedėjau dviračiu savo įprastu maršrutu. Be daugybės klegančių paukščių išvydau nuostabų tulžį, pavažiavus kiek toliau – besišildantį varaną viduryje keliuko, dar toliau – vėl kitą tulžį, sutikau pažįstamą bėgiką, kuris ką tik įveikė įkalnę, dar keletą pažįstamų veidų…

– Arūnai, o kokie jūsų ateities planai?

– Kažkokių ypatingų planų dėl ateities nėra, tiesiog gyventi ir džiaugtis. Už kelių dienų panaikins draudimą maudytis, tai nuvyksime prie jūros čia – šalia už 70 km, galima užsisakyti kambarį viešbutyje Cha Am su vaizdu į jūrą, kuriuo gali mėgautis visą parą per stiklinę sieną gulint lovoje ar sėdint balkone ir gurkšnojant kavą. Beje, toks kambarys su pusryčiais kainuoja apie 22 eurus parai, be to, Tailando vyriausybė įsipareigojo padengti už 5 naktis 40% kainos. Kiekvienas Tailando gyventojas gali pasinaudoti 3000 batų (apie 95 Eur) kuponu kelionėms, viešbučiams (užsieniečiams tai negalioja)…

Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande
Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande

– Tailandietiškas maistas laikomas vienu skaniausių pasaulyje. Galėtumėte argumentuoti?

– Tailandietiškas maistas labai plati savoka, nes Tailandas didelė valstybė, kurioje gyvena daug etninių grupių. Kiekvienas regionas turi tam tikrų ypatumų: Pietūs, Bangkokas, Šiaurė. Bet pagrindinis akcentas daug šviežių daržovių ir vaisių bei dominuoja visur ryžiai. Patiekalai, ypač pietuose yra gana aštrūs, valgomas šviežiai paruoštas, neteko susidurti su tokia sąvoka kaip pusgaminiai ar užšaldyti produktai, nebent maitinantis viešbučiuose ar panašiose įstaigose.

Nuoširdžiai prisipažinsiu - per 6 mėnesius neturėjau jokių skrandžio ar virškinimo sistemos sutrikimų, išskyrus vieną kartą, kai pusryčius valgėme viešbučio restorane. Jei į Tailandą atvyktų mūsų "sveikatos priežiūros specialistai", tai visos lauko kavinės, restoranai garantuotai būtų uždaryti tą pačią dieną. Skaniausias patiekalas man – papajų salotos, žmonos pagamintos namuose.

Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande
Asm.archyvo nuotr./Arūno gyvenimas Tailande

– Su kokiais iššūkiais susiduriate gyvenant Tailande?

– Nepasakyčiau, kad atsirado kažkokių naujų gyvenimo iššūkių. Atėjo ramybė, dingo chaosas, kuris anksčiau sukosi aplink mane, pakilo dvasinis energetinis lygis, praktiškai išnyko pyktis ir kiti neigiami pojūčiai. Už visą tai dėkingas savo žmonai Karn. Viskas patinka gyvenant tokį gyvenimo būdą, tikrai nenoriu grįžti į dumbliną pelkę, kur nuolatos yra drumsčiamas tyras šaltinio vanduo.

– Ką patartumėte tiems, kas nori Tailande pagyventi ilgesnį laiką?

– Pirmiausiai norėčiau patarti kuo labiau susipažinti su vietiniais papročiais ir kultūra ir gerbti juos čia atvykus. Dėmesys reikalingas nuolatos: stebėti, mokytis ir tik tada daryti sprendimus ir veiksmus.

Arūnas yra aktyvus Tailandas iš pirmų lūpų narys, kviečiame prisijungti ir jus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius