Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 07

Aušvicas – žmonių naikinimo mašina: ši vieta gali sukelti ypač stiprias emocijas

Nežinau, ar girdėjote, bet prieš kelias dienas Lenkija pareiškė prašysianti Vokietijos 1,3 trln. eurų reparacijų už Antrąjį pasaulinį karą. Lenkijos valdžios atstovų teigimu, hitlerinė Vokietija įsiverždama į Lenkiją padarė šiai šaliai didelę žalą, o jų okupacija buvo ilga bei sunki, be to, jos pasekmės yra juntamos iki šiol.
Aušvicas
Aušvicas / Vaido Mikaičio nuotr.

1,3 trln. eurų, jaučiate? Tai daugiau nei tūkstantis milijardų. Įspūdinga suma, nepasiginčysi. Norai, aišku, yra geri, o ir Vokietija – tai ne Rusija, kuri lenkus tiesiog pasiųstų visomis kryptimis, bet sunkiai tikėtina, kad kažką, net ir iš Vokietijos, čia pavyks išmelžti. Juolab kad Vokietija jau yra pareiškusi, jog Lenkija yra senų seniausiai atsisakiusi visų pretenzijų dėl okupacijos.

O Lenkija sako, kad tą atsisakymą ji padarė ne savo noru, o veikiama Sovietų Sąjungos, kurios orbitoje mūsų kaimyninė šalis tuo metu buvo. Jaučiu, jog šis kaimynų noras yra kažkoks rinkiminis žaidimas, nieko jie iš tos Vokietijos neišpeš. Be to, kas gali paneigti, kad tada ir Vokietija neims maivytis ir, pavyzdžiui, nepareikš pretenzijų į Lenkijos teritorijas, kurios iki karo buvo vokiškos.

Vokietija jau yra pareiškusi, jog Lenkija yra senų seniausiai atsisakiusi visų pretenzijų dėl okupacijos.

Manau, viskas čia užsibaigs tiesiog pareiškimais, bet kas tiesa, tas ne melas, Antrąjį pasaulinį karą Europoje pradėjo Vokietija, kuri užpuolė Lenkiją ir ją okupavo. Tai įvyko ankstyvą 1939 m. rugsėjo 1-osios rytą, kai mokinukai užmiegotomis akytėmis rišosi savo kaklaraištukus besiruošdami į mokyklėlę. Praėjus kiek daugiau nei dviem savaitėms, Lenkiją iš rytų užpuolė kita grobikė – Sovietų Sąjunga, dėl ko dar po dviejų savaičių Lenkijos neliko. Ją pasidalino dvi diktatūros – nacistinė Vokietija bei stalinistinė Sovietų Sąjunga – ir ėmė savo okupuotose dalyse daryti negerus darbelius.

Vaido Mikaičio nuotr. / Aušvicas
Vaido Mikaičio nuotr. / Aušvicas

Apie sovietų darytas baisybes esame šnekėję ne kartą, tad šiandien orientuosimės į nacių darbelius, kurie buvo ne mažiau kraupesni, ir taip išlaikysime mano paskutinio pasakojimo tęstinumą apie Krokuvos miestą. Tada gyriau Krokuvą ir sakiausi esąs maloniai nustebęs šio miesto gyvumu ir šarmingumu. Tačiau taip pat sakiau, kad tada mano vizito Krokuvoje tikslas buvo ne pats miestas, o netoliese esanti vietovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius