Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Barenco jūroje vieną pavojingiausių darbų pasaulyje dirbantis Renatas: „Už sunkų darbą gerai ir mokama“

„Jei krisite už borto, patariama užsimerkti. Kai paklausiau, kodėl – bocmanas man atsakė, kad žmogaus išgelbėjimo tikimybė yra tik 1 proc. iš 100. Jei lavoną ištrauksime iš vandens, jis bus gražus, nes žuvėdros neišles akių.“ Ne labiausiai įkvepianti rekomendacija pradedant darbą, tiesa? Bet Renato Besolovo net tai neatbaidė nuo snieginių krabų gaudymo Barenco jūroje – darbo, kuris vadinamas vienu pavojingiausių pasaulyje. Bulgaras jau ne vienerius metus kartu su lietuviais už poliarinio rato gaudo šiuos delikatesu laikomus jūrų gyvūnus ir neslepia – už sunkų darbą gerai ir atlyginama.
Barenco jūroje vieną pavojingiausių darbų pasaulyje dirbantis Renatas: „Už sunkų darbą gerai ir mokama“
Barenco jūroje vieną pavojingiausių darbų pasaulyje dirbantis Renatas: „Už sunkų darbą gerai ir mokama“

Moldovoje užaugusio 26-erių Renato darbo vieta jau šešerius metus yra laivai, plaukiojantys stingdančiose temperatūrose planetos šiaurėje. Niekada negalvojęs būti jūreiviu, juo labiau – Norvegijoje, jis po mokslų ėmė dairytis darbo ir iš draugo išgirdo apie galimybę gerai užsidirbti Barenco jūroje gaudant šiuos gyvius, atrodančius kaip iš fantastinio filmo.

Darbas sunkus. Reikia gero fizinio pasiruošimo, po 8 nepertraukiamo darbo valandų gauni tik 8 valandas poilsiui ir miegui, tuomet – vėl iš 300 metrų gylio keli spąstus, keiti masalą, meti juos atgal. Šeimos nematai mėnesį, nors per pandemiją toli nuo jos gali būti net ir daugiau nei pusmetį. Tačiau net vokiečiai ar anglai pripažįsta, kad apie tokią algą savoje šalyje galėtų tik pasvajoti.

Ką reiškia dirbti krabų gaudytoju Barenco jūroje – kokie pavojai ir koks atpildas laukia – Renatas papasakojo interviu 15min.

– Daug atsiranda lietuvių, norinčių įsidarbinti krabų gaudytojais? Ar tam reikia specialaus pasiruošimo, kursų, mokymų?

– Esu dirbęs įvairiuose laivuose, kiekviename jų buvo ir lietuvių. Kartą per mėnesį atvykstame į krantą iškrauti produktų, nemažai lietuvių dirba ir pajūrio žuvų perdirbimo gamyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius