-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Be sienų“ Tibetas. 1. Liūdna tibetiečių dalia ir suvokimas, kaip lietuviams pasisekė

Privažiavus ilgą automobilių virtinę, vairuotojas liepia susirinkti kuprines ir judėti pėsčiomis. Po vakarykščio atsisveikinimo su nepalietišku romu „Khukri“ švininė galva vartosi ant pečių. Apsiblausę įgriūvame į pasienio kontrolės punktą. Pasyvų vegetavimą supurto migracijos tarnybos vadovo frazė: „Jūs negalite palikti šalies, vizos pasibaigė prieš penkias dienas“.
Be sienų protestas prieš Tibeto okupaciją
Be sienų protestas prieš Tibeto okupaciją / Be sienų nuotr.

Iš pradžių reaguojame pagirių pokštais. „Ne problema, liksime gyventi čia, dirbsime statybininkais. Paulius už kraną, aš darbų prižiūrėtoju“, – mojuoju iš kalnų parnešta lazda. Auditorijoje taip ir nenuskamba lauktas juokas. Niūrus pasienietis numojęs ranka dingsta į pagalbines patalpas, o mus lydintis gidas prašo susimokėti 300 $.

Suerzinti pereiname į puolimą, pasieniečiams aiškindami jų šalies įstatymus. Nesuveikus draugiškai prašome pagalbos. Galiausiai deramės dėl sumos. Praleidžia už 123 $. Klausiame gido, kodėl jis sakė gerokai didesnę sumą. Pradžioje apsimeta, kad neišgirdo, paskui, kad nesuprato. Purto galvelę, mirksi akutėmis, anglų kalbą užmiršo akimirksniu. Kartais patogu kvailu ir kurčiu apsimetinėti.

Be sienų nuotr./Draugystės greitkelis
Be sienų nuotr./Draugystės greitkelis

Tiltu peržengiame kelis šimtmečius. Vienoje tarpeklio pusėje statybose paskendęs chaosas, gatvėse klaidžiojantys gyvuliai, pakelėse besiilsintys diedukai.  Kitoje vakarietiška tvarka, modernus bagažo patikros punktas, plačiaekraniai televizoriai, nebylūs kiniški veidai. Vakarėlio įkarštyje krūtines papuošėme „Free Tibet“ užrašais, bet atslūgus alkoholiniam entuziazmui, šaltas protas neleido sukvailioti. Marškiniai paslėpė vaikišką protestą. Mus pasitinka tibetietis gidas Nurbu, nes pagal Kinijos įstatymus užsieniečiams negalima keliauti po regioną be palydos. 

Be sienų nuotr./Tibeto kultūra po sparčiai nyksta
Be sienų nuotr./Tibeto kultūra po sparčiai nyksta

Džipu skrodžiame retai apgyvendintą kraštą ir grožimės kalnais, uolomis, ežerais, upėmis. Kertame kelias aukštesnes nei 5 km perėjas, bet įspūdis sunkiai palyginamas su tuo, kai pats įkopi į kalną. Tik aukščio liga tokia pati. Šį kartą nuo migreninių skausmų kankinasi argentinietis Lukas. Naktimis nepavyksta užmigti, krečia šiurpas, dienomis smegenys vis bando išsiveržti kiaurai kaukolę. Negelbsti nei „ibuprofenas“, nei iš baliono pumpuojamas deguonis. 

Be sienų nuotr./Piktas auo
Be sienų nuotr./Piktas šuo

Atvažiuojame į antrą didžiausią regiono miestą. Jame vos 30 tūkstančių gyventojų. Tvarkingos gatvės, spalvotos iškabos, kavinės, parduotuvės, viešbučiai. „Jaučiuosi kaip Kinijoje, tik pastatai mažesni“, – liūdnais įspūdžiais dalinasi metus Pekine praleidusi Berta. Išeiname pasivaikščioti ir žmonės juokdamiesi rodo į mus pirštais. Bandome pakalbinti, bet nerandame bendros kalbos. Tik vaikai puikiai išmokę frazę: „Give me money, give me money“. Nepale jie prašydavo balionų ir šokolado.

Stoviu paslaptingoje šventovėje ir visais pojūčiais geriu žvakių liepsneles, salstelėjusius smilkalus, sklidinus vandens dubenis, auksines Budos statulas ir brangakmeniais nusėtus lamų antkapius. Du raudonais abitais apsivilkę jaunuoliai meta šalin mobiliuosius telefonus ir šventovės prieigose prasideda skardaus juoko lydimos imtynės. „Šiame vienuolyne gyveno ir studijavo daugiau nei 3000 vienuolių, dabar beliko 300, o ir tie patys nelinkę į rimtas studijas“, – pasakoja trisdešimtmetis Nurbu. 

Be sienų nuotr./`ventykla ir vienuolynas ant kalno
Be sienų nuotr./Šventykla ir vienuolynas ant kalno

„Kas bus toliau?“, – klausiame nebijančio atvirauti gido. „2008 metais Lasoje įvyko paskutinysis protestas, po kurio niekas nebenori priešintis valdžiai. Susirinkome reikalauti, kad mūsų teisės būtų sulygintos su likusiais Kinijos piliečiais. Vietoj to gavome pliūpsnį šratų, dujų, guminių kulkų. Mirė šimtai žmonių. Mano akyse krito vienas iš geriausių draugų. Aš atsipirkau sulaužyta ranka“, – rodo amžiams suraižytą ranką svetur negalintis išvykti jaunuolis. Kinai taip ir nepritarė tibetiečių norui turėti pasus.

Per pastaruosius dešimt metų kinų valdžia į prieš pusamžį okupuotą regioną investavo krūvas pinigų. Sutvarkė kelius, nutiesė geležinkelį, pastatė oro uostą, gerina miestų infrastruktūrą. Šiuo metu Tibete daugiau nei 40 % gyventojų kinai ir skaičius nuolatos auga. Tibetiečiai turi savo kalbą, bet, norint gauti pakenčiamą darbą, būtina puikiai šnekėti kiniškai. Gali organizuoti verslą, bet susiduria su gausybe biurokratinių sunkumų, kurie neegzistuoja regione verslaujantiems kinams. Gali laisvai išpažinti religiją, stebimi kas penkis metrus sukabintų kamerų... Turi ilgaamžę praeitį, bet nebesimato ateities.

Be sienų nuotr./Penkių elementų vėliavos perėjoje pakeliui į Lasą
Be sienų nuotr./Penkių elementų vėliavos perėjoje pakeliui į Lasą

Liūdna. Atmintyje iškyla miglotas vaikystės prisiminimas – tankai, kareiviai, minios žmonių, televizijos bokštas. Džiugu, kad mūsų istorija pasisuko kita linkme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius