Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Boeing“ Antrojo pasaulinio karo metu ant gamyklos pastatė keistą netikrą miestą

Šiemet – 75 metai nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Per vieną kruviniausių konfliktų pasaulio istorijoje buvo būtinos ypatingos saugumo priemonės. 1944-1946 m. iš dangaus virš King County Vašingtone buvo galima matyti iš pažiūros ramų gyvenamųjų namų rajoną. Tačiau miestelis iš tiesų buvo pastatytas ant „Boeing“ gamyklos, kad užmaskuotų svarbų fabriką, rašo „Simple Flying“.
„Boeing Plant 2“
„Boeing Plant 2“ / „Boeing“ nuotr.

Svarbi gamykla

10 hektarų plotą užimanti „Plant 2“ gamykla buvo pastatyta 1936 m. ir po kurio laiko tapo vienų svarbiausių „Boeing“ orlaivių gamybos vieta. Čia buvo gaminami 307, 377 ir pradinis 737. Visgi slėpta ji buvo dėl kito lėktuvo – „B-17 Flying Fortress“ gamybos.

Prieš ataką Per Harbore 1941 m. gruodžio mėnesį, JAV karinės oro pajėgos turėjo mažiau nei 200 B-17 lėktuvų. Tačiau po atakos poreikis keturių variklių bombonešiams išaugo žvėriškai.

Iš viso iki 1945 m. balandžio buvo pagaminta 6 981 lėktuvas. Žvalgyba ir atakos iš dangaus tapo įprastu reiškiniu Antrojo pasaulinio karo arenoje. Kadangi gamykloje buvo ruošiami itin svarbūs kariniai orlaiviai, „Boeing“ sukūrė gudrų planą, kaip visą šį projektą paslėpti nuo pašalinių akių iš dangaus.

Lyg iš filmų

Kaip rašė „The Seattle Times“, „Boeing Pasakų šalis“ buvo sukurta iš burlapo (storo drobinio audinio), drobės ir vielinės tvoros. Veja ir medžiai iš tiesų buvo tik vištų plunksnos ir stiklas.

Kiekvienas pastatas buvo vos keturių pėdų (apie 120 cm) aukščio ir pagamintas iš medžio. Buvo padaryti netgi gatvių ženklai – „Sintetinės gatvė“, „Burlapo bulvaras“.

Pagrindinis projekto kūrėjas buvo dizaineris G.W Dennisas, tačiau prie jo sėkmės prisidėjo ir Holivudo scenų dizaineris Johnas Stewartas Detlie'is, kuris padėjo apmulkinti potencialius priešus pasinaudodamas technikomis, kurios naudotos kuriant filmus. Netgi buvo samdomi aktoriai, kad būtų sukurtas realesnis vaizdas.

VIDEO: Fake town built on roof of Boeing B17 Bomber factory during WWII

Vienas „B-17 Flying Fortress“ kainavo apie 200 tūkst. JAV dolerių, o įvertinus infliaciją šios dienos pinigais tai reikėtų beveik 4 mln. dolerių. O kasmet juk buvo gaminami tūkstančiai šių orlaivių, tad „Boeing“ ir JAV kariuomenė negalėjo sau leisti jokios rizikos.

Svarbios operacijos

JAV kariuomenės inžinieriai sintetinius namus, medžius ir vejas išardė 1946 m., praėjus metams po karo pabaigos.

Tačiau prieš netikro miestelio suardymą 30 tūkst. darbuotojų vos per vieną mėnesį, kai pasaulis buvo apgaubtas nežinios, sugebėjo pagaminti net 300 „B-17 Flying Fortress“. Iš viso per karą ant Vokietijos vien „B-17 Flying Fortress“ lėktuvai ant Vokietijos numetė 64 tūkst. tonų bombų.

TopFoto/Scanpix nuotr./„B-17 Flying Fortress“ per reidą Vokietijoje
TopFoto/Scanpix nuotr./„B-17 Flying Fortress“ per reidą Vokietijoje

„Plant 2“ gamykla ir toliau gamino karinius orlaivius, tokius kaip „B-47 Stratojet“ ir „B-52 Stratofortress“. Čia buvo gaminami ir komerciniai lėktuvai – pavyzdžiui, trys pirmieji „Boeing 737“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius