-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Chalkidikės pusiasalis – gražiausia vieta žemėje?

Dievo Poseidono trišakiu į tris dalis kadaise padalintas Egėjo jūros apsuptas Chalkidikės pusiasalis – viena iš trokštamiausių atostogų vietų pasaulyje. Tarsi gyvas iki mūsų dienų išlikęs Senovės Graikijos mitų įrodymas, šiandien pusiasalis turistus vilioja ne tik magija dvelkiančia praeitimi, bet ir civilizacijos nepaliesta smaragdu žėrinčia gamta, juosiama beribiais balto smėlio paplūdimiais.
Sartis
Sartis / Novaturo nuotr.

Trys toli į jūrą išsikišę pusiasaliai, supami keturių įlankų – natūraliai gamtos suformuota ideali vieta poilsiui savo lankytojus džiugina karštu pietietišku klimatu ir išskirtinai vešlia augmenija. Viena iš gražiausių bei ekologiškai švariausių Graikijos vietų laikomas pusiasalis tokią reputaciją užsitarnavo pelnytai – tropiniai miškai čia veši, netrukdomi žmonijos įsikišimų, o visai šalia neišmatuojamų auksinių Chalkidikės paplūdimių įrengtus prabangius viešbučius supa derlingoje žemėje žaliuojančios alyvuogių giraitės bei vynuogynai.

Novaturo nuotr./Dioniso vienuolynas
Novaturo nuotr./Dioniso vienuolynas

Trys pusiasaliai

Kasandra, Sitonija ir Atonas – legendomis ir mitais, kuriuos turistams kaskart noriai pasakoja netoli kurorto jau daugybę metų stūksančiuose autentiškuose kaimeliuose gyvenantys graikai, apipinti pusiasaliai. Sakoma, kad pusiasalius vieną nuo kito atskyrė, žinoma, meilė – dviem gigantams susipykus dėl žavingos undinės, jūrų dievas Poseidonas neapsikentęs trenkė trišake lazda į pusiasalį, taip sukurdamas šiandien kasmet dešimtis tūkstančių turistų džiuginantį pietų rojų.

Novaturo nuotr./Meteoros vienulynų panorama
Novaturo nuotr./Meteoros vienulynų panorama

Kiekvienas pusiasalis lankytojus vilioja savitu žavesiu. Kasandros ir Sitonijos pusiasaliuose kiekvieną turistą pasitinka ir išvykus dar ilgai apie šią vietą pamiršti neleidžia akinančiai balto smėlio paplūdimiai, skalaujami skaidraus ir visuomet šilto Egėjo jūros vandens, bei ideali natūralios gamtos ir visų atostogų privalumų santarvė. Prabangūs viešbučiai ir turistams skirti restoranai bei pramogos čia puikiai dera su nepaliesta ir vešinčia tropinių miškų žaluma, siūlančia ne tik pavėsį pavargusiems nuo kaitrios pietų saulės, bet ir kuriančia neįtikėtinus kraštovaizdžius, leidžiančius akis paganyti gamtos išsiilgusiems didmiesčių gyventojams.

Balto smėlio paplūdimiai

Mėlynąja vėliava dėl idealių maudymosi sąlygų ir gamtos apsaugos įvertinti Chalkidikės paplūdimiai lankytojus priverčia pasijusti tarsi gražiausiame pasaulio kampelyje: minkšto, balto smėlio, kerinčiai žydro švarios jūros vandens, kurio bangose žaidžia pietietiškos saulės spinduliai ir visa tai supanti vešli tropinė augmenija – tokį svajonių kampelį jau nuo vaikystės mintyse piešia daugelis, būtent tokiame bent trumpam pasijauti tarsi pasakoje kviečia pietų Graikija.

Novaturo nuotr./Bananų paplūdimys
Novaturo nuotr./Bananų paplūdimys

Jei pirmieji du Chalkidikės pusiasaliai idealiai tinka ramiam poilsiui ir yra puiki galimybė pasimėgauti visais gamtos teikiamais malonumais, tai trečiasis – Atono pusiasalis jame apsilankiusius panardina tarsi į visai kitą - istorijos ir mistikos pasaulį. Viduramžiais dvelkiančioje vietovėje iki šiol nėra nei transporto, nei elektros, o pastaruosius tūkstantį metų į pusiasalyje esantį mistinį Atono kalną griežtai neįleidžiamos moterys.

Siauromis Atono pusiasalio gatvelėmis nuo neatmenamų laikų keliauja tik vienuoliai ir atsiskyrėliai. Kadaise vienuolių čia gyveno net 40 tūkst. Šiandien pusiasalyje jų kur kas mažiau, tačiau asketiška ir mistika apgaubta vietos dvasia išliko. Kerinčios gamtos apsuptyje į dangų čia stiebiasi didingos bizantiškos bažnyčios, po savo skliautais saugančios neaprėpiamas senovinių rankraščių ir religinių knygų bibliotekas.

Legendomis apipintas Olimpo kalnas

Atono kalnas – ne vienintelė mistikos ir praeities dvasios kupina Chalkidikės pusiasalio vieta. Kadaise dievų buveine laikytas ir iki šių dienų daugybe mitų bei legendų apipintas didžiausias Graikijoje Olimpo kalnas taip pat masina turistus. Kadaise šventa laikytos vietos papėdėje visais laikais virė gyvenimas – čia statytos šventyklos, vyko svarbiausios šventės ir renginiai. Senovės Graikijos kultūra Chalkidikėje savo pėdsaką paliko iki šiol – Olimpo papėdėje esančiame Diono mieste turistai turi galimybę aplankyti Antikos dievų garbinimui skirtas šventyklas, kuriose prieš tūkstančius metų malonės ar atleidimo prašydavo graikai, o pasimesti prieš žygį į Rytus čia buvo atvykęs ir Aleksandras Didysis.

Novaturo nuotr./Baltasis bokatas Salonikuose
Novaturo nuotr./Baltasis bokštas Salonikuose

Istorijos paminklų gausa bei didybe pakeri ir kitas turistų itin mėgstamas miestas pusiasalyje – Salonikai, antras pagal dydį miestas Graikijoje, turtingas savo istorija, tačiau gausybe restoranų, prekybos centrų, klubų ir kitų pramogų masinantis ir šiuolaikiškų malonumų ieškančius lankytojus. Būtent čia, Salonikuose, galima pasimėgauti niekuomet nemiegančio didmiesčio gyvenimo tempu, apie kurį visiškai pamiršta kiekvienas, užklydęs į Chalkidikės paplūdimius, kuriuose laikas tarsi sustoja.

Novaturo nuotr./NovaturasČia rasite kelionių pasiūlymus į Chalikidę bei kitus Graikijos kurortus
Novaturo nuotr./Novaturas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius