Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsiausi nebaigti statyti pastatai: nuo „Edinburgo gėdos“ iki utopinio nacių stadiono

Pasaulyje yra nemažai pastatų, kurie nėra baigti statyti, tačiau vis tiek tapo įžymiais ir traukia turistus. Vieniems iš šių pastatų užbaigti pritrūko finansų, kitiems koją kiša neįtikėtinai sudėtingi planai. Tačiau šios nesėkmingos istorijos ir žavi turistus – jie plūsta savo akimis išvysti šiuos pastatus, kurie turi įdomias istorijas.
Adolfas Hitleris Niurnberge
Adolfas Hitleris Niurnberge / Wikipedia nuotr.
Temos: 2 Statybos Kelionės

„Fodors Travel“ sudarė dešimties garsiausių pastatų pasaulyje, kurie nėra baigti statyti, sąrašą. Susipažinkite su šiais turistų traukos taškais, kurių didžioji dalis virto vaiduokliais.

Barselonos Šv. Šeimynos bažnyčia

Dar kitaip žinoma kaip Sagrada Família buvo pradėta statyti dar 1882 metais. Neogotikinės bazilikos planai pasikeitė praėjus vos metams po jos statybų darbų pradžios. Tuomet architektas Antoni Gaudi pertvarkė šiuos planus. 1926 metais architektas mirė, o bazilika Barselonoje dar nebuvo baigta statyti. Vėliau, 1936 metais, kilęs Ispanijos pilietinis karas sustabdė statybas. Karo metu gipsiniai bazilikos modeliai buvo sunaikinti, tačiau vėliau juos pavyko atkurti.

Milijonai turistų kasmet vyksta apžiūrėti šios įspūdingos bažnyčios – ji įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Beje, turistai ir kiti geros valios žmonės finansuoja šias bazilikos statybas. Tikimasi, kad Šv. Šeimynos bažnyčia bus baigta statyti 2026 metais – praėjus daugiau nei 100 metų nuo jos statybos darbų pradžios.

Nacionalinis Škotijos paminklas

Paminklas Edinburge, Kaltono kalvos viršūnėje, buvo statomas kaip Atėnų Panteono kopija. Paminklas skirtas Napoleono karuose žuvusiems škotams atminti ir pradėtas statyti 1822 metais. Buvo tikimasi, kad paminklo statyboms reikalingi pinigai bus surinkti iš vietos visuomenės, tačiau taip nenutiko. 1829 metais paminklo statybos darbai sustojo.

Dabar šis akmeninis paminklas Škotijoje yra Edinburgo miesto panoramos dalis ir yra gavęs ne pačių mieliausių vardų: „Edinburgo gėda“, „Škotijos kvailystė“, „Škotijos pasididžiavimas ir skurdas“, „Edinburgo kvailystė“.

„Ryugyong“ viešbutis

Tai turėjo būti aukščiausias viešbutis pasaulyje, bet Šiaurės Korėjai pritrūko pinigų ir viešbučio, esančio sostinėje Pchenjane, durų nepravėrė nė vienas svečias. 105 aukštų ir 330 metrų aukščio pastatas pradėtas statyti 1987 metais ir 1992 metais jis pasiekė suplanuotą aukštį. Tačiau prasidėjusi ekonominė krizė sustabdė statybas. 2008 metais nuo pastato galiausiai patrauktas kranas, o 2018 metais ant viešbučio buvo įrengta daugiau nei 100 tūkst. lempučių, skurtų propagandiniams šou.

Jei viešbutis būtų atvėręs duris, jame būtų buvę 3000 kambarių svečiams, kurie būtų galėję lankytis penkiuose restoranuose. Bet ši vieta gavo tik „Pražūties viešbučio“ vardą.

Nacių vado stadionas

Adolfas Hitleris norėjo Niurnberge pastatyti didžiausią pasaulyje stadioną. 1937 metais jis pristatė statinio maketą. Jei stadionas būtų baigtas statyti, jame būtų tilpę 400 tūkst. žmonių. Inžinieriai jau buvo pagaminę bandomąjį maketą – per 18 mėnesių pastatytame pirminiame statinyje buvo 40 tūkst. sėdimų vietų. Nacių lyderis sakė, kad tikrasis stadionas vieną dieną taps visų Olimpinių žaidynių renginių vieta.

Visgi prasidėjus Antrajam pasauliniam karui stadiono statybos sustojo. Liko tik betoniniai pamatai, kurie primena apie ambicingus ir utopinius nacių režimo planus, kurie niekuo nevirto.

Menų mokyklos Kuboje

1961 metais Kubos lyderiai Fidelis Castro ir Che Guevara žaidė golfą viename Havanos užmiesčio klube, kai nusprendė toje vietoje pastatyti nemokamą meno mokyklą. Trims architektams buvo pavesta suprojektuoti penkias mokyklas. Darbai nedelsiant prasidėjo. Tačiau 1965 metais pasikeitė politinis klimatas ir buvo baigtos statyti tik dvi iš penkių mokyklų.

Neilgai trukus pastatų kompleksas virto džiunglėmis. 2011 metais Kuba mokyklų kompleksą paskelbė nacionaliniu paminklu.

Vaiduoklių bokštas Tailande

„Sathorn Unique Tower“, esantis Bankoke, Tailande, turėjo būti prabangus gyvenamasis namas. Tačiau 49 aukštų pastatas dabar geriau žinomas kaip vaiduoklių bokštas. Pastatas pradėtas statyti 1990 metais, kai ekonomika klestėjo, tačiau 1997 metais prasidėjęs ekonominis nuosmukis statybas sustabdė. Spėta pastatyti 80 proc. milžino.

Pastatas dabar yra apleistas, jame nėra elektros. Prie pastato galima išvysti įspėjančius ženklus, kad įsibrovėliai gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Nefereforo piramidė

Egipte esantis piramidžių kompleksas, skirtas tuometiniam faraonui Nefereforui, taip ir nebuvo baigtas statyti. Jis buvo statomas 2994-2345 metais prieš mūsų erą. Tai istorinis brangakmenis. Piramidė statyta Abusiro mieste.

Šiame mieste galima rasti ir daugiau istorinių paminklų. 2015 metais archeologų komanda čia aptiko Nefereforo žmonos kapą.

San Petronio bazilika

Pagrindinėje Bolonijos, Italijoje, aikštėje yra šešta pagal dydį Europos bažnyčia. Ji skirta miesto globėjui šventajam Petroniui atminti. Šios bazilikos statybos prasidėjo 1390 metais ir tęsėsi kelis dešimtmečius. Bet ir dabar prie jos nuvykus galima pamatyti, kad bazilikos fasadas dar nėra baigtas.

1929 metais miestas baziliką perdavė vyskupijai, o pati bažnyčia pašventinta tik 1954 metais. Nuo 2000 metų joje saugomos Bolonijos globėjo relikvijos.

Sienos katedra

Gotikinio stiliaus katedra Sienoje, Italijoje, pastatyta XIII amžiuje. Įspūdingas bažnyčios mozaikas daugiau nei 200 metų kūrė 40 skirtingų menininkų. XIV amžiuje buvo planuojama bažnyčią padidinti dvigubai. Tačiau viską apsunkino 1338 metais užklupęs juodasis maras, kurio metu miesto gyventojų skaičius sumažėjo nuo 100 tūkst. iki 30 tūkst.

Katedra taip ir liko nebaigta statyti. Jos rytinėje pusėje vis dar galima išvysti nebaigtų statybų likučius.

Dangoraižis Venesueloje

Venesuelos sostinėje Karakase esantis dangoraižis „Centro Financiero Confinanzas“ turėjo būti įspūdingas 45 aukštų pastatas, tačiau jis nebuvo baigtas statyti.

Pastato statybos prasidėjo 1990 metais, tačiau 1994 metais kilusi bankų krizė nutraukė dangoraižio statybas. Daug metų dangoraižis stovėjo apleistas ir pamirštas, kol 2007 metais jame įsikūrė skvoteriai – nuo tada pastatas žinomas kaip „vertikalus lūšnynas“. Taip finansų centru turėjęs tapti dangoraižis tapo vaiduokliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius