Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gidas Pernu – Estijos vasaros mieste

Jei Latvijos pajūris lietuviams jau senokai neblogai pažįstamas, Estiją išvykoms prie jūros renkamės ne taip dažnai. Toliau, vėsiau, brangiau, na ir estai – šalti ir nesvetingi. Pastarąjį teiginį iškart paneigsiu – Pernu (Pärnu) gyventojai mandagūs, malonūs, svečius aptarnauja gražiai ir yra labai paslaugūs. Na, o pats Pernu puikiai tinka pažinčiai su Estijos pajūriu – žavus nedidukas miestelis tituluojamas šalies vasaros sostine ir šiltuoju metų laiku čia plūste plūsta poilsiautojai. Koks gi jis, tas estų vasaros rojus?
Pernu – Estijos vasaros miestas
Pernu – Estijos vasaros miestas / 123rf.com nuotr.

Iš pirmo žvilgsnio šis tvarkingas ir jaukus miestas yra tipiškas Baltijos kultūrų ir architektūros kokteilis: spalvingi mediniai namukai, vienas kitas viduramžius menantis istorinio paveldo objektas, grakštūs bažnyčių bokštai ir rusų cerkvių kupolai, nykūs komunistinės eros pastatai ir ekonominį pakilimą liudijantys nauji šiuolaikiški, progresyvaus dizaino pavyzdžiai. Senamiestis – visai nedidelis, visus lankytinus objektus aptiksite nė neieškodami.

Pernu galima puikiai praleisti laiką savaitgalį, o gal ir ilgiau – priklauso nuo jūsų pomėgių, piniginės storio ir, žinoma, oro. Jei oras geras, į klausimą, ką veikti, atsakyta – visi skuba į paplūdimį. Kadangi Pernu –vasaros miestas, o vasara Estijoje trumpa, reikia mėgautis. Kita vertus, estai žino, kad jų orai nenuspėjami, ir vien paplūdimio pramogomis kliautis neverta. Blogu oru laukia muziejai, kultūros renginiai, pirkiniai ir pramogos uždarose erdvėse. Bet apie viską – iš eilės.

Istorinis ir architektūrinis paveldas

Kone viskas – mažutėliame senamiestyje. Akį patrauks grakšti barokinė Šv. Elžbietos bažnyčia ir labai daili Šv. Kotrynos cerkvė. Pagrindinė senamiesčio gatvė, skirta tik pėstiesiems, Riutli (Rüütli), prasideda nuo autobusų stoties ir atveda prie Talino vartų – senovėje šie vartai iš tiesų buvo kelio į Taliną pradžia. Dabar jie atsiveria į parką ir Valllikaar – šalia prieplaukos esančią gražiai sutvarkytą žaliąją zoną su miesto gynybinės sienos fragmentais, kuri puikiai tinka piknikams ir romantiškiems pasivaikščiojimams.

G.Lebednykaitės nuotr./Pernu, Estija
G.Lebednykaitės nuotr./Pernu, Estija

Dar Pernu senamiestyje įdomu pamatyti Mohr grūdų sandėlį, seniausią išlikusį miesto statinį Seegi Maaja, pasigrožėti nykesnius pastatus pagyvinančiais grafičiais ir gatves puošiančiomis skulptūromis žymių iš čia kilusių žmonių atminimui. Ar žinojote, kad būtent Pernu mieste gimė žymusis auksakalys Gustavas Fabergé, įkūręs savo vardo juvelyrikos namus, kurio sūnus, Carlas Fabergé, vėliau sukūrė žymiuosius Fabergé kiaušinius?

Vaikštant tolėliau nuo senamiesčio akį traukia mediniai namai, kai kurie – santūrių pastelinių spalvų, kiti nudažyti ryškiai, lyg atsvara dažnai apniukusiam dangui ir liūdnokam šaltajam sezonui. Dauguma tokių namukų – visai maži, bet juose užtenka vietos restoranėliams, kavinėms, nakvynės namams. Dydžiu ir puošnumu išsiskiria keletas Art Nuveau periodo vilų. Viena žymiausių – elegantiškoji Villa Ammende, dabar virtusi prašmatniu restoranu ir viešbučiu bei renginių centru.

G.Lebednykaitės nuotr./Pernu, Estija
G.Lebednykaitės nuotr./Pernu, Estija

Nepaisant ambicingo vasaros sostinės titulo ir svečių gausos, panašu, kad Pernu nevysto grandiozinių projektų ir didelių SPA-viešbučių kompleksų ar kelis tūkstančius žmonių talpinančių pramogų centrų ir sanatorijų čia nesimato. Gal estiškas nuosaikumas lemia, kad turistai čia pasitinkami svetingai, bet santūriai, atmosfera – rami, SPA centrai ir viešbučiai – vidutinio dydžio, funkcionalūs, be nereikalingos prabangos.

Parkai ir paplūdimiai

Pernu parkai – nuostabūs. Dideli, puikiai sutvarkyti, puiki atgaiva karštą vasaros dieną. Miesto centre esantis nedidukas Koidula parkas, skendintis gėlėse, primena Paryžių, o didžiausiame – Ranna – parke yra žymaus vietinio architekto suprojektuotas architektūros paveldo objektu laikomas „RannaHotell“ viešbutis, stadionas ir vis vyksta kokie nors renginiai. Apskritai miestas – labai erdvus, švarus ir žalias, visos gatvės ir alėjos nuolat skendi medžių pavėsyje.

G.Lebednykaitės nuotr./Pernu, Estija
G.Lebednykaitės nuotr./Pernu, Estija

Paplūdimys – tai, ko ir tikimės ir Baltijos pajūrio – baltas smėlis, kopos, vėsus vanduo. Beje, jūra čia labai sekli – norintiems rimtai paplaukioti, teks bristi toli, užtat mažiems vaikams – kaip tik. Išsiilgusiems romantikos ar ieškantiems fono gražioms nuotraukoms, būtina pasivaikščioti akmeniniu taku, kuris nusidriekia net du kilometrus į jūrą ir skiria Baltijos jūrą nuo Pernu upės žiočių. Šis siauras akmenų liežuvis buvo supiltas imperatorės Jekaterinos Didžiosios sprendimu 1769 metais. Atsargiai – akmenys sklidūs, kai kur – nestabilūs, o jūros lygiui pakilus, vanduo taką apsemia!

Kai blogas oras

Jei oras blogas ir prie jūros nesmagu, apsipirkimas – nebloga atostogų pramoga. Pernu didžiuojasi priešais autobusų stotį įsikūrusiu moderniu ir stilingu prekybos kvartalu Port Artur. Tai – erdvi aikštė, kurią supa keli parduotuvių ir kavinių pilni pastatai, juose rasite ir Lietuvoje pažįstamų prekių ženklų, ir estiškų butikų, ir gurmaniško maisto krautuvėlių su užsienietiškais ir estiškais produktais.

G.Lebednykaitės nuotr./Pernu, Estija
G.Lebednykaitės nuotr./Pernu, Estija

Kitas variantas – pasivaikščioti Riutli alėja, čia parduotuvės labiau orientuotos į turistus: suvenyrai, visokios „Made in Estonia“ gėrybės, vienetiniai rankų darbo gaminiai… Pernu yra ir menininkų bei amatininkų mėgiamas miestas – galima užsukti į Naujojo meno muziejų arba „Marja Magdalena Gild“ dirbtuves-parduotuvėlę, kur galima pabendrauti su amatininkais, stebėti, kaip jie dirba, sudalyvauti rankdarbių pamokoje ir įsigyti vietos menininkų kūrinių.

Pagaliau, jei norite rimtai susipažinti su miesto istorija, laukia Pernu muziejus – šiuolaikiškas, interaktyvus, su turtinga ekspozicija. Vienas žymiausių muziejaus eksponatų – vadinamoji Akmens amžiaus Madona, seniausia žmogų vaizduojanti skulptūra Skandinavijos ir Baltijos jūros regione, kuriai net 8000 metų!

G.Lebednykaitės nuotr./Pernu, Estija
G.Lebednykaitės nuotr./Pernu, Estija

Su vaikais

Trumpai viešnagei turėtų pakakti paplūdimio ir parkų su žaidimo aikštelėmis ir dviračių takais. Likus ilgiau ar esant blogam orui, galima užsukti į vos už 6 km nuo miesto esantį „Lottemaa“ pramogų parką – didžiausią Baltijos šalyse. Na, o pačiame mieste yra mini zoologijos sodas (ten laukia ropliai ir kiti šaltakraujai), „Tervise Paradiis“ vandens parkas ir jau minėti prekybos bei pramogų centrai.

Kainos

Kiek pinigų išleisite, priklausys tik nuo jūsų – Pernu gali būti labai brangus, nes yra ir 5 žvaigždučių viešbučių, ir prabangių restoranų, ir draugiškas taupantiems, jei nuomositės apartamentus ir gaminsitės maistą savarankiškai. Kambarys dviems vidutinio brangumo viešbutyje kainuoja 40–50 Eur, restoranuose galima papietauti už 7–8 Eur žmogui, puodelis kavos kainuos apie 1,50–2 Eur, paplūdimiai ir parkai, žinoma, nemokami (paplūdimyje galima nuomotis gultą už 5 eurus arba tiesiog pasitiesti rankšluostį kopose).

Pernu muziejaus bilietas kainuoja 8 Eur, Lottemaa parkas – 20 Eur žmogui vienos dienos apsilankymui arba 28 Eur dviem dienoms, o Terviise Paradiis šeimos bilietas kainuoja 32 Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius