Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grįžtantieji iš užsienio klaidžioja po reikalavimų labirintus

Iš užsienio į Lietuvą grįžtantys tautiečiai bandydami nepažeisti COVID-19 pandemijos metu galiojančių taisyklių ieško informacijos internete, skambina karštosios linijos telefonu, ieško atsakymų valdiškose institucijose, tačiau gauna patarimų, kurie prieštarauja vieni kitiems.
Grįžtantiesiems iš užsienio kyla daug klausimų dėl izoliacijos, privalomų mokamų ar nemokamų testų. Dėl nuolat kintančios situacijos net specialistai negali pateikti aiškių atsakymų į juos
Grįžtantiesiems iš užsienio kyla daug klausimų dėl izoliacijos, privalomų mokamų ar nemokamų testų. Dėl nuolat kintančios situacijos net specialistai negali pateikti aiškių atsakymų į juos / Jurgos Petronytės/Vakarų ekspreso nuotr.

Maža to, rekomenduojama žmonėms darytis testus už savo pinigus, nors tai turėtų būti atlikta nemokamai. Redakciją pasiekė klaipėdietės Evelinos (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) laiškas, kuriami ji aprašo savo patirtį aiškinantis, kaip elgtis grįžus iš Danijos.

„Šeštadienį, kai dar buvau Danijoj, skambinau į karštąją liniją užsiregistruoti testui. Man paaiškino, kad testas bus privalomas, grįžusi turėsiu izoliuotis, kol gausiu neigiamą testo atsakymą. Tačiau užsiregistruoti testui galiu tik grįžusi į Lietuvą. – rašė Evelina. – Grįžusi pirmadienį vėl skambinau telefonu 1808 ir bandžiau užsiregistruoti testui.

Man pasakė, kad testui registruoja tik asmenis su simptomais, o aš galiu nebent privačiai pasitikrinti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./COVID-19 patikros punktas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./COVID-19 patikros punktas Vilniuje

Kaip suprast? Man privalomas testas, bet turiu už jį mokėti pinigus? Tada konsultantė sako, kad grįžus iš Danijos nereikia testo. O kaip dėl audinių protrūkio? Pauzė... Po kurio laiko mergina tęsia pokalbį ir jau aiškina, kad testas privalomas, bet vis tiek registruojami asmenys tik su simptomais.

Pasiūlo skambinti į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC). Skambinu į NVSC. Konsultantė labai nustebo, kad karštoji linija manęs neregistravo testui. Ėmė pati skaityti įsakymą, kuriame parašyta, kad asmenys, atvykę iš tų šalių, kur yra viruso protrūkis žvėrelių fermose, privalo darytis testą.

Konsultantė labai nustebo, kad karštoji linija manęs neregistravo testui.

Manęs paklausė, ar dirbau fermose, ar buvau tuose miestuose, kur yra tos fermos, ar jaučiu kokius nors simptomus. Į visus klausimus atsakiau „ne“. Tada sako, kad man nereikia testo. O izoliacija? Gaunu atsakymą, kad Danija neįeina į paveiktų šalių sąrašą, nes Danijoje sergamumas mažesnis nei Lietuvoje. Dar kartą pasitikslinu, ar jau esu kaip laisvas paukštis? Atsakė, kad taip išeina. „Esat jauna, pati paanalizuokit tą naują įsakymą“, – pridūrė NVSC specialistė.“

Skaitykite internete

Paskambinome į NVSC Klaipėdos departamentą. Pasiteiravus, kaip derėtų elgtis iš užsienio į Lietuvą atvykstantiems žmonėms, NVSC atstovė Ramunė Vaičiulienė pasiūlė skaityti internete.

„Internetiniame puslapyje viskas surašyta, galiu tą patį nukopijuoti ir atsiųsti“, – pasiūlė R.Vaičiulienė.

Tik išgirdusi, kad perskaičius internete pateiktą informaciją kyla klausimų, paprašė juos pateikti raštu.

Pasak NVSC Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus patarėjos Linos Grinytės-Jauniškienės, grįžusieji iš COVID-19 paveiktų šalių ir iš šalių, kuriose fiksuotas viruso protrūkis audinių fermose, privalo atlikti tyrimą. Tai galima padaryti mobiliajame punkte, į kurį užsiregistruojama nemokamu tel. 1808. Kol sulaukiama tyrimo rezultatų, būtina izoliuotis. Kadangi šiuo metu yra dideli norinčiųjų išsitirti srautai, tyrimo gali tekti laukti keletą dienų, tad ir izoliacijoje gali tekti praleisti daugiau laiko.

„Jeigu žmogus nenori ilgai laukti ar dėl kitų priežasčių nenori ar negali pasinaudoti valstybės suteikiama galimybe nemokamai atlikti tyrimą, jis gali kreiptis į bet kurią kitą laboratoriją, atliekančią šiuos tyrimus, tačiau tada jam teks už jį susimokėti“, – sakė NVSC atstovė.

O kaip dėl užsieniečių atvykimo į Lietuvą karantino metu?

„Leidžiama atvykti užsieniečiams, teisėtai gyvenantiems valstybėse, kurios įtrauktos į Europos Sąjungos lygmeniu nustatytą trečiųjų šalių, kurių gyventojams laikinas išorės sienų kirtimo apribojimas nebūtinų kelionių į ES tikslais turėtų būti netaikomas, nebent jos yra įtrauktos į COVID-19 ligos paveiktų šalių sąrašą (sąrašas pridedamas)“, – rašoma L.Grinytės-Janušienės „Vakarų ekspresui“ atsiųstame atsakyme.

Ar pasidarė aiškiau? Po tokių atsakymų vėl kyla noras ieškoti informacijos internete, o gal taip viskas supinta specialiai, kad keliaujančiųjų būtų mažiau?

Nurodymai atvykstantiems iš užsienio NVSC puslapyje

Asmenims, atvykusiems iš paveiktų šalių, taikoma 10 dienų izoliacija. Jeigu ne seniau nei 48 val. prieš atvykdami į Lietuvą atlikote tyrimą ir gavote neigiamą atsakymą, izoliacija netaikoma. Lapkričio 18 d. duomenimis, tarp paveiktų šalių buvo Didžioji Britanija ir Šiaurės Airijos Karalystė, Lichtenšteinas, Šveicarija, JAV, Kanada, Rusija, Baltarusija, Ukraina ir dar 160 pasaulio valstybių, tarp kurių nėra nė vienos Europos Sąjungos valstybės.

Atskiras reikalavimas yra užsieniečiams, atvykstantiems iš trečiųjų šalių. Jie per 24 val. nuo atvykimo turi kreiptis į Karštąją liniją ar laboratorinius COVID-19 tyrimus atliekančią įstaigą ir užsiregistruoti tyrimo atlikimui.

Asmenys, atvykę iš Danijos, Ispanijos, Italijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Nyderlandų ar Švedijos, t. y. šalių, kuriose audinių auginimo ūkiuose nustatytas mutavęs SARS-CoV-2 virusas, privalo turėti ne seniau nei 48 val. laikotarpiu prieš atvykstant į Lietuvos Respubliką atliktą laboratorinį COVID-19 tyrimą ir gautą neigiamą atsakymą. Arba per 24 val. nuo atvykimo į Lietuvos Respubliką kreiptis į Karštąją koronaviruso liniją telefonu 1808 ar laboratorinius COVID-19 tyrimus atliekančią įstaigą ir užsiregistruoti laboratorinio tyrimo atlikimui COVID-19 nustatyti. Asmeniui taikoma izoliacija tol, kol bus gautas neigiamas COVID-19 tyrimo atsakymas.

VIDEO: Mitai ir moksliniai faktai: kokie apsisaugojimo nuo COVID-19 būdai veiksmingiausi
VIDEO: Speciali vaizdo medžiaga iš kovos su koronavirusu epicentro Santaros klinikose
VIDEO: „Gydytojas pataria“: COVID-19 testai ir priemonės, padedančios stiprinti imunitetą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius