Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ispanijos vasaros sostinė, kur saule mėgautis galima 3 tūkst. valandų per metus

Malagos miestas esantis Andalūzijos regione dėl savo klimato yra laikomas bene idealia vieta atostogoms. Dėl Viduržemio jūros poveikio Malagos nekamuoja karščiai, kurie alina kitas Andalūzijos teritorijas. Net ir karščiausią vasarą Malagoje kaitra būna pakeliama net ir nelabai ją mėgstantiems žmonėms.
Malaga
Malaga / 123rf.com nuotr.

Žiemoti mieste irgi neblogai, nes dėl tos pačios jūros bei kitoje pusėje esančių Malagos kalnų poveikio miestas yra vieta, kurioje žiemos yra bene šilčiausios žemyninėje Europoje.

Lyg dar to būtų negana, Malagoje beveik niekada nelyja, todėl antraštėje ir paminėjau saulėtąją sostinę. Tai vienas iš mažiausiai kritulių gaunančių miestų Europoje, todėl tikimybė, kad lietus sugadins jūsų atostogas Malagoje, yra beveik neegzistuojanti. Skelbiama, kad saule čia džiaugtis galima 3 tūkst. valandų per metus.

Po tokių gražių meteorologinių perspektyvų į Malagą norisi vykti kuo greičiau, ką mes ir darome po trumpos viešnagės Granadoje. Yra kovo pabaiga ir visur maloniai šilta – apie 20 laipsnių. Jūros vanduo čia niekada per daug neatšąla, todėl šiuo metų laiku pagal mūsų šalčio supratimą Malagos maudyklose galima normaliai išsimaudyti. Gulėti paplūdimyje gal ir šaltoka, bet juk niekas ir nesakė, kad kovą bus lengva. Man maudynės yra principinis dalykas, todėl maudžiausi kaip didelis nepaisant fakto, kad niekas daugiau nesimaudė.

123RF.com nuotr./Malaga, Ispanija
123RF.com nuotr./Malaga, Ispanija

Už tai klajoti po apylinkes šiuo metų laiku yra ypač malonu, nes dar nevargina karštis. Mieste jaučiasi šioks toks sujudimas, ir panašu, kad miestiečiai ima ruoštis tuoj prasidėsiančiam vasaros sezonui.

Į Malagą lietuviams atvykti yra ir paprasta, ir nelabai. Paprasta, nes Malagos oro uostas yra vienas didžiausių Ispanijoje, jame daugybę skrydžių vykdo žemų kaštų avialinijos, tad atvykti galima pakankamai pigiai. O nepaprasta, nes šiuo metu niekas ten neskrenda iš Lietuvos, taigi persėdimo neišvengsite. Kita vertus, mano nuomone, persėdimai nėra visiškas blogis, nes jei jie ilgi, jums duodama galimybė susipažinti su persėdimo miestu.

Mūsų atveju tai nėra aktualu, nes mes tik įpusėjome kelionę palei po Ispanijos pakrantę. Mūsų tiek galutinis, tiek pradinis kelionės taškas yra Madridas.

Nors Malaga labiausiai garsėja savo paplūdimiais, kuriuos vasarą užplūsta minios jūros išsiilgusių poilsiautojų, tačiau ir be jų miestas siūlo daug kultūrinių, istorinių, gastronominių, apsipirkinėjimo ir kitų atrakcijų keliautojams.

Nors kažkiek susigaudantis „kas ir kur“ keliautojas Malagą žino kaip Pablo Picasso gimtinę. Jis yra garsiausias Malagoje gyvenęs žymus žmogus. Mieste yra Picasso muziejus, kuriame eksponuojami dailininko kūriniai. Ekskursijos siūlomos ir į dailininko gimtąjį namą, stovintį vienoje iš Malagos centrinės dalies gatvelių. Tiesa, jame dailininko kūrinių beveik nėra, nebent tik tie, kuriuos jis sukūrė vaikystėje, tačiau visgi tai vieta, kurioje garsusis dalininkas augo, todėl gali būti visai įdomu apsilankyti name dėl bendro išprusimo.

„Scanpix“ nuotr./Pablo Picasso
„Scanpix“ nuotr./Pablo Picasso

Kitas garsus žmogus, gyvenęs, auginęs vaikus Malagos apylinkėse yra mūsų krepšinio guru Arvydas Sabonis. Jis iki šiol čia turi namus, ir, kiek teko girdėti, miestiečiai jį ir jo šeimą labai gerbia, laiko sava ir laukia sugrįžtančios, o vienam iš sūnų netgi siūlė priimti Ispanijos pilietybę.

Galite šaipytis, kad mūsų Sabą sulyginau su žymiuoju Pablo Picasso, tačiau esu tikras, kad Lietuvoje nedaug kas galėtų apie Picasso papasakoti daugiau nei pora sakinių. Ir net aš pats negalėčiau, nes visiškai nesidomiu daile. O apie Arvydą Sabonį? Tai kuris čia žinomesnis, ką?

Viešėdami Granadoje aptikome daug palikimo iš maurų valdymo laikų. Jo, nors ir nedaug, galima aptikti ir Malagoje. Vienas tokių yra Alcazaba – maurų valdovo pilis. Ji yra miesto viduryje ant kalno, nuo kurio atsiveria miesto panorama. Kalno papėdėje yra romėnų amfiteatras.

Jei nedomina maurų palikimas, galima rasti ir daug ispaniškosios istorijos. Žymiausias objektas – Malagos katedra, kuri yra taip pat miesto centre.

123rf.com nuotr./Malaga
123rf.com nuotr./Malaga

Tačiau tikiu, kad daugumą keliautojų, kaip ir mes, labiausiai Malaga vilioja jūros malonumais. Kovo mėnesį tų malonumų kiek mažiau, tačiau pradedant geguže čia užeina tikra jūros karštligė. Artimiausias paplūdimys keliaujant iš miesto centro yra La Malagueta. Jis yra geras, tačiau vietiniai kalba, kad pavažiavus miesto autobusu šiek tiek rytų pusėn galima rasti jaukesnių ir švaresnių. Galima juos pasiekti ir pėsčiomis, tačiau tas aktualu tik ilgų pasivaikščiojimų mėgėjams.

Gera pasivaikščioti ir palei jūrą einančioje krantinėje. Joje, kaip ir priklauso vasaros sostinei, vasaromis verda aktyvus gyvenimas. Krantinėje rekomenduojama paragauti jūros gėrybių. Tą padaryti, žinoma, galima, tačiau kaip ir daugumoje tokių vietų, maisto ar paslaugų kainos yra kiek užkeltos ir ne visada geriausios kokybės. Geriau tokių vietų paieškoti kiek toliau nuo pagrindinių turistų būriavimosi vietų, kad ir kiek pasislinkus link rytinių paplūdimių.

123rf.com nuotr./Malaga
123rf.com nuotr./Malaga

Užeigos, siūlančios jūros gėrybes, vadinamos čiringitos. Populiariausias malagietiškas patiekalas yra espetos – sardinės, sumautos ant bambukinio iešmo ir iškeptos ant grilio. Kiekvienas čiringito pasiūlys jums šį patiekalą. Jei nepatinka sardinės, galima rinktis kitą žuvį. Jūros gėrybės Andalūzijoje yra nacionalinis patiekalas. Labai populiari kepta rykliena arba tunas, paruošti česnako ir acto marinate. Ir dar vienas perliukas – vyne kepti moliuskai.

Populiariausias miesto gėrimas – saldus vynas, pagamintas iš muskatinių vynuogių.

123rf.com nuotr./Malaga
123rf.com nuotr./Malaga

Naktinių nuotykių mėgėjų Malaga neturėtų apvilti. Vasaromis mieste vyksta aktyvus naktinis gyvenimas, o savaitgaliais išvis primena nesibaigiančią fiestą.

Kadangi oras ir maistas puikus, nuotaika gera, vyno (nealkoholinio) apstu, o vanduo nelabai šaltas, pasiliekame Malagoje kelioms dienoms. O po to, lydimi maurų kvapą nešančio Šiaurės Afrikos dykumų vėjo, pro Gibraltarą ir Andalūzijos sostinę Seviliją keliausime į Lisaboną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius