-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Įspūdžiai iš Karaliaučiaus: nuostabų vokišką miestą rusai pavertė sovietine skyle

Papasakojus, kaip sekėsi važinėti po Kaliningrado srities pajūrio miestukus, vienas kurių ilgus metus buvo uždaru Sovietų Sąjungos miestu, atėjo laikas ir pačiam Kaliningradui, arba kaip dar Lietuvoje sakoma – Karaliaučiui. Tad, jei leisite, šį miestą, buvusį vokiečių Rytų Prūsijos sostine, dabar esantį rusų Kaliningrado srities jurisdikcijoje, būtent taip ir vadinsiu. Šis pavadinimas lietuvių kalboje yra taip pat oficialus – visi kelio ženklai Lietuvoje kreipia būtent į Karaliaučių.
Plaukiojant Priegliumi
Plaukiojant Priegliumi / V.Mikaičio nuotr.

O ir šiaip, Kaliningrado pavadinimas man atrodo toks beformis ir be fantazijos. Miestas taip pavadintas buvusio nominalaus Sovietų Sąjungos vadovo Kalinino garbei. Laikai, kai valdė Kalininas (iš tiesų valdė Stalinas, Kalininas buvo jo padlaižys, lindęs jam į užpakalį, kad nebūtų likviduotas ar išvežtas į gulagą), Lietuvai buvo labai blogi, tai kaip ir natūralu, jog simpatijų šitam pavadinimui yra lygiai nulis.

Tuo tarpu Karaliaučiaus pavadinimas mena tarpukarį, kai šis nuostabaus grožio miestas buvo laikomas vienu gražiausių Rytų Europoje, kol jo nesugriovė britų naikintuvai ir nepribaigė sovietų artilerija.

Kaip jau buvau minėjęs, į Karaliaučiaus kraštą priešpandeminę vasarą nuvykau savo automobiliu savaitgalio praleisti. Išsinuomojau vieno kambario butą sovietiniame daugiabutyje miesto centre. Kodėl toks stovi miesto centre? Nes per karą centras buvo virtęs griuvėsių krūva. Buvo sugriauta apie 90 proc. jo pastatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius