-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Keliautojų pora beveik keturis mėnesius buvo dingusi Irane: dabar jaučia „nepaprastą palengvėjimą“

Du kelionių tinklaraštininkai iš Naujosios Zelandijos, kurie beveik keturis mėnesius buvo dingę Irane, ketvirtadienį išplatintame pranešime kalba apie „nepaprastą palengvėjimą“ sugrįžus pas savo šeimas.
Iranas
Iranas / 123RF.com nuotr.

Jaunavedžiai Bridget Thackwray ir Topheris Richwhite'as liepos pradžioje iš Turkijos nuvyko į Iraną, o tada ryšys su jais nutrūko.

Irane jie buvo apklausti vietos valdžios institucijų, bet Naujosios Zelandijos pareigūnai trečiadienį patvirtino, kad tinklaraštininkai išvyko iš Irano ir yra „sveiki bei saugūs“.

Kelis mėnesius kai kurie iš 300 tūkst. poros sekėjų reiškė nerimą dėl keliautojų saugumo, o Naujosios Zelandijos vyriausybė neatsakydavo į žiniasklaidos prašymus pakomentuoti.

Trečiadienį ministrė pirmininkė Jacinda Ardern pagaliau nutraukė tylą ir pranešė, jog pareigūnai kelis mėnesius „sunkiai dirbo“, kad „užtikrintų saugų“ poros išvykimą iš Irano.

Iraniečių pareigūnai naujienų agentūrai AFP sakė, kad pora nebuvo nei sulaikyta, nei areštuota. Naujosios Zelandijos vyriausybė taip pat neužsiminė apie jokį oficialų sulaikymą.

Ketvirtadienį išplatintame bendrame pranešime teigiama, kad B.Trackwray ir T.Richwhite'as jaučia palengvėjimą sugrįžę pas šeimas, bet nesakoma, ar jie šiuo metu yra Naujojoje Zelandijoje.

„Mums nepaprastai palengvėjo, džiaugiamės grįžę atgal pas savo šeimas“, – sakoma pranešime.

123RF.com nuotr. / Iranas
123RF.com nuotr. / Iranas

„Esame labai dėkingi visiems, kurie mus palaikė pastaraisiais mėnesiais, ir nuoširdžiai dėkojame jiems už pagalbą šiuo sudėtingu mūsų ekspedicijos „Žemė“ etapu“, – pridūrė jaunavedžiai.

Keliautojų pora po pasaulį važinėja savo transporto priemone su keturiais varančiaisiais ratais, o kelionių akimirkomis aktyviai dalijasi socialiniuose tinkluose. Tačiau liepos pradžioje įvažiavę į Iraną iš Turkijos jie liovėsi rašę savo socialiniuose tinkluose.

Tikslios detalės dėl to, kas jiems nutiko Irane, vis dar neaiškios.

Tačiau J.Ardern pavaduotojas Grantas Robertsonas teigė, kad pora be Naujosios Zelandijos vyriausybės įsikišimo niekaip nebūtų galėjusi išvykti iš Irano.

Abu kelionių tinklaraštininkai buvo kritikuojami už tai, kad nepaisė vyriausybės patarimų nevykti į Iraną.

B.Trackwray ir T.Richwhite'as prašo privatumo, kol susigyvens su pastarųjų mėnesių įvykiais.

Abu kelionių tinklaraštininkai buvo kritikuojami už tai, kad nepaisė vyriausybės patarimų nevykti į Iraną.

123rf.com nuotr. / Urmijos ežeras Irane
123rf.com nuotr. / Urmijos ežeras Irane

Trečiadienį J.Ardern vyriausybė atnaujino rekomendacijas dėl kelionių į Iraną ir paragino Naujosios Zelandijos piliečius, vis dar esančius šiitiškoje respublikoje, išvykti iš jos.

Dauguma pasaulio valstybių taip pat pataria savo piliečiams nevykti į Iraną.

Iranas, nesutariantis su JAV ir jų sąjungininkėmis nuo pat 1979 metų Islamo revoliucijos, dažnai sulaiko vakariečius. Jie ilgus metus sėdi kalėjimuose arba būna paleidžiami po intensyvių užkulisinių derybų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius