Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kelionės su COVID pasu: kaip vienas paukščiukas gali palikti ant žemės

Lygiai mėnuo, kaip oficialiai galioja Europos Sąjungos (ES) skaitmeninis COVID pažymėjimas, turintis per pandemiją palengvinti keliones po žemyną. Patogumo jis tikrai turėtų suteikti – pažymėjimą galima laikyti savotišku voku, į kurį sudėti kelionei reikalingi dokumentai (testo rezultatas, pažymėjimas apie pasiskiepijimą ir pan.), bet realybėje ne viskas taip paprasta. Problemų gali sukelti vos viena menka, pavyzdžiui, testuotojo palikta klaida.
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Skaitmeninis COVID pažymėjimas, dar vadinamas žaliuoju pasu, nuo liepos 1 d. galioja visoje Bendrijoje ir dar keliose valstybėse. Jį gali gauti visi ES narių piliečiai ir čia teisėtai gyvenantys žmonės, kurie yra: pasiskiepiję nuo COVID-19, persirgę šia liga arba gavę neigiamą testo rezultatą.

Per diskusijas Europos Parlamente buvo aiškinama, kad jis turėtų supaprastinti keliavimą po Bendriją ir dar kelias šalis. Ar tikrai, neseniai patikrinau. Sutrumpinant ilgą istoriją: pažymėjimo taip ir neprireikė, nes galiausiai keliavau senu būdu – su popieriais (taip pat – išrašytais ranka).

Jokių QR kodų, kuriuos būtų užtekę nuskenuoti oro uoste ir – tiesiai į lėktuvą, negavau arba gavau per vėlai.

Kad pažymėjimas nepalengvino gyvenimo ir kitiems, matau iš diskusijų socialiniuose tinkluose. Nebūna dienos, kad „Facebook“ neišmestų klausimų: kas skridot į Vilnių, kokio testo reikia? o iš kur tą kodą gauti? ar labai tikrina? man davė tik kodą, nėra pavardės, ar praleis?

Nenori testų – nekeliauk

Laukiau to COVID pažymėjimo labiau nei tiesioginio traukinio iš Vilniaus į Varšuvą. Ar ne XXI amžiuje gyventume, ar neturime mobiliųjų telefonų, kad negalėtume naudotis tiesiog dar viena programėle? Atsisiunčiau, kai tik radau, iš kur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius