Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keukenhofas: čia gyvena pavasaris

Pastaruoju metu pavasaris Lietuvoje pasidarė visai nebepunktualus. O šilumos ir pavasario žiedų norisi sulaukti greičiau. Kad laukti nebūtų taip nuobodu, siūlau išeitį – kelionę į Keukenhofą, esantį šalia Amsterdamo.
Keukenhofas
Keukenhofas / Dovilės Šileikytės nuotr.

Nuo kovo vidurio iki gegužės vidurio šiame 32 hektarų parke žydi septyni milijonai žiedų: tulpės, narcizai, hiacintai, nesuskaičiuojama galybė jų spalvų ir formų, nosį kutena hiacintų kvapas. Paviljonuose – orchidėjos, amariliai, rožės, kurių žiedlapių krašteliai pabarstyti blizgučiais. Akys raibsta nuo spalvų derinių ir kompozicijų, fontanų, kanalų, tvenkinių, senų medžių, gyvūnų aptvarų, yra kavinės, vaikų žaidimų aikštelė.

Žydinčius laukus apžiūrėti galima plaukiant laiveliu arba išsinuomoti dviračius ir pasivažinėti po apylinkes. "Oranje Nassau" paviljone kiekvieną savaitę keičiamos skintos gėlės, Beatričės paviljone – nuolatinė orchidėjų ir anturių ekspozicija, Viljamo Aleksanderio paviljone – tulpės, lelijos ir kiti augalai. Yra kelios parduotuvėlės, kuriose parduodami suvenyrai ir augalų svogūnėliai.

Kasmet pasirenkama vis kita tema. 2017 m. Keukenhofas įsitraukė į visos šalies renginius, skirtus De Stijl meno judėjimo šimtmečiui paminėti. Iš 80 tūkst. žiedų buvo sudėliota vieno iš šio judėjimo atstovų – Pietro Mondriano – kompozicija. Ankstesniais metais buvo pasirinktos Aukso amžiaus, Van Gogh (minint jo 125-ąsias mirties metines), Olandijos, Jungtinės karalystės, Lenkijos, Rusijos, Vokietijos temos, todėl lankytojai galėjo pamatyti iš žydinčių gėlių sudėliotus Big Beną ir Tauerio tiltą, Amsterdamo kanalus ir milžinišką tulpę, Van Gogh ir Chopino portretus, Brandenburgo vartus, vieną iš Maskvos soborų.

2018-ųjų tema – „Romantika gėlėse“. Juk tai du neatskiriami dalykai. Gražiausias pasaulyje pavasario parkas su gėlių jūra lankytojus žada nuteikti romantiškai ir pavasariškai. Vyks įvairūs renginiai: pavyzdžiui, pasakų festivalis – nuo kovo 28 d. iki parko uždarymo gegužės 13 d. trečiadienių popietės bus skirtos pasakoms. Gegužės 12–13 d. savaitgalį, kai Nyderlanduose bus švenčiama Motinos diena, Keukenhofe skambės klasikinė muzika, kuri lankytojus nukels į 19 amžių.

Kaip Nyderlanduose paplito tulpės

Pirmieji tulpių svogūnėliai Nyderlandus pasiekė 16 a. pabaigoje iš Osmanų imperijos. 1625 m. šalies ekonomika vos nesubyrėjo, kai nežinomas virusas paveikė tulpes ir šios įgavo keistą atspalvį. Neįprastos spalvos tulpės svogūnėlis galėjo kainuoti tiek, kiek 50 karvių – 5000 florinų. Netgi paprasti kaimo žmonės suprato, kad vietoje ropių geriau auginti tulpes – net jei iš viso derliaus parduotų tik vieną svogūnėlį, investicija atsipirktų.

Dovilės Šileikytės nuotr./Keukenhofas
Dovilės Šileikytės nuotr./Keukenhofas

Kad nemirtų iš bado iki derliaus nuėmimo, kaimo gyventojai pradėjo planuoti savo ateities pelną. Tačiau išvesti naują veislę buvo tas pats, kas dalyvauti loterijoje: kažkam pasisekdavo užsidirbti, o kažkam, deja, ne.

Svogūnėliai tapo spekuliacijos objektu, jų kainos ir kilo, ir krito, kol vyriausybė specialiu įsakymu stabilizavo kainas. Dabar Nyderlandai eksportuoja du trečdalius pasaulyje esančių gėlių. 2017 m. šalis iš jų eksporto uždirbo 9.1 milijardo eurų, rašoma Nyderlandų vyriausybės interneto puslapyje.

Parko istorija

„Keukenhof“ išvertus iš olandų kalbos reiškia „daržas“ – XV a. čia augo žolelės dvaro virtuvei. Idėją sukurti gėlių parką 1949 m. sumanė gėlių eksportuotojai ir augintojai. Jie nusprendė sukurti ekspoziciją gėlių pardavimui. Pradėjo auginti ne tik tulpes, bet ir narcizus, hiacintus, japoniškas sakuras. Tai buvo šio parko pradžia. Parką XIX a. aplink Teylingeno rūmus įrengė kraštovaizdžio architektas Janas Davidas Zocheris. 100 Olandijos įmonių kasmet dalyvauja apsodinant Keukenhofą pagal naujus projektus.

Dovilės Šileikytės nuotr./Keukenhofas
Dovilės Šileikytės nuotr./Keukenhofas

Iš Schipholio oro uosto į parką veža 858, iš Leideno 854, o iš Haarlemo 850 numeriu pažymėti autobusai. Internetu parduodami bilietai (17 Eur) į parką arba bendri bilietai (24 Eur) – su jais pateksite į parką ir nuvažiuosite į Keukenhofą ir iš jo. Šiemet parkas dirbs kasdien nuo kovo 22 iki gegužės 13 dienos – tiesa, derėtų atsiminti, kad gėlės žydi gamtos, o ne kalendoriaus ritmu, todėl atvykę šio laikotarpio pradžioje ar pabaigoje viso parko grožio galite ir neišvysti.

Gėlių paradas (Bloemencorso) šiemet vyks balandžio 21 d., renginio tema – kultūra. Parado maršrutas tęsiasi nuo Nordvijko iki Harlemo per kaimus, kuriuose auginamos gėlės, driekiasi ir per Keukenhofą. Iškilmingos eisenos ilgis – apie 40 km. Gražiausias reginys – gėlių skulptūros, kurioms sukurti reikia kelių dienų ar savaitės ir darbščių kūrėjų: karietos, laivai, pasakų personažai ir kt., eisenoje dalyvauja ir muzikantai, šokėjai.

Dovilės Šileikytės nuotr./Keukenhofas
Dovilės Šileikytės nuotr./Keukenhofas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius