Dabar populiaru
Publikuota: 2018 balandžio 8d. 20:30

Kitokia Meksika. Tarantulai ir vabalų lervos: actekų dieta

Vabalų ir vabzdžių valgymas Meksikoje Tik 15min
Paul Stewart nuotr. / Vabalų ir vabzdžių valgymas Meksikoje

„Jums supjaustyti ir įmaišyti į „taco“ vyniotinį, ar valgysite taip?“ – nerūpestingai teiraujasi vietinis Tasko miestelio virtuvės šefas, tiesdamas man popierinę lėkštelę su tarantulu. Ant šio gatvės maisto stendo stalo pilna pačių įvairiausių gėrybių: džiovinti skorpionai, skrudinti žiogai, meskalio buteliuose mirkstančios gusano kirmėlės, svieste su česnaku skrudintos „maguey“ lervos, vadinamos „meksikietiškais ikrais“, ir kepinti skėriai.

Šįkart mandagiai atsisakau: nors Peru Amazonės džiunglėse esu ragavusi termitų ir nedidelių vikšrų (skonis tikrai kaip migdolų, beje), didžiulis tarantulas ir džiovinti skorpionai apetito nesužadina. Tiesa, turbūt, be reikalo: valgyti vabalus meksikiečiams nėra nieko neįprasto. Šioje šalyje egzistuoja per 500 valgomų vabalų rūšių, o užkandžiauti skėriais, vikšrais ir skruzdėlių kiaušiniais – sena actekų tradicija.

Čempionų pusryčiai

Anot istorikų, net nuožmieji actekų kariai dažnai maitindavosi ne kuo kitu, o vabzdžiais. Vikšrai, lervos, skruzdėlės ir žiogai turi neįtikėtinai daug proteinų – anot biologų, kartais net šešiskart daugiau nei jautiena ar vištiena, tad nugalėjus pasibjaurėjimą vabzdžių dieta, ji gali tapti sveikos gyvensenos pagrindu.

Paul Stewart nuotr./Vabalų ir vabzdžių valgymas Meksikoje
Paul Stewart nuotr./Vabalų ir vabzdžių valgymas Meksikoje

Vabzdžiais, panašu, mito tiek actekai, tiek kitos vietinės indėnų kultūros Pietų ir Vidurio Meksikoje – apie tai liudija vietiniu meniu pasibaisėjusių ispanų užkariautojų dienoraščiai. Vėlyvaisiais viduramžiais ir vėliau Meksikos elitas ėmė bjaurėtis indėnišku papročiu kirsti žiogus ir kirmėles, ir vabalais ėmė maitintis išimtinai vargingesnieji meksikiečiai, kurie retai galėdavo sau leisti įsigyti mėsos.

Šiandien vabalų ir vabzdžių patiekalai ir vėl populiarėja: skrudinti žiogai, aplieti šokoladu, citrinų sultimis ir druska gardintos skruzdės bei kepti vikšrai prasiskynė kelią net į prabangiausius meksikietiškus restoranus, kur už tuziną gurmaniškai paruoštų gusano lervų gali tekti pakloti per keliasdešimt eurų.

Ledinukai su cikadomis

Vis dėlto daugiausia vabzdžių vis dar suvalgo Meksikos indėnai ir vargingesni metisai. Hidalgo, Čiapaso, Oachaka ir Gerero valstijose kone kiekvieno miestelio turguje vis dar galima įsigyti pačių įvairiausių „skanumynų“: svirpliai nuplaunami ir skrudinami keptuvėje, o tuomet dedami į tradicinius taco vyniotinius.

Paul Stewart nuotr./Vabalų ir vabzdžių valgymas Meksikoje
Paul Stewart nuotr./Vabalų ir vabzdžių valgymas Meksikoje

Vabzdžiai, turintys stiprų skonį – įvairūs vikšrai ir kai kurios skruzdėlių rūšys – dažnai iškepami, tuomet sutrinami į miltus ir naudojami kaip proteinų turtingas priedas, maišomas į padažus ir salotas. Skrudinti žiogai su druska ir laimu valgomi kaip traškučiai, dažnai – kaip užkandis prie meskalio. O paties meskalio butelių dugne dažnai ritinėjasi didžiulės gusano lervos – anot meskalio fanatikų, jos pridedančios šiam gėrimui ypatingo skonio; dar kitų teigimu, lervos suteikiančios meskaliui afrodiziako savybių.

Net vaikai Meksikoje nesibaido vabzdžių: Tasko turguje galima rasti ledinukų su cikadomis. „Cikada – kur kas sveikesnis užkandis nei cukrus, bet meksikiečiai mėgsta lepinti savo vaikus saldumynais. Tad taip bent jau pridedame ledinukams maistinės vertės“, – sako biologas ir vabalų dietos advokatas Juanas Garcia Oviedo.

„Be to, vabalai gali ištraukti žmones iš skurdo. Aplink Meksiko miestą gyvenantys žemdirbiai anksčiau išleisdavo galybę pinigų pesticidams. Tačiau dabar jie mato, jog kur kas labiau apsimoka vabzdžius gaudyti ir parduoti, o ne nuodyti. Tiesą sakant, kai kurie ūkininkai dabar specialiai augina prastos kokybės kukurūzus, kurių derlius jiems neįdomus – kukurūzai auga vien tam, kad pritrauktų skėrius ir žiogus, kuriuos fermeriai gaudo ir parduoda restoranams“, – pasakoja J.G.Oviedo.

Paul Stewart nuotr./Vabalų ir vabzdžių valgymas Meksikoje
Paul Stewart nuotr./Vabalų ir vabzdžių valgymas Meksikoje

Anot mokslininko, vabalų dietai populiarėjant, ūkininkai galėtų užsiimti organiška veikla: nebereikėtų naudoti chemikalų ir pesticidų, vabalai būtų papildomas pajamų šaltinis, o ūkis galėtų auginti organiškas daržoves.

Vabalai – ateities meniu?

Vabzdžių valgymą propaguoja ne tik meksikiečiai: „naujojo sušio“ maistinėmis savybėmis, ekonomiškumu bei nauda gamtai įsitikinę ir JAV bei Europos gurmanai, mokslininkai ir biologai.

Kasmet Žemė pasipildo maždaug 70-ia milijonų žmonių; prognozuojama, jog 2050-aisiais žmonių populiacija sieks devynetą milijardų. Jau dabar naudojame 70% planetos žemės ūkio resursų maistui, taigi kaip reiks maitintis, kai peržengsime kritinę ribą? „Vabzdžiais“, – sutaria mokslininkai. Jungtinių Tautų Maisto ir Žemės Ūkio Organizacija prieš porą metų atliko išsamų entomofagijos (vabzdžių valgymo) praktikos tyrimą, ir jo išvados vienos: vabalai – tai ateities maistas. Jau dabar beveik du milijonai žmonių pasaulyje maitinasi vabzdžiais; visoje planetoje yra per 1,900 skirtingų valgomų vabzdžių rūšių. Vabalai, skruzdės, vikšrai, žiogai, lervos ir vapsvos – tarp populiariausiųjų.

Paul Stewart nuotr./Vabalų ir vabzdžių valgymas Meksikoje
Paul Stewart nuotr./Vabalų ir vabzdžių valgymas Meksikoje

Žinoma, nepratusiems prie tokių „skanėstų“, mintis užkandžiauti vabalais gali atrodyti atgrasi. „Tačiau pasižiūrėkime, kokias pabaisas jau valgome ir visiškai nesišlykštime: prancūzų dievinamos sraigės, įvairiausi moliuskai, „jūros tarakonai“ omarai... Skrudinti žiogai nėra nė kiek daugiau atgrasūs nei krevetės“, – įsitikinęs J.G.Oviedo. Be to, pasak biologo, vabalų skonis gali būti neįtikėtinai geras: tarantulas, jo teigimu, skoniu primena krabo mėsą, skorpionai turi žuvies skonį, o štai raudonosios maguey lervos gali turėti aštrų prieskonį.

Nors nei tarantulais, nei skorpionais taip ir nesusigundžiau, galbūt vis dar pasiryšiu išmėginti skrudintų svirplių taco arba garsiuosius „meksikietiškuosius ikrus“ – svieste keptus vikšrelius.

Gero apetito!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Daugelis britų nieko nenutuokia apie Europos Sąjungą

Vitaminai sielai. J.Statkevičius apie didžiausią savo priešą – liežuvį, draugystę ir meilę

Verslas

Skolininkai nuo antstolių ar VMI slepiasi po „Revolut“, bet startuolis žada pokyčius

24sek

Agresijos pliūpsnis – po rungtynių Artūras Gudaitis susimušė su varžovu

Gyvenimas

Vita apie šeimoje patirtą pragarą: „Gulėjau ant grindų ir nesuvokiau, kad tai vyksta su manimi“

„Atsarginiai“: brolių Lavrinovičių staigmena, J.Valančiūno atostogos ir geriausi NBA visų laikų duetai

Vardai

Dramatiška baigtis „Lietuvos balso“ ketvirtfinalyje – projektą paliko du favoritai

Pasaulis kišenėje

Ką atrasti naujojoje Lietuvos kultūros sostinėje

Sportas

Lionelio Messi įvarčių šou – „Barcelona“ nušlavė varžovus

Aktualu

Donaldo Trumpo reitingai prasti, tačiau jis dar gali laimėti 2020-aisiais

Sportas

S.Gaižauskas ringe „užsidirbo“ neįtikėtino dydžio guzą: „Tokio dar neturėjau“

Vardai

Donata Gutauskienė-Laisva apsisprendė – didinsis krūtinę: „Noriu gražios, telpančios į delniuką“

Mokslas.IT

„Google+“ dėl programinės klaidos bus uždarytas anksčiau negu planuota

Gyvenimas

Kokias ligas išduoda sausos ir raudonos akys: akių lašai nepadės

Kultūra

15min knygų rinkimuose apdovanota vertėja I.Aleksaitė: „Prie Gombrowicziaus prieinu šonu, kad susmigčiau į jį ašmenimis“

Gazas

7 faktai apie „Subaru“: sraigtasparniai, mitas apie WRC ir legendinis patikimumas

Vardai

Su seserimis ir pussesere uždainavęs R.Kirilkinas: „Galbūt daugiau to niekada nebepakartosime“

Vardai

„Lietuvos balso“ numylėtinė Eglė Jurgaitytė šokiravo – atskleidė tamsiąją populiarumo pusę

Laisvalaikis

Išleistas 500 metų kalendorius

24sek

Prieš sunkią savaitę Šarą neramina P.Jankūno trauma: „Vėl kažką pasitempė“

Naujienos

Aktualu

Daugelis britų nieko nenutuokia apie Europos Sąjungą

Vitaminai sielai. J.Statkevičius apie didžiausią savo priešą – liežuvį, draugystę ir meilę

Verslas

Skolininkai nuo antstolių ar VMI slepiasi po „Revolut“, bet startuolis žada pokyčius

24sek

Agresijos pliūpsnis – po rungtynių Artūras Gudaitis susimušė su varžovu

Gyvenimas

Vita apie šeimoje patirtą pragarą: „Gulėjau ant grindų ir nesuvokiau, kad tai vyksta su manimi“

„Atsarginiai“: brolių Lavrinovičių staigmena, J.Valančiūno atostogos ir geriausi NBA visų laikų duetai

Vardai

Dramatiška baigtis „Lietuvos balso“ ketvirtfinalyje – projektą paliko du favoritai

Pasaulis kišenėje

Ką atrasti naujojoje Lietuvos kultūros sostinėje

Sportas

Lionelio Messi įvarčių šou – „Barcelona“ nušlavė varžovus

Aktualu

Donaldo Trumpo reitingai prasti, tačiau jis dar gali laimėti 2020-aisiais

Sportas

S.Gaižauskas ringe „užsidirbo“ neįtikėtino dydžio guzą: „Tokio dar neturėjau“

Vardai

Donata Gutauskienė-Laisva apsisprendė – didinsis krūtinę: „Noriu gražios, telpančios į delniuką“

Mokslas.IT

„Google+“ dėl programinės klaidos bus uždarytas anksčiau negu planuota

Gyvenimas

Kokias ligas išduoda sausos ir raudonos akys: akių lašai nepadės

Kultūra

15min knygų rinkimuose apdovanota vertėja I.Aleksaitė: „Prie Gombrowicziaus prieinu šonu, kad susmigčiau į jį ašmenimis“

Gazas

7 faktai apie „Subaru“: sraigtasparniai, mitas apie WRC ir legendinis patikimumas

Vardai

Su seserimis ir pussesere uždainavęs R.Kirilkinas: „Galbūt daugiau to niekada nebepakartosime“

Vardai

„Lietuvos balso“ numylėtinė Eglė Jurgaitytė šokiravo – atskleidė tamsiąją populiarumo pusę

Laisvalaikis

Išleistas 500 metų kalendorius

24sek

Prieš sunkią savaitę Šarą neramina P.Jankūno trauma: „Vėl kažką pasitempė“

Vardai

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje