Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kontrastų miestas – San Paulas

Praktiką Brazilijoje, San Paulo mieste, atliekanti Eglė Zavadskaitė nepaliauja stebėtis šios šalies kontrastais. Atostogos šioje šalyje brazilui gali kainuoti brangiau nei užsienyje. Už tradicinius „McDonald's“ mėsainius jie moka brangiausiai pasaulyje, bet nesiskundžia. Priešingai – viskuo džiaugiasi, pasakojo pusmetį šioje šalyje gyvenati lietuvė.
San Paulas
San Paulas / Eglės Zavadskaitės nuotr.

E.Zavadskaitė – 24-erių metų menotyros, ekonomikos ir teisės studentė, kuri domisi tarptautinėmis finansų rinkomis, globalizacijos bei postmodernizmo fenomenais, šiuolaikiniu menu.

Eglės Zavadskaitės nuotr./Eglė Zavadskaitė
Eglės Zavadskaitės nuotr./Eglė Zavadskaitė

Ji yra įvairiapusė, kritiška, kūrybiška asmenybė, kurios mąstymo būdas yra išeinantis iš klasikinių rėmų ribų, atviras pasauliui ir kiek įmanoma optimistiškesnis – tai atsispindi ir merginos pasirinktose, rodos, visai nesusijusiose studijų programose.

Studijos ją nunešė iki Brazilijos, kur mergina atlieka praktiką Lietuvos Respublikos Konsulate. Jis įsikūręs San Paulo mieste. 

– Kokie įspūdžiai pusę metų gyvenant Brazilijoje?

– San Paulas – kontrastų miestas. Į Braziliją atvykau kaip tik prasidėjus liūčių sezonui, tad teko pakliūti į liūtį, kurios metu per kelias minutes neliko šaligatvio. Šiuose vadinamuosiuose žaibiškuose potvyniuose (angl. flash floods) skęsta net automobiliai.

Nustebino ir kainos – nors Brazilijos ekonomika laikoma besivystančia, prekių ir paslaugų kainos nenusileidžia išsivysčiusių šalių lygiui, o neretai net ir jas lenkia. Pavyzdžiui, atostogos šalyje brazilui gali kainuoti brangiau, nei atostogos užsienyje.

Kitas pavyzdys: „The Economist“ sudarytas „Big Mac“ indeksas taip pat rodo, jog pagal BVP dalį, tenkančią žmogui, už žymųjį „McDonald’s“ mėsainį brazilai sumoka daugiausiai pasaulyje.

Didžiausias Brazilijos miestas San Paulas išsiskiria malūnsparnių bei privačių lėktuvų skaičiumi. Šiuo rodikliu jis nusileidžia tik Niujorkui.

Dangoraižių tankis taip pat vienas didžiausių pasaulyje – miestas be galo dinamiškas, kosmopolitiškas. Gyvenu netoli oro uosto, kur be perstojo leidžiasi ir kyla lėktuvai, todėl ta milžiniško miesto dinamika dar labiau jaučiasi.

Eglės Zavadskaitės nuotr./San Paulas
Eglės Zavadskaitės nuotr./San Paulas

San Paulas nėra saugus miestas, tačiau, kita vertus, jis pats saugiausias Brazilijoje. Žmonės draugiški, šypsosi, labai komunikabilūs bei itin optimistiški.

Nors Brazilijos ekonomikos augimas akivaizdžiai pradėjo stoti, apklausų duomenimis, beveik 100 proc. šios šalies gyventojų teigė, jog tikisi, kad 2015 metai bus geresni.

Kitos apklausos duomenimis, 94 proc. favelų (lūšnynų – red. past.) gyventojų jaučiasi laimingi. Žmonės čia ne tokie įsitempę, kaip Lietuvoje, mažiau jaučia stresą.

Eglės Zavadskaitės nuotr./San Paulas
Eglės Zavadskaitės nuotr./San Paulas

– Kodėl pasirinkote vykti būtent į Braziliją?

– Jau daug metų domiuosi Pietų Amerikos regionu, mokausi ispanų kalbą. Visada įdomiai skambėjo portugalų kalba – pasirodė tobula proga ją išmokti.

Bet turbūt svarbiausia priežastis buvo ta, jog San Paulas yra ne tik Brazilijos, bet ir visos Pietų Amerikos ekonominis bei finansų centras – buvo įdomu susipažinti su regiono verslo kultūra, Lietuvos eksporto plėtros į Brazilija galimybėmis.

– Kaip atrodo darbo diena Lietuvos Respublikos Generaliniame Konsulate?

– Kiekviena diena konsulate labai unikali ir dinamiška. Darbo diena prasideda nuo elektroninio pašto tikrinimo bei tos dienos užduočių ir tikslų formulavimo, jau atliktų darbų analizavimo.

Veiklos sritis labai plati: nuo projektų su Brazilijos lietuvių bendruomene, pranešimų spaudai rašymo, informacijos apie Brazilijos rinką, reikalingos Lietuvos verslui, rinkimo, iki įvairiausios pagalbos kasdieniniame administraciniame darbe.

Įpusėjus pavasariui, planuoju dalyvauti aukštojo mokslo mugėje San Paule, pristatyti studijų galimybes Brazilijos lietuvių bendruomenei.

Eglės Zavadskaitės nuotr./San Paulas
Eglės Zavadskaitės nuotr./San Paulas

Praktikos mentorė yra pati generalinė konsulė – Laura Guobužaitė, taigi, sudaryta nuostabi galimybė kasdien tobulėti ir mokytis iš be galo motyvuotos, darbščios, energingos bei entuziastingos asmenybės.

Šioje Lietuvos diplomatinėje atstovybėje dirba viso labo trys žmonės, bet visi stengiasi padėti, paaiškinti, priima mane kaip komandos narį.

– Papasakokite apie savo laisvalaikį – kokiomis veiklomis užsiimate kai nedirbate?

– Didžiąją dalį laisvalaikio atima diplominio darbo rašymas. Tačiau nesuklysčiau sakydama, kad San Paulas yra ne tik ekonominė, bet ir kultūrinė Pietų Amerikos sostinė – joje vyksta daugybė parodų, koncertų, kitokių meninių renginių.

Dievinu architektūrą: San Paulas – tai vieta, kur galima pamatyti tikrai labai įdomių pastatų. Didelį įspūdį paliko San Paulo miesto Liberdade rajonas – jame įsikūrusi didžiausia japonų bendruomenė pasaulyje, esanti už Japonijos ribų.

Taip pat buvo įdomu ne tik per TV ekraną, bet ir gyvai pamatyti sambos karnavalą bei pajusti džiaugsmingą jo atmosferą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius