-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 lankomiausių Lietuvos vietų

Mūsų gimtinę kasmet aplanko vis daugiau turistų, o ir lietuviai į atostogų planus dažniau įtraukia ne tolimus kraštus, bet gimtosios šalies perliukus. Jų, žinia, išties yra nemažai...
Trakų pilis
Trakų pilis / Shutterstock nuotr.

Viešoji įstaiga „Terra Publica“, leidžianti įvairios tematikos knygas, skirtas Lietuvos kraštui ir jos žmonėms, sudarė jau tradicija tapusį 30-ies patraukliausių ir lankomiausių vietų sąrašą. Atrankos metu buvo vertinama objekto svarba, jo infrastruktūra ir patrauklumas turizmui. Taigi, jūsų dėmesiui, 30 patraukliausių gimtosios šalies lankytinų objektų:

1. Trakai – neatsiejamas Lietuvos turizmo simbolis. Turistų akis traukia didinga Trakų pilis bei slėpiningoje ir istorija alsuojančioje aplinkoje vykstantys net išrankiausiam skoniui skirti įvairūs renginiai. Galima susipažinti su daugybe kultūros paminklų, Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia, Užutrakio dvaru, karaimų architektūra, paskanauti šiai vietovei būdingų patiekalų.

2. Neringa. Dieviška ir nepakartojama Nida, Juodkrantė, Preila, Pervalka sutraukia daug turistų, ypač iš užsienio. Neringa, apsupta Kuršių marių ir Baltijos jūros, kviečia aplankyti Raganų kalną, Parnidžo kopą, kormoranų gyvenvietę ir daugybę kitų įstabių vietų. Ar žinojote, kad net lietūs aplenkia šią nuostabią vietą? Saulė Nidoje šviečia daugiausia dienų per metus.

Shutterstock nuotr./Nidos kopos
Shutterstock nuotr./Nidos kopos

3. Dabar tikras Druskininkų miesto renesansas: jame gausu gydyklų, sanatorijų, viešbučių, SPA, galima apsilankyti visus metus veikiančioje sniego arenoje, vandens parke, „One“ nuotykių parke, pasigrožėti nuostabiai sutvarkyta aplinka, architektūros paminklais. Apsidžiaugs ir dviratininkai, ir pėstieji – jiems įrengti specialūs takai. Neseniai rekonstruotą Druskininkų gydyklų parko muzikinį fontaną galima stebėti internetu bet kuriame krašte.

Druskininkų bažnyčia
Druskininkų bažnyčia

4. Aukštaitijos nacionalinis parkas. Įsikūręs Palūšėje, Ignalinos rajone, kviečia visus gamtos, ramybės ir kultūros mylėtojus. Čia galima ne tik ilsėtis, bet ir pamatyti, pavyzdžiui, net 800 metų senumo Trainiškio ąžuolą, kurio apimtis – 6,1 m, o aukštis siekia net 23 metrus! Siūloma nepraleisti progos apsidairyti etnografiniuose kaimuose, Palūšės bažnytėlėje, pamatyti pilkapio ekspoziciją ir akmens amžiaus būstą, medinių skulptūrų ansamblį, pasivaikščioti botanikos taku.

Palūaė (Aukataitijos nacionalinis parkas)
Palūšė (Aukštaitijos nacionalinis parkas)

5. Anykščiai. Šių metų Lietuvos kultūros sostinė, todėl joje tikrai verta apsilankyti. Antrasis pagal didumą Puntuko akmuo visada apsuptas turistų, tačiau ne visi nuvažiuoja aplankyti Puntuko brolio. Verta užsukti ir į Anykščių šilelį, legendomis apipintą Karalienės liūną, A.Baranausko klėtelę, A.Vienuolio memorialinį namą-muziejų, S.Petraškos akmens tapybos parodą bei į įvairius dvarus, bažnyčias ir juose vykstančius renginius.

Shutterstock nuotr./Anykačių bažnyčia
Shutterstock nuotr./Anykščių bažnyčia

6. Kėdainiai. Čia  siūloma aplankyti Mikalojaus Daukšos ąžuolą, kurį, kalbama, esą jis pats pasodinęs, Vytauto Ulevičiaus medžio skulptūrų muziejų, sinagogų kompleksą ir jame atsidariusį daugiakultūrį centrą, džiuginantį įvairiausiais renginiais, minaretą, apipintą legendomis, pastatytą carinės armijos generolo E.Totlebeno, pasivaikščioti nuostabiu senamiesčiu, rotuše.

miestai.net nuotr./ Kedainiai
miestai.net nuotr./ Kėdainiai

7. Kretinga. Garsi ne tik žiemos sodu, kuriuo galima grožėtis ištisus metus. Turistams verta pasivaikščioti Kretingos dvaro parke, aplankyti šio miesto muziejų, Lurdo grotą, dėmesį prikaustys Kretingos rajone įkurtas japoniškas sodas „Samogitia“, piliakalniai, alkakalniai.

japangarden.lt nuotr./Japoniakas sodas
japangarden.lt nuotr./Japoniškas sodas "Samogitia"

8. Palanga. Čia visada gausu turistų, mėgstančių linksmai leisti laiką paplūdimyje ir pagrindinėje miesto gatvėje. Tačiau nenorintieji įprastų linksmybių gali rinktis dviračių ir pėsčiųjų takus, aplankyti Gintaro muziejų, pasivaikščioti po Palangos botanikos parką, kuriame gausu įvairių skulptūrų, augalų, medynų, vandens telkinių – jis užima net 101, 3 ha plotą. Užkopus į Birutės kalną, atsivers nuostabus vaizdas į Baltijos jūrą.

Palangos gintaro muziejus
Palangos gintaro muziejus

9. Niūronys. Įsikūrę visai šalia Anykščių, visų pirma garsūs Arklio muziejumi. Jame galima apžiūrėti ekspozicijas, dalyvauti edukacinėse programose ir susipažinti su lietuvių kultūros bei liaudies buities ypatybėmis. Norintieji gali pasivažinėti po Niūronių kaimą ar paiškylauti po apylinkes su arklių tempiama brika, lineika, fajetonu, pajodinėti aptvare.

travel-info.lt nuotr./Arklio muziejus
travel-info.lt nuotr./Arklio muziejus

10. Birštonas. Patrauklus įvairaus amžiaus ir interesų grupėms. Jame yra sanatorijų ir SPA centrų,  apstu aktyvaus laisvalaikio leidimo galimybių: aviaturizmas, autoturizmas, takai skirti ir pėstiesiems, ir dviratininkams. Slidinėjimas, specialios edukacinės programos, skirtos tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Siūloma aplankyti Birštono muziejų, pasivaikščioti Atminties taku ir pasigrožėti skulptūromis.

Biratono turizmo informacijos centro nuotr. /Biratonas
Birštono turizmo informacijos centro nuotr. /Birštonas

11. Vilniaus universitetas. Įkurtas 1579-aisiais alsuoja kultūra ir traukia akis bei širdį. Galima grožėtis istorine architektūra, vidiniais kiemeliais, galerijomis. O jei norite  persikelti į praėjusius amžius – būtinai pasivaikščiokite po biblioteką. Tai galima padaryti ir virtualiai http://www.mb.vu.lt/kiemeliai.

Shutterstock nuotr./Vilniaus universitetas
Shutterstock nuotr./Vilniaus universitetas

12. Kryžių kalnas. Nuolatos lankomas tiek lietuvių, tiek užsienio turistų. Originalus kryžiais nusagstytas kalnas išreiškia pagarbą tikėjimui ir visiems tikintiesiems, simbolizuoja viltį, pagarbą, stiprybę. Sakraline dvasia alsuojančią vietą verta įtraukti į atostogų planus.

Shutterstock nuotr./Kryžių kalnas
Shutterstock nuotr./Kryžių kalnas

13. Rokiškis. Nedidelis, tvarkingas, architektūra garsėjantis miestelis kviečia visus keliautojus. Abejingų nepaliks Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia, Nepriklausomybės aikštė senamiestyje, Rokiškio dvaro rūmai, Liongino Šepkos parkas, kuriame dar galima grožėtis medžio skulptūromis.

wood - craft.eu nuotr. /Liongino `epkos parkas Rokiakyje
wood - craft.eu nuotr. /Liongino Šepkos parkas Rokiškyje

14. Biržai. Čia pamatysite pirmąjį dirbtinai suformuotą Širvėnos ežerą. Per jį nutiestas 525 m pėsčiųjų tiltas, vedantis į Astravą, kuriame galima aplankyti Astravo dvarą ir pasigėrėti įspūdinga gamta. Taip pat Biržuose siūloma susipažinti su miestelio kultūrinėmis ir architektūrinėmis vertybėmis, pabūti Biržų pilyje ir joje įsikūrusiame muziejuje „Sėla“, Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Astravo dvaras Biržuose
Astravo dvaras Biržuose

15. Pakruojis. Garsus savo dvaru – po rekonstrukcijos atgijęs didžiausias dvaro pastatų kompleksas laukia lankytojų. Jame teikiamos įvairiausios paslaugos: viešbučio, maitinimo, organizuojami įvairūs renginiai... Kodėl gi neapsilankius dvaro karčemoje „Traktierius“, kurioje siūloma paskanauti išskirtinio skonio alaus ir patiekalų, ruošiamų pagal senovines tradicijas?

Pakruojo TIC nuotr. /Karčiama
Pakruojo TIC nuotr. /Karčiama "Traktierius" Pakruojyje

16. Rumšiškės.  Lietuvos liaudies ir buities muziejuje nestinga renginių, sutraukiančių daugybę lankytojų, įdomių ekspozicijų, edukacinių programų, parodų, švenčių, galima pajodinėti žirgais, pasivažinėti vežimu, traukiamu žemaitukų, pasisemti geros nuotaikos ir smagių potyrių vykstančiuose koncertuose.

Shutterstock nuotr./Rumaiakės
Shutterstock nuotr./Rumšiškės

17. Kairėnai. Čia įsikūręs didžiausias Botanikos sodas kviečia pabėgti nuo miesto triukšmo ir pasigrožėti gamta, pailsėti jos apsuptyje. Kelionė sode prasideda nuo rododendryno ir stebina pačia įvairiausia augmenija. Norintiesiems suderinti poilsį ir kultūrą siūloma dalyvauti Botanikos sode vykstančiuose renginiuose.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Kairėnų botanikos sode
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Kairėnų botanikos sode

18. Europos parkas. Tai šiuolaikinis menas gamtoje. Galima gėrėtis įvairiomis skulptūromis ir meno kūriniais, užsiimti edukacine veikla. Duris neseniai atvėrė ir Liubavo malūnas, kurį apžiūrėti galima tiek virtualiai, tiek realiai.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Muziejus po atviru dangumi užima 55 hektarus.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Muziejus po atviru dangumi užima 55 hektarus.

19. Grūto parkas. Įdomu apsilankyti įvairaus amžiaus istorija besidomintiems lankytojams. Sovietinių skulptūrų ekspozicija kelia prieštaringų jausmų, tačiau tai neatsiejama mūsų krašto istorijos dalis, nukelianti į netolimą praeitį. Muziejuje galima pamatyti ir paveikslų, ir garso bei vaizdo medžiagos, susijusios su sovietine simbolika. Vaikams siūloma apsilankyti atrakcionų parke, zoologijos sode.

Grūto parkas
Grūto parkas

20. Nacionalinis Dzūkijos parkas turtingas pasirinkimų – galima atsiduoti į gamtos rankas: grybauti, uogauti, žūklauti, medžioti, panirti į vandens pramogas baidarėmis, keliauti dviračiais, pėsčiųjų takais. Siūloma apsilankyti Marcinkonyse, Merkinėje, unikaliuose etnografiniuose kaimuose ir daugybėje kitų įdomių vietų.

Dzūkijos nacionalinis parkas
Dzūkijos nacionalinis parkas

21. Pažaislio vienuolyno ansamblis spinduliuoja šventa aura ir įvairiais metų laikais traukia savo architektūros ir dailės kūriniais. Rengiamuose koncertuose ir įvairaus pobūdžio renginiuose apsilanko daugybė žmonių. Šalia ošiantis miškas ir Kauno marių siūlomos pramogos aktualios ir suaugusiesiems, ir vaikams.

Shutterstock nuotr./Kauno Pažaislio vienuolynas
Shutterstock nuotr./Kauno Pažaislio vienuolynas

22. Žemaitijos nacionalinis parkas siūlo įvairių pramogų – tiek aktyvaus poilsio ištroškusiesiems, tiek norintiesiems pailsėti. Būtina aplankyti nuostabiuosius Platelius, apžvalgos aikštelę, nuo kurios atsiveria nuostabūs gamtos vaizdai, dvaro parką, senąjį gatvinį kaimą Beržorą.

Žemaitijos nacionalinis parkas
Žemaitijos nacionalinis parkas

23. Kulionys. Šioje vietovėje įsikūrusi Molėtų observatorija – tai dangaus kūno mylėtojų traukos centras. Puiki aplinka, gamtos prieglobstis, vilnijantys vandenys ir akį traukianti observatorijos architektūra lankytojams suteikia puikių potyrių.

Shutterstock nuotr./Kulionys. Etnokosmologijos muziejus
Shutterstock nuotr./Kulionys. Etnokosmologijos muziejus

24. Ventės ragas. Pusiasalis prie Kuršių marių dažnai lankomas turistų. Ten ir švyturys, ir ornitologinė stotis, kurioje  galima stebėti žieduojamus paukščius. Pusiasalyje viešpatauja ypatinga ramybė, žavi architektūra, skanus maistas – visa tai garantuoja neišdildomus įspūdžius.

Ventės ragas
Ventės ragas

25. Plungė. Čia galima išvysti ir gamtos, ir kultūros paminklų. Bene labiausiai lankomas šiuo metu kunigaikščių Oginskių dvaras, Žemaičių dailės muziejus, rašytojos Žemaitės memorialinis muziejus, gamta priblokš Gandingos kraštovaizdžio draustinis.

miestai.net nuotr./Žemaitės muziejus Plungėje
miestai.net nuotr./Žemaitės muziejus Plungėje

26. Kurtuvėnų regioninis parkas išsiskiria vaizdingomis apylinkėmis ir smagiomis aktyviomis pramogomis. Siūloma apsilankyti Kurtuvėnų dvaro sodyboje ir parke, Dengtilčio vandens malūne, gamtos prieglobsčio ištroškusiems smagu bus pasivaikščioti Dambos beržyne, Zubovo ąžuolų alėjoje, pamatyti įdomius riedulius.

Kurtuvenu dvaro svirnas
Kurtuvėnų dvaro svirnas

27. Kernavė. Čia galėsite aplankyti rezervatą ir archeologinės vietovės muziejų, pasigėrėti ekspozicijomis, dalyvauti įvairiuose renginiuose ir edukacinėse programose. Istorijos dvelksmas ir gamta sužavės ir lietuvius, ir užsieniečius.

Shutterstock nuotr./Kernavė
Shutterstock nuotr./Kernavė

28. Aukštadvario regioninis parkas tiek pėstiesiems, tiek dviratininkams siūlo aplankyti Aukštadvario miestelį, Gedanonių kalvą, pasivaikščioti Žaliuoju, Protėvių takais ir pasigėrėti išskirtine flora, fauna, pamatyti  Strėvos įgriuvą, Velnio duobę, Aukštadvario bažnyčią, Aukštadvario dvarą.

Velnio duobė
Velnio duobė

29. Jurbarkas. Apjuostas Nemunu žavi savo kraštovaizdžiu, dviračių takais, sutvarkyta aplinka. Galima pasigrožėti ąžuolų giraite, piliakalniais, taip pat gausu pilių, dvarų ir parkų – Raudonės, Veliuonos, Belvederio, kuriuose rengiami įvairūs koncertai, plenerai. Smalsuolių būrius traukia muziejai, pavyzdžiui, daug dėmesio sulaukia Smalininkuose įsikūręs senovinės technikos muziejus.

Jurbarko dvaro sodyba
Jurbarko dvaro sodyba

30. Vištyčio regioninis parkas ribojasi su Karaliaučiumi ir Lenkija, jame net 14 ežerų, siūlančių įvairias vandens pramogas. Verta pamatyti Paširvinčio pelkę, užimančią net 45 ha. Čia gausu piliakalnių, senovinių gyvenviečių, sudomins Vištyčio akmuo, Vištyčio malūnas, nustebins storiausias ąžuolas, daugiakamienė ir storiausia mažalapė liepos, kamienais suaugusios eglės.

Viatyčio ežeras
Vištyčio ežeras

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius