Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Las Salinas – miestelis, kuriame mergaitės subrendusios tampa vyrais

Dominikos Respublika – valstybė Karibų regione. Čia yra vienas apie 6000 gyventojų turintis miestelis, vadinamas Las Salinu. Šiaip jis niekuo nebūtų garsus, tačiau čia augdamos mergaitės dažnai tampa vaikinais, o galiausiai – vyrais.
Neturtingoje šalyje papildomi tyrimai vaikams dažnai neatliekami
Neturtingoje šalyje papildomi tyrimai vaikams dažnai neatliekami / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Nesupraskite klaidingai – tai nėra susiję su kultūriniais šalies aspektais. Gimus vaikui gydytojas jį apžiūri ir praneša tėvams, ko jie susilaukė – sūnaus ar dukros. Džiaugsmas, reikia tikėtis, yra toks pat. Tačiau kai kurios dukterys sulaukusios maždaug 12 metų amžiaus tampa sūnumis.

Las Salino gyventojai jau seniai susigyveno su šiuo fenomenu. Jis pasitaiko ir kitose Dominikos Respublikos vietose, nors ir ne taip dažnai. O štai už šios šalies ribų apie tai niekur neišgirsite.

1974 metais publikuotas Julianne Imperato-McGinley tyrimas paaiškino, kas iš tikrųjų vyksta. Mokslininkė į Dominikos Respubliką vyko nusiteikusi skeptiškai, tačiau atvykusi į Las Saliną įsitikino, kad tai nėra tik keistas mitas. Maždaug 1 iš 90 vaikinų pirmąjį gyvenimo etapą praleidžia būdamas mergaite. Mokslininkė atliko tyrimus ir surado kaltininką – šiuos vaikus kamuoja retas genetinis sutrikimas, dėl kurio išsiskiria nepakankama 5-alfa reduktazės koncentracija. Šis fermentas yra atsakingas už testosterono metabolizmą.

Taigi, kai gimsta šio sutrikimo kamuojamas vaikas, atrodo, kad tai – mergaitė. Neturtingoje šalyje papildomi tyrimai įprastai nėra atliekami, o neišsivystę vyriški lytiniai organai labiau primena moteriškus. Taigi, tėvai informuojami, kad jiems gimė dukra. Vaikui pasiekus lytinę brandą, vyriški lytiniai organai ima ryškėti ir tėvai turi pakeisti auklėjimo strategiją – ilgą laiką augęs kaip mergaitė berniukas užauginamas vyru.

Šis fenomenas Las Saline yra toks dažnas, kad į jį per daug net nekreipiama dėmesio. Šie vaikai vadinami guevedoces ir užaugę tampa įprastais visuomenės nariais. Jei tyrimai būtų atliekami, tėvai apie šią problemą žinotų iš anksto, nes, žinoma, tai parodytų XY chromosomų kombinacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius